Заградиха междублоково пространство в "Младост"

Хората недоволстват срещу евентуалния строеж върху зелени площи
23 юли 2021 19:45, Петя Славова
39

Междублоково пространство в столичния квартал ''Младост" 1 се оказва частен имот, заграден с мрежа. А през площадката минава улица, която свърза блока с главния път, съобщава Bulgaria ON AIR.

Живеещите в района казват, че от години зелените площи и детската площадка се поддържат от общината, а преди месеци дори е направен ремонт на улицата.

Преди няколко години на мястото на площадката е имало апетити за строеж, но след недоволството на живеещите в района строителството е спряно. Преди няколко дни обаче, група мъже представящи се за собственици на имота, слагат колове, които седмица по-късно се превръщат в ограда. Появяват се и табелки "Частна собственост" и "Влизането забранено".

"По закон дори нямат право да заграждат толкова близо до имота, защото голяма част от този заградения парцел, е обща собственост между общината и тях. Зелени площи, които реално се използват от всички граждани, а не само от тях. В разговор с общината тази сутрин с двама заместник-кметове, те казаха, че могат да застроят само с павилион и то на 10% от цялата територия, с която те разполагат. Без да пипат дърветата, които са на територията, защото те са над 50 и са изключително възрастни", обясни Златин Лолев, жител на кв. "Младост"

Оградата, с която е заградена зелената площ, се намира на около 7 метра от жилищния блок и не е единствената площ, която се е превърнала в частен имот  в квартал "Младост".

"Това не е парадокс, хората просто преценяват, идват слагат колците и казват - частна собственост, не влизай. Ние протестирахме в началото на годината за точно същото нещо пред входа на "Света Анна", навсякъде се строи и все вземат зелените площи, без никаква поддръжка и без да уведомяват хората", заяви Панайот Бориславов, председател на НПО.

Хората, които живеят в района, са недоволни, защото се застрояват и малкото останали зелени площи.

Потърсихме и позицията на Община "Младост". В писмен отговор обясниха,  че към момента няма извадено разрешително за строеж на тази площ.

"Съгласно предвижданията на действащия подробен устройствен план почти половината от поземления имот попада в отреждане "за озеленяване", поради което там не може да се разреши построяването на големи обществено-обслужващи или на жилищни сгради. Съгласно Закона за устройството на територията не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии", се казва в позиция на Столичната община.

Живеещите в района на квартала са категорични, че ще продължат да протестират и да сезират институциите. Започнала е подписка, в която са събрани до днес 300 подписа.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 години
И "Младост" до началото на 70-те години беше зелени площи!Мямаше "Младост" 1,2,3,4.Краят на София беше 4-ти км.
27
0
 
3
 
! Отговори
ей ,тролчета преди 2 години
Когато бъдат наистина изчегъртани и кметовете и архитектите,проблемът ще се реши.Щото това е РАЙОННО кметство,и се дават разрешения в Района.А в Дружба,като застрояват като за световно,де що има зелено,под чадъра на гейберския кмет,дето тежи към 200 кила вече?Затвориха и пъта за Кауфланд от спирката на автобуса-преди 5 години още,пак ли служебното правителство е криво?АМАН ОТ *** И КУХАРИ!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И блоковете в Младост преди са били ,,зелени площи,,.Цялата провинция се пренесе в Младост и Студентски град.Зелените площи останаха на село.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се надявайте на никакво връщане на разбойническата банда Гроб! Скоро ще бъдат обявени извън закона, преследвани, заловени и тричени!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О каква изненада! Това се случва постоянно от 30 години!
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали като си тръгне Бойко нямаше да ги има тия беззакония.
22
2
 
9
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Пак се почна, "селяни, селяни"! Вместо да се реши проблемът, се псуват наред всеки, че по-лесно.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как при румпата се случват такива неща.
20
2
 
6
 
! Отговори
наму преди 2 години
До АнонименТи си един от глупаците на София и колкото по малко се моткаш из кварталите толкова по добре!
19
8
 
8
 
! Отговори
архитект преди 2 години
Колкото повече хора се тъпчат на едно място толкова повече проблеми възникват. България няма нужда от повече от 3-4 М население равномерно разпределено иначе става като бангладеш или гетата в юар . В България в провинцията има големи градове в които е като софия - лудница, не можеш да се разминеш от коли, селяния. Никой не харесва това.
18
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са собственици имат право ..а тези в панелния блок, дошли от паланки и дъбрави по времето на социализма какво право имат над чужда земя, не стига че висят над нея
17
0
 
14
 
! Отговори
Балан преди 2 години
Разрешително за строеж не се изважда, а се издава! Всички ли сте учили в Симеоново, бе?
16
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
като не мислят по изборите сега да не пискат 30 години анархия
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
една кметица им спря строежите и я пратиха в затвора
14
6
 
13
 
! Отговори
Фхх преди 2 години
Тези от Младост до си се връщат по селата и да не рИват.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Иванчева ви пречеше.На ви сега
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направих едни снимки от 12-ти етаж на блок на приятелка. Все едно снимам негърско гето. Ще ги пусна във фейсбук. Ужасно нещо. *** същински.
11
2
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 12 A 80 -те години бше един от най-хубавите. От 3 години съм извън софийското поле защото не се издържа, а като гледам вече е още по-зле!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смотания квартал.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия в Младост им заградиха всички зелени площи. Никакви зелени площи не им се полагат.