Сметките в София: Всеки втори тази година ще доплаща за парно

Какво показват изравнителните сметки на столичани?
25 юли 2021 10:00, Ния Христова
113
Сметките в София: Всеки втори тази година ще доплаща за парно
Снимка: БГНЕС
Всеки втори потребител тази година ще доплаща за парно. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители в София. Повечето от тях вече са разпратени до потребителите.
 
28-и блок в столичния квартал "Разсадника" е сред първите, които са получили изравнителните си сметки за миналата зима. Причината е, че всички обитатели на вход „Д” допуснали навреме проверяващите до водомерите и топломерите, предаде Нова тв.
 
"В този вход има общо 24 апартамента. След идването на изравнителните сметки 16 от семействата ще трябва да доплащат на Топлофикация, а на други 8 ще им бъдат приспадани суми".
 
Оник Пилибосян е домоуправител на входа и от 30 години се грижи за сметките на съседите си. Събира информация за потреблението на всеки един от апартаментите и изготвя анализ дали изплатените към Топлофикация суми отговарят на истината.
Още по темата
 
"В тези справки се дава това нещо – какво е реално разходваното за всеки един от апартаментите и реално каква му е прогнозната заложена енергия", казва Оник.
 
Той споделя, че е получил изравнителната си сметка още в началото на юли и разбира, че част от платеното ще му бъде приспаднато.
 
"Тая година връщането ми е 16 лева, като се има предвид, че абсолютно целият вход е саниран и в същото време тези радиатори тук и в другите ми стаи не ги пускаме", добавя Оник.
 
Според Оник изравнителните сметки преди всичко са математика, но изтъква, че е важно човек не само да умее да смята, но и да следи водомерите за повреди.
 
10% от столичани вече са получили фактурите си за отоплителния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питанкатаНа 60 кв апартамент топла вода плюс парно са 100-120 лв на месец, като 99% шанс е да доплащаш. 180 лв за отоплителен сезон не ти е дори и само сградната инсталация. Така че за целия отоплителен сезон сметката е минимум 600- 700 лв (реално 800-1000).Тази година реших да направя експеримент и радиатора в хола на го пуснах нито веднъж, тези в спалнята и кухнята- много рядко. Резултата- по- висока сметка. Топлофикация е пълна измама. Те си взимат парите без значение какво ползваш
85
5
 
3
 
! Отговори
питанката преди 2 години
Журналисти, които нямат абсолютно никаква представа от отоплителните системи пишат глупости и насъскват хората срещу централизираното топлоснабдяване. Има достатъчно експерти, които могат с конкретни цифри да докажат, че това е най-евтино, кофортно и ефективно отопление. Аз плащам 180 лв. за отоплителния сезон за апартамент 60 кв.м, но дограмата е сменена, направена е много добра изолация. Моята приятелка, отоплява се с климатик в една стая - 500 лв. за сезона, но със стара дограма и без изолац
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли напълниха чекмеджетата на Толупа и Фандъкова.Докога ще ни рекетирате.Или сега идват други, с по празни чекмеджета.Докато напълниме и техните дупе да ни е яко.
83
7
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
ЩЕ ПЛАЩАТЕ Я , ОТКЪДЕ СА ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ НА радефф, и сл.праффителстффо !
82
1
 
3
 
! Отговори
izh преди 2 години
Журналистите могат да си лаят / така се формира обществена нагласа за изборите /, но на лаещите от улицата миналата година, както и на част от пишещите тук трябва да се плаща в БРОЙ, Е руснаците имат такъв счетоводен термин "налични и безналични ДЕНГИ"
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84. Ей не плаши хората бе. Та ние от панелките сме с къщи и по селата. Да не мислиш , че на село сме без топло.
80
0
 
7
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Имаше един хип-хоп припев- ,,бавно схващаш, ще си плащаш''! Пародия на държава!
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89. Живея в София и аз плащам колко теб в Чехия, но плащам ПРОГНОЗНО за сградна инсталация . Тъй като нямам радиатори!!!!! На това ни докара Омбудсман Мая
78
0
 
0
 
! Отговори
Централно управление преди 2 години
До 91. Живот си живеете в Казахтан . С Централна Власт , Централно отопление, Масов транспорт. И ние сме така. Ако не е централното отопление нямаше да ни дадат по 50 лв. към пенсиите. А тия в ЕС нека са без увеличени пенсии от 50? , като си нямат централно отопление!!!!
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Казахстан за тристаен апартамент за ток вода (гореща студена) и парно плащам 60 лева на месец зимата джамовете отворени ходя по шорти.
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Чехия, плащам средно за 95 квадрата, 30 евро на месец за парно, вътре е 26 градуса, вънка зима.
75
2
 
11
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Умиране има , откачване от топлофикация и такса " мощност " - няма .... Май е време за сопите ......
74
2
 
5
 
! Отговори
Централно управление преди 2 години
До 83 . Така е. От времето на СОЦА. По външната политика с Москва по вътрешната с ЦК /Це Ка/..За това им върви на К. Нинова, М. Манолова, Р. Радев. Всичко ние Централно , Масово , крадливо.Разбойничеството идва от Колхозниците. С масовото Насилствено Колективизиране. " Всички средства за производство в държавата . От народа за народа." Цитат на Тодор Живков - ( най големия артист на България)
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак и пак и пак...Докога ?
72
1
 
8
 
! Отговори
У преди 2 години
Хващам бас, че ако Топлофикация-София обяви фалит или я закрият, в София ще има режим на тока заради претоварена мрежа, ще мръзнат и ще плащат поне двойно, защото е пълно с панелки, бивши общежития-общо взето бетон, без изолация. Апартамент с добра изолация се топли и охлажда евтино, но е скъпо да се направи добре, все едно плащаш авансово за комфорта
71
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че Бъглария се управлява от Руското посолство по руски модел на централно отопление и за това парното е скъпо, трябва да сменим руския модел с АМЕРИКАНСКИ и тогава ще се оправим.
70
2
 
4
 
! Отговори
Централно управление преди 2 години
Млък, няма да ви отваряме очите . Селяни прости . Ще карате на централно , докато физически свършите. Пари за локално не се заделят. Трябва разрешение от горе.
69
1
 
8
 
! Отговори
Надя преди 2 години
Не се оплаквайте,в Сливен ТЕЦ-а на Ковачки яко рекетира,за два радиатора в кухня и спалня ,за сезона 1120лв,а предната година беше 540лв.Обяснението-независимо колко радиатора имаш,плащаш целия обем на апартамента.
68
1
 
3
 
! Отговори
Централното управлен преди 2 години
За нас е удобно ЦЕНТРАЛНОТО отопление . Зада ви Дебрене лесно и бързо. Ако почне всеки да иска да му е локално няма как да ви лъжене.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До студента от Манхайм. В Полша 1982г. Бяха с Централно Отопление. И абонатите масово свалиха радиаторите на тротоарите. Искаха локално или / Автономно/. Червения президент гнерал В. Ярузелски се видя в чудо. Автокранове на собствена сметка издигнаха пирамиди от чугунени радиатори. Така руския модел ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ приключи.