Фандъкова: Не зная защо Пеканов води битка срещу София

Не е истина, че София разчита само на европейски средства
27 юли 2021 13:43, Елка Василева
80
Фандъкова: Не зная защо Пеканов води битка срещу София
Снимка: архив, БГНЕС

Имаше една голяма спекулация, която, за съжаление, продължава. Не зная каква е причината за тази битка, която се води от страна на вицепремиера Пеканов, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на пътя към Дивотински манастир.

По думите й вицепремиерът твърди, че София взима огромни средства. От близо 13 млрд.лв., заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, средствата, които бяха заложени и защитени от нас при първия вариант на плана, бяха в размер на 360 млн.лв. за метрото и 250 млн.лв. за канализация в четири населени места на Столичната община, каза Фандъкова. Гражданите могат и сами да направят сметка какъв процент е това от тези 13 млрд.лв., каза Фандъкова.

Още по темата

Тези проекти отговарят на всички изисквания на плана и на ЕК. За радост успях да защитя средствата за метрото. По начало те бяха защитени и заложени като 360 млн.лв., което е по-малко от 50 процента от нужните средства, подчерта столичният кмет. За останалите средства, повече от 50 процента, ние сме поели ангажимент да ги финансираме, посочи кметът.

По думите на кмета не отговаря на истината и това, че София разчита само на европейски средства. София има капацитет да защитава заемни средства, за да може да съфинансира своите проекти. За съжаление, средствата за канализация бяха категорично орязани, подчерта Фандъкова.

Нямам обяснение защо. Успяхме да защитим проектите за тези четири населени места, влязоха в предишния вариант на плана и изведнъж тези 250 млн.лв. се оказаха изключително важни за новите стратегии на съставителите на този план, коментира Фандъкова.

Тя изрази надежда всички народни представители от София, без значение от коя политическа сила са, да направят всичко възможно да защитят гражданите на София, защото тези пари не са за Фандъкова, за Столичната община, а за тези населени места, за които трудно биха могли да бъдат осигурени средства.

Кметът Фандъкова подчерта, че София има интерес да се развиват и другите региони, но София е двигателят на икономиката на страната. София произвежда над 40 процента от БВП. Софиянци плащат като физически лица повече от 40 процента от данъците в държавата. Като юридически лица повече от 50 на сто от приходите в държавната хазна се плащат от софиянци. Те не получават тези средства, защото, за съжаление, финансовата ни система не е децентрализирана, констатира Фандъкова.

Затова София разчита само на местните си данъци и такси, и разбира се, на строгата финансова дисциплина, която наложихме, благодарение на която София има най-високия възможен кредитен рейтинг за община. Това ни позволява да защитаваме заеми. Ние сме осигурили близо 300 млн.лв. собствени средства за метрото, каза Фандъкова.

По думите на столичния кмет правителството, Столичната община имат ангажименти към една четвърт от българските граждани, които живеят в София и не са изолирани от България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо софийските роми вече не обичат ГЕРБ?
22
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и Фандъкова направиха София красив и удобен град. Преди беше една комунистическа разтурия. Погледнете на бай Тошо гордоста- кв. Люлин, Младост, Обеля, Дружба и други подобни свърталища на престъпност и мизерия.
21
13
 
13
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Пеканов е извадил торбата със старото оръжие на дядо. Какво оръжие ли? Ами най-старото - Разделяй и владей. Противопоставяне на столица и провинция. Одрязване на финасиите на политическия противник. Лесно е за разбиране. Само че никъде по света метро не се прави без държавна субсидия. Иначе другарят Пеканов няма нищо против да взима от общинския финансов ресурс за целите на държавата.
20
9
 
11
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
никои не води битки със софия тука въпросът е прозрачност и търгове да се спреизтичането на пари за да има пари за всичко
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не съм гласувал от години, нито съм някакъв фен на радев, ама като гледам троловете, и ми причернява от злобата и неграмотността им. какви фирми е имал или има един военен пилот на изтребител? никога не е бил в частния бизнес, никога не е правил далаверки с офшорки, за разлика от 90% от нашенските политици. виж, за фирмите на охранителя борисов, приватизаторката нинова, хидроинженера доган, шоумена слави и другите му марешки, винкели, костовци и пр. има какво да се поговори ")
18
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
учителка по руски управлява европейска столица!
17
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая защо се прави на луда за ремонтите потънаха стотици милиони, а улиците и столицата стават все по-зле, за това гербавите трябва да бъдат ударени през ръцете и парите отрязани.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомняте ли си навремето как Станишев тормозеше Софиянци с ***. Не подписваха за новото сметище ,, а закриха старото , което имаше още толкова капацитет. Това е пример колко ги интересува как живеят хората. За тях всичко е политика и кражби.
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
народът го е казал: 'от каквото е сита свин*ята, от това е и дебела'. колко % от всичкия жп транспорт в България представлява новата линия на метрото? и колко % от неживеещите по тази линия и въобще в София ще ползват това метро? аз съм роден в София и преди години се изместих на морето, градът не е това, което беше. и за разлика от доста пишман 'кореняци', не обвинявам българите, че се изместват в столицата. не може да наблъскаш всичко в един град, а после да се чудиш защо е претъпкано:(
14
11
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Фандука колко пачки гепи за 10 години :)))
13
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Указанията на др. Радев са тормоз на всички кметова от ГЕРБ. Да ама не. Тормоза е за хората , които живеят там.
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая си забрави съветскио покрай забравата на руския език. От както е чула че укрутите забраниха руския език на територията където живеят над 30 мильона етнически руснаци като нищо ще забрани руския в Самоков, ПСП е тая, по формулата на бат Боре и кълежийската подцинкована кофа
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеканов плямпалото, изпълнява поръчките на Радев,ДС. После ще излязат наяве, проектите в плана за възстановяване, които добави, в които има участие Радев и приближените му фирми, за милиони. Затова, настояват, да сменят Гешев и ВСС, за да няма кой да ги контролира.
10
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре работи Фандъкова като кмет на София. Много добре работеше и като директор на 73-то училище.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би заради тебе. И аз не знам защо сложи акулови перки на Графа, па и упорстваше да ги махнеш...
8
17
 
16
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Пеканов прави това което му нареди разединителя Радев чрез НЩ Янев! Тях не ги интересива нищо освен да си вземат по 6 заплати за добре свършена работа , а Радев да спечели втори мандат!
7
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да се мачка и да има реваншизъм. София и хората коитп живеят тук заслужават много повече, ако ви открехна само колко данъци плащам някои от вас чисто не взимат толкова.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молиме дрътиьо Фсандък да се замени с Фекмеджета пълни с кюлчета и каймета
5
14
 
27
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
ако не знаеш да те открехна. Софийското метро се изгради с 80 пр от програм транспорт по Дунава. сиреч открадна парите на 100 общини! всички фабрики са извън софия но данъците отиват в софия, защото регистрацията на офиса е в софия! софия краде от провинцията вече 30 г
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Пеканов, комунистическото отроче, навит механизъм, който се командва от Радев/БСП.