МОСВ: Отказана е дерогация на "Топлофикация София" ЕАД

Изпусканите емисии азотни оксиди двойно надвишават нормите
29 юли 2021 15:16, Анисия Иванова
16
МОСВ: Отказана е дерогация на "Топлофикация София" ЕАД
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД. Решението на ИАОС е взето на 22 юли и се отнася и за четирите клона – ТЕЦ „София – Изток“, ТЕЦ „София“, Отоплителна централа (ОЦ) „Люлин“ и ОЦ „Земляне“.

Решението е във връзка с процедурата по преразглеждане и актуализация на комплексното разрешително на оператора, издадено по Закона за опазване на околната среда (ЗООС), съобщиха от МОСВ.

Поисканата от „Топлофикация София“ дерогация е отлагателен период за спазване на нормите за допустими емисии на азотни оксиди. Новите стандарти са в съответствие с решение на Европейската комисия №2017/1442/ЕС от 2017 г., които са приложени и са действащи и в българското законодателство.

От 2018 г. страните членки на ЕС, включително и България, преразглеждат всички издадени комплексни разрешителни във връзка с привеждане на дейността на съществуващите големи горивни инсталации в съответствие с новите норми.

Няколко основни мотива посочват от изпълнителната агенция за своето решение. Една от причините за отказа на дерогация е нарушение на Наредбата за допустими емисии на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани в атмосферата от големи горивни инсталации. Изпусканите емисии азотни оксиди двойно надвишават нормите. Инвестиционните мерки, предвидени от оператора в т.нар. Преходен национален план, все още не са приключили, а някои дори не са започнали.

В мотивите към решението се припомня, че през 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община. Според данните за 2020 г. превишенията за ФПЧ10 продължават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които допринасят за повишените нива на фините прахови частици и влошават качеството на атмосферния въздух в София.

Във връзка с решението на агенцията по закон МОСВ ще осъществява контрол чрез РИОСВ-София – РИОСВ следи оператора за изпълнението на условията в комплексното разрешително, включително и за предприемане на мерки по привеждане на дейността му в съответствие с нормите.

Още в началото на мандата си министърът на околната среда и водите Асен Личев пое ангажимент да проследи случая с дерогацията на „Топлофикация София“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
мерси,не знаех преди 2 години
Значи на поскъпването на парното вече му викат "дерогация"!?
13
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
До София кажиимпомияри, не лицемери!
12
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
До Анонимен Споко никой няма да изпревариш - има ги отдавна на пазара и климатиците и бойлерите и ги ползваме, защото ТЕЦ-а ви е СКАПАН
11
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
До Честита ви ПРОМЯНА Внасяй и климатици ако искаш - хем е по-евтино от ТЕЦ-а, хем си независим от тези ИЗМИКЯРИ
10
0
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Значи Топлофикация-София, освен че ни е ДОИЛА, ами ни е и ТРОВИЛА!!!!!!!!!!!! РЕПАРАЦИИ ДА ПЛАЩАТ СЕГА!!!!!!!!!!!!!!! ТАКА Е В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо да отварям фирма за климатици и бойлери...е сега натрупАх пачки...само дано някой от новите ни политици не ме изпреварил вече....
8
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВАЛЬО ТОПЛОТО СЪС ВСИЧКИТЕ МУ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е ПУСНАТ ЩОТО Е ПРОТЕЖЕ НА ГЕРБ! А ГЕРБ НИЩО НЕ СА СВЪРШИЛИ ДА ПОДОБРЯТ СТАНДАРТИТЕ В ТОПЛОФИКАЦИЯ ! ГЕРБ ЗНАЧИ ИЗТОЧВАНЕ !
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре да вземат да ги затворят тия тецове, особено Топлофикация София - само *** бълват и свиват парите на гражданите. И без това става все по-горещо и зимите са все по-кратки и топли.
6
3
 
2
 
! Отговори
Честита ви ПРОМЯНА преди 2 години
Но комент!!!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Анисийче, не са клонове, а топлорайони. Оправи си текста.
4
1
 
18
 
! Отговори
София преди 2 години
Лицемери сте всички в управлението на тая столица. Следващия път пак обвинявайте автомобилите на хората. Продължавайте в същата посока и догодина приемете нови правила за ГТП и нов стикер, който да обхваща цялото предно стъкло, не само пространството зад огледалото.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мърлата Фъндъкова не си е свършила работата.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще поскъпва парното.Ясно!Ами кажете си го направо,бе.Какво го увъртате?
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми дигат данъка за дизеларката, пък теца ше си бълва, а? АЙ сиктирджос!