Нов квартал ще изникне на входа на София - "Младост 5", столичани недоволстват

Изграждането на булевард "Копенхаген" ще започне следващото лято
29 юли 2021 07:00, Анисия Иванова
187

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами този квартал отдавна е планиран, но допуснаха грешка с височината на цариградско над Копенхаген и реално блокираха екологично чистия вариант на трамвай между метростанция Младост 3 и дружба 2. Явно там ще отидат парите от евросъюза по програма next generation.
171
1
 
3
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 1 месец
Страничните ефекти от хапчетата които Моля другарката приема. Учителката по развален Български език е отрова за Град София. Всички знаем, че много краде. Но Браточките на нейният патрон с прякор на зеленчук, трябва да си перат парите от контрабанда на "бакпулвер" от Колумбия. Питайте "Друже" Йосич.........
170
0
 
1
 
! Отговори
Подкрепям идеята. преди 1 месец
Младост е най-търсения квартал за живеене в София. Между 7-ми километър и интер Експо център има терен за цял нов квартал. Вместо да презастрояват и да повтарят грешките с Лозенец и Манастирски Ливади е много по добре да се изгради Младост 5. Място има. Дори и инфраструктура има. Като се продължи булеварда над метрото от Младост 3 до кръговото на Цариградско всичко ще е готово. Метро, Булеварди -2 Ляпчев и Царградско,Кръгово -всичко е готово за изграждането на един нов и приятен столичен квартал
169
6
 
2
 
! Отговори
Западна София преди 1 месец
Проектантите да предвидят и 7-8 блока за социално слаби. Общински жилища за малцинства и бежанци. Време е и в тази част на София да покажат етническа търпимост.В тях да нанесат всички от общинските и незаконните жилища от Филиповци, Модерно предградие и Шекер махала.Иначе изобщо да не го започват този квартал
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам да си взема 25 кв.м в Младост 9 някъде към 2030г. Там при всичките мекащи, мякащи и трудно сричащи от провинцията.
167
0
 
1
 
! Отговори
Магунго преди 1 месец
Само живеещите в Младост 1 имат право на протест, другите младости да не се обаждат
166
1
 
6
 
! Отговори
SAS преди 1 месец
До нетърпимоНяма как. Просто някъде трябва да настанят селянията. Благодарности на Зелю Зелев, който отмени софийското жителство
165
5
 
17
 
! Отговори
нетърпимо преди 1 месец
Не не не! Спрете се бетонджии! Живота в София се превърна в АД. На малките криви улички в центъра на града където дядовците ни бяха построили къщи с градинки и от пряка до пряка живеехме десетина семейства сега стърчат отвратителни 18 етажни блокове,грозни, неподдържани, смрадливи пълни с пришълци от провинцията. От колите по улиците няма въздух за дишане. Спрете този кошмар!!!!
164
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Златка ПетковКак ще намериш по грозна столица, като не си излизал от селото си? София си е ок, има какво да се желае. Инфраструктурата се развива, чистотата е ок. Определено е доста по чиста от половината столици в Европа. Една от най зелените е също. --------- Явно ти не си се разюхождал из европейските столици, затова пишеш смешки! София е *** столица(даже градовете в България са по-добре от столицата ни), с нагънати и начупени тротоари, с дупки,кръпки, прах, кал и т.н.
163
5
 
10
 
! Отговори
НПО осери софия преди 1 месец
Махайте го тоя Бонев. Корупиран , да ходи да оправя прайда, за София няма думата.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плана готов само паркове и градинки са забравили, ама нали сме ви турили един прав булевард, нема да се плашите. На кой му не харесва у Софето да си бега у Самоков.
161
2
 
13
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
Всички "софиянци" от "Младост" са след 1975гг.!Преди това къде са били?
160
0
 
7
 
! Отговори
ШЕСТ бе хaховци преди 1 месец
В "Млaдост 5" то ест "Млaдост 1A" по плaн нa БКП блоковете дори сa с номерaция нa числa зaпочвaщи с 500 и свършвaщи с 599
159
1
 
6
 
! Отговори
ШЕСТ a НЕ ПЕТ преди 1 месец
"Млaдост 5" е последния квaртaл построен от Бaй Тошо до 1989 по последнa "еврейскa модa" нa БКП то ест нa пaртерa нa повечето блокове мaгaзинче зa мaрксически бизнес но тъй кaто геогрaфия е точно до "Млaдост 1" a "Млaдост 4" е нa сaмия изход от София дa не се подигрaвaт нa БКП и Бaй Тошо е кръстен:"Млaдост 1A".........Кметa и съветa в София нaучихa ли поне чуждия им бългaрски език
158
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
До 162И изведнъж се събуди и се оказа че си сънувал някой друг западноевропейски град.
157
10
 
9
 
! Отговори
До Златка Петков преди 1 месец
Как ще намериш по грозна столица, като не си излизал от селото си? София си е ок, има какво да се желае. Инфраструктурата се развива, чистотата е ок. Определено е доста по чиста от половината столици в Европа. Една от най зелените е също.
156
3
 
5
 
! Отговори
pege преди 1 месец
София трябва да стане България, всичкото народ у софето.
155
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
единственото обновяване парк- грамоден квартал без градинки даже - какво му е хубаво- ама народа е гл.у.па.ви ще го нарутат в навото гето- честитож
154
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това не е столица на България, а на изметта , то си личи по градоустройството. Копи Пейст ,от тук , от там, никаква автентичност, рай за строителната мафия и не само
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с този проект се опитват да станат Копенхаген на Балканите ли хах ей македонции