Нов квартал ще изникне на входа на София - "Младост 5", столичани недоволстват

Изграждането на булевард "Копенхаген" ще започне следващото лято
29 юли 2021 07:00, Анисия Иванова
187

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре си беше със софийско гражданство
88
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво се строи толкова при демографски срив и намаляващо население? Да стоят празни ли?
87
8
 
34
 
! Отговори
Euro normaBG преди 2 години
Цяла България в София, честито да ни е. Сега вече разбирам, колко дълновиден е бил бай Тошо със софийското жителство...
86
1
 
22
 
! Отговори
До Другия с коня преди 2 години
Повече булеварди = повече коли. Проблема с трафика се решава с развитие на градски транспорт. Иначе като създаваш условия за трафик - получаваш трафик. В София колите са 0,8 на човек. В Виена 0,3. Как е?
85
24
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Иначе *** не мога да го разбера!Довчера рева, че там били полета и село.Днес реве, че щяло да се строи!Целия свят строи -Москва, Истанбул, Лондон, Париж. *** като ходи там се възхищава какви градове, мрънка, че тук били ниви.Почнат да строят реве, че се строяло))
84
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека строят, това означава, че ще има голямо предлагане и малко търсене и следва цените да се сринат. Тези които купиха с цел инвестиция ще ду хат супата
83
6
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ София преди 2 години
През време на 4тия 5тия и 6тия мандат на Й.Фандъкова София ще постигне нечуван и невиждан просперитет и ще заприлича едновременно на Сидни, Манхатън, Цюрих и Виена. Следващите и управления около 2045 г ще започнат постепенно да решават и по-неспешни въпроси като липсата на улици в Манастирски ливади и липсата на детски градини, към края на 21 век ще се решат. Гласувайте за ред в инхауса
82
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой ще го сади квартала ??? :)))
81
5
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Софийските проблеми имат само едно трайно решение-преместване на столицата другаде и то на ново,празно (и проветриво) място.След като България тъпче на място вече 100 години,време е за радикална промяна.Столицата се е сменяла няколко пъти,няма да е прецедент.А напускането на София от 1/3 от населението ще реши на практика всички проблеми.
80
5
 
13
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Фандъка защо преди да строи нов квартал не санира старите панелки?!
79
2
 
36
 
! Отговори
Vse edno преди 2 години
Града има нужда от басейни, спортни площадки, зелени зони а не от ш.ибани нови спални. Спрете това безумие, жалки общински администраторчета!
78
1
 
0
 
! Отговори
3456 преди 2 години
До До 2 Не е!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3000 euro
76
0
 
11
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 2 години
Аз чакам Младост 6 да взима малко комисионни
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва държавна политика за развитие на малките населени места - селата и градчета до 20 хил. души! Глупаво е София да продължава да се застроява до безкрай! Същото важи и за Варна! Колко градинки застроиха във Варна, направо е блок до блок вече! Като помня, като дете, колко хубав град беше Варна! Много ми е мъчно, че застроиха и игрище и градинки и какво ли не! Трябва политика за малките нас.места и финансиране, а не милиарди за градовете, саниране и така нат.
74
4
 
14
 
! Отговори
Другия с коня преди 2 години
Това,че е Ад придвижването и паркирането не се решава със спиране на Строителството,а с ощенпо- усилено строителство на Булеварди и Паркинги...Нито един от Старите блокове няма подземни гаражи,няма място предвидено и Пред блоковете....Кой е предполагал,че няма да има Комунизъм и всеки ще има автомобил???
73
2
 
11
 
! Отговори
Бай Хуауей(о) до 84 преди 2 години
Върни времето назад да стане БГ колониална сила с корабите по целия свят, дай на Дания турско "присъствие" и комунизъм и тогава гаранция ще видиш булевард "София" в Копенхаген.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да изникне. Графиня фон Дупкова ще си замине до края на годината.
71
15
 
5
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Ами в София са умни, в цял свят градовете развиват високо строителство, само в нашата столица се правят на традиционалисти. Нов квартал!!! Точно 3-4 небостъргачи ще са еквивалент на този квартал. Къде са 3-4 сгради, къде минимум 30-40 да се застроява това пространство.Айде малко мисъл вкарайте вече, стига сте се самоизяждали, в случая високото строителство е за общо благо!
70
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е възникнала като балнеоложки център около халите за отдих на римските императори и не мога да разбера защо нищо не се инвестира в тоя район, а се прави едно голямо сбутване към Витоша? Ако навремето са искали столицата да е планинска са щели да си я оставят в Търново