Близо половин София остава без топла вода от днес

Спирането ще засегне източните квартал и част от центъра
2 авг 2021 07:45, Анисия Иванова
19
Близо половин София остава без топла вода от днес
Снимка: Pixabay

Близо половин София остава от днес - 2 август, без топла вода. Предстои планирано спиране на ТЕЦ „София Изток” от 2 до 11 август. То ще засегне 6 274 абонатни станции. В същото време, но само за период от 7 дни – от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон „София“.

“Планирали сме ремонтните работи да започнат по време на най-активния летен сезон, когато повечето хора са извън София. Постарали сме се максимално да ограничим броя на засегнатите потребители. От около 4400 абонатни станции в топлорайон „София” по време на ремонта без топлоподаване ще останат 3800. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните отоплителни централи на топлорайоните „Люлин” и „Земляне”, коментира Инж. Николай Николов, директор на ТР „София“.

Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите, които се захранват от ТР „София Изток“ и ТР „София“: кв. „Яворов”, кв. „Гео Милев”, кв. „Изток”, кв. „Изгрев”, кв. „Лозенец”, ж.к. „Дианабад”, ж.к. „Младост 1, 1А, 2, 3 и 4”, кв. „Витоша”, жк. „Дружба 1 и 2”, участък от централна градска част и др.

Основната причина за спирането на ТЕЦ „София Изток“ е нуждата от изпитание на газопровода от газоразпределителна станция „Казичене“ до централата в присъствието на Изпълнителна дирекция технически надзор /ИДТН/ към ДАМТН. Съгласно нормативната уредба Топлофикация София е длъжна да прави това веднъж на десет години. По план следващата година предстои същото изпитание и за вътрешните газопроводи в централата. За да минимизира неудобството за потребителите, дружеството ще използва това спиране, за да обедини двете проверки. Така ще се избегне преустановяване на работа на централата през 2022 г. По време на тазгодишното спиране ще бъдат извършени и ремонтни дейности по топлопреносната мрежа, в зависимост от степента на аварийност през изтеклия отоплителен сезон, пище БГНЕС.

Една от продължителните дейности по време на изпитванията и ремонтите е дренирането на системата. Тъй като водата по мрежата е с изключително висока температура (около 55 градуса), е невъзможно те да бъдат извършвани, без да бъде дренирана мрежата. Именно това налага и спиране на топлата вода към потребителите.

„Топлофикация София” ЕАД уведомява своите клиенти, че за извършване на ремонтни дейности, които изискват цялостно спиране на ТЕЦ „София” в периода от 00:00 часа на 02.08.2021 г. до 18:00 часа на 09.08.2021 г. ще бъде спряна топлата вода в следните квартали:

ж.к. „Фондови Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Зона- Б5, Б18,Б-5-3, Б19”, част от жк. „Илинден” в района между ул. „Цар Симеон”, ул. „Зографски манастир”, ул. Л. Весов”, ул. „Хисаря”, бул. „Тодор Александров” и бул. „К. Величков, кв. „Лозенец”, част от жк. „Толстой” в района между ул. „Будинци”, ул. „Ген. Жостов”, ул. „Елов дол”, бул. „Илиянци” и ул. „Хан Кубрат”, централна градска част между бул. „Христо Ботев”, бул. „Македония”, ул. „Доспат”, бул. „Прага”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, ул. „Каменоделска”, ул. „История Славянобългарска” и бул. „Княгиня Мария Луиза”.

По време на ремонта ще бъде извършена профилактика и рехабилитация на енергийни и водогрейни котли, паропроводи, спирателна и предпазна арматура, електрически, водоочистващи и газоснабдяващи съоръжения, магистрални топлопроводи и други. Компанията съчетава тези ремонти с планирания от „Софийска вода” АД ремонт на магистралния водопровод, осигуряващ индустриалната вода за технологични нужди на ТЕЦ „София”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
не си СТАР софиянец преди 2 години
До Стар СофиянецКъде по месец са спирали ТОПЛАТА вода бе,там където нямаше прокаран ТЕЦ ли...Профилактиката си беше от 10 до 14 дни.Защо спамите не е ясно...Профилактика е имало,и ще има.НО топлата вода си беше с необходимите градуси,и цените не скачаха като зайци пред хрътки.И след профилактика,нямаше инцидентни спирания.Въпросът е-КАКВО се прави .И дали се прави нещо,та все има проблеми и спирания през годината,извънпланово!
16
2
 
3
 
! Отговори
115 преди 2 години
Супер, догодина цяла София без вода, то и без това в Младост и Дружба водата смърди и не става за пиене.
15
1
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Не лъжи, по 20 дни всяка година нямаше топла вода.
14
0
 
3
 
! Отговори
Игнатов преди 2 години
нЕма тротоари, *** крайните квартали 👌
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас я спират за 2 месецасменят тръби. Миналата година беше спряна 3 месеца,сменяха магистрален топлопровод- като първия месец работниците само си бараха макарите!За какво ги пишат тия дебели сметки!?За калпавата услуга?
12
4
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Толкова често спиране на водата,нямаше и при социализма...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в Африка, континента без инфраструктура! Да не съм коректен, но ми писва от постоянните съобщения къде няма да има вода, отопление или ток, сма сме имали супер интернет! Хора преди интернета е водата, отоплението! Изфирясала нация
10
2
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 4Е не може да си толкова *** ,да не би и до тоалетната с придружител да ходиш за да те напътства какво трябва да правиш
9
2
 
12
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Е, софиянци си имат и бойлери и това е още от преди 1989 година, когато всяка година за по един месец спираха топлата вода през лятото за профилактика. Бойлери сега нямат само преселилите се в София съграждани на тези, които плюят по софиянци.
8
2
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Не само че НЕ сме умрели
7
7
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Всяко лято е едно е също - хленч на софиянци, че им спирали топлата вода. Ами какво по-различно очаквате, като това е, повтарям, ВСЯКО лято по едно и също време. Решението е просто - бойлер.Ние, дето нямаме течаща топла вода, щото нямаме топлофикация, не само че сме умрели, ами сме си и чистички.
6
10
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Бе те селянчуцерите и без това не се къпят. Ама какво ще праеим ние, родените в София. Добре че съм на почивка, и ще пропусна по-голямата част.
5
5
 
7
 
! Отговори
х преди 2 години
Ще си купите бойлери бре. Аз как съм на бойлер цял живот.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И както винаги - вместо да спрат подаването на вода, от топлато кранче тече студена вода. Хайде сега познайте дали водомера разбира, че тече студена вместо топла.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в 6:30 сутринта вече нямаше топла вода
2
23
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Тези квартали се населиха от новософиянци. Те са свикнали да смъpдят.
1
4
 
32
 
! Отговори
Еее преди 2 години
Може ли за такъв кратък срок да се извърши профилактика? Минимум 6 месеца трябва без топла вода и двойни сметки след профилактиката.