Ново райониране на детските градини в София

Щяло да облекчи родителите
31
Ново райониране на детските градини в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Документът е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември т.г., съобщава БНТ.

Освен това Министерството на образованието и науката разширява кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. За такива се смятат „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.

Заявлението за придобиване на право на компенсация ще може да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Сега се подава само веднъж в началото на учебната година.

Намаляват се документите, необходими за изплащане на компенсациите. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди – само ако са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Ако промените в наредбата бъдат приети, повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации. По този начин няма да се стига до критични ситуации като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха приети, но по сега действащите правила родителите им нямат право на компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Аз бих станал учител в детска градина с кеф.Хем децата ме разбират, хем им идват младите майки. Един вид овъркил. Жителите от село не са толкова гъвкави като мен :)
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в Европа не е така- там по норматив децата са 8/10 и най много 16 деца" - Ама в Европа заплатите на персонала са нормални и кандидати има много. Тук работят само за чест и слава.
27
3
 
3
 
! Отговори
Датски принц преди 2 години
Като толкова обясняваш за Дания, пращай си детето там, да спи на земята в/у постелка, като пра-дядо ми едно време. Можеш да провериш и преобладаващия етнически приозход на персонала там. При всичките им кусури, БГ детските градини са далеч по-цивилизовани, даже и след 30 год. настоятелни опити за съсипването им.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Места има колкото искате. Персонал няма. Затова бройките са малко. Увеличете им заплатите на всички там поне с 40% и няма да го има проблема.
25
1
 
0
 
! Отговори
www преди 2 години
До СелянинДруга причина вероятно е това, че от тази година компенсират децата, които не се класирани с определена сума. Това накара почти всички, независимо дали реално имат намерение да изпращат децата си на градина или не, да подадат документи... Вероятно и аз бих направил така ако бях в подобно положение :)))
24
1
 
0
 
! Отговори
www преди 2 години
До СелянинНаселението на София през 1988 е било с около 300 000 по-малко. Но и тогава доста деца не ходеха на градина. Вярно е, че някои градини бяха раздадени на когото трябва. Но в момента има повече места в градините от 1988. София, с изключение на миналата година се увеличава с около 10 000 човека годишно и това най-вероятно е причината за недостига а не разграбените градини.
23
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 2 години
ВЪН СЕЛЯ-НИ-ТЕ ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ! ЩОТО СЕЛЯНИНА СИ ВОДИ И ЧЕЛЯДТА, А НИЕ НЕ МОЖЕМ НИТО ДА РАБОТИМ, НИТО НИЩКО
22
1
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
-Половината градини в София филиали ги направиха офиси и кръчми.-В София днес живеят точно толкова хора, колкото 1988, примерно.-Живея в София от повече години от някои Софийски млади родители.-Плащам данъци, в доста по-голям размер от средностатистическия софиянец.-Аа и да не забравя, за градските патриоти, добре че са били нашите предци от малките Български градове, дали интелигенцията на днешна София края на 19 и началото на 20век.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нито една Европейска столица решила проблема с детските градини. Тук в България групите са препълнени- 34/38 деца, виж новогодишните снимки на бг групи в дг на две учителки и една лелка. Това в Европа не е така- там по норматив децата са 8/10 и най много 16 деца на две учителки помощник учител и още персонал, а в Дания когато се съберат 36 деца е вече ДГ с директор. Работното време е от 8ч до 17 ч, децата спят на обяд ако желаят на постелки в/у земята, а храната я носят от вкъщи.
20
4
 
5
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Аз как си карам децата на 7 км разстояние всеки ден на детска градина. А и доста други хора. Само софиянци ревете и все сте недоволни. Няма по-нагли от шопите.
19
2
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Темата е за София, държавните детски градиниа, а не за Лондон, Долна Диканя или хората с повечко пари, каквото и да означава това... :)
18
2
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
... Не сме народ! Не сме народ, а Mършa,пак ще кажа и с това ще да свърша... 1875 Петко Славейков
17
2
 
13
 
! Отговори
Прост народ преди 2 години
Чета коментарите и ще се гръмна. Понеже управляващите и администрацията не се справят с належащите промени понеже са заети да се чудят от къде да краднат, хората вместо да се вдигнат и да ги изринат, започват да се ядат едни други. Най-старата стратегия- разделяй и владей, но народа е проссс иго позволява. Местни срещу провинция, ваксинирани срещу неваксинирани, черни срещу бели, а виновните седят отстрани и си пълнят джобовете....няма да се оправим!
16
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това е проблем на града, на общините, а не, не че тоя от незнам си къде и оня бил кореняк разбираш ли.. Има определен брой сгради и даден процент деца, които живеят тук. Проблемите се решават с мисъл и действия от страна на институциите, от които зависи това ТОЧКА!Не може да се делим на такива и онакива. Света е отворен и има.. Все още място за всички!
15
5
 
1
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Деца от Ям бол са с предимство в центъра на София или нови избори.
14
1
 
1
 
! Отговори
От Alex преди 2 години
Тоя пЪ.Съвсем ли е нормално да си караш детето от Дружба до Люлин всеки ден примерно, щото там имало едно място?Тоя недостиг така са го докарали до 438.Герберо демагози.
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на двама родители от гр. София трябва да влизат с предимство. Децата на които само единия родител е роден в гр. София да са следващи и децата на тези родители които не са родени в гр. София трябва да остават последни, ако за тях остане място. Аз и мъжа ми 30 години живеем, плащаме данъци и сме родени в гр. София и за нашите деца няма място. Идват от селата под наем остават в града, никакви данъци не плащат към Столична община, пишат се социално слаби и т.н и децата им хоп в градина.
12
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Няма никакво значение кой от къде е! Става въпрос за манталитет и култура на отделните индивиди. Живея в тая.. да не казвам какво от 30+ години и смея да твърдя, че точно местното население е с най-лоши показатели. Това, че някой е роден някъде не може да го квалифицира като такъв и онакъв.Колкото до детските градини - има министерства, общини и прочие пълни с крадлив и некадърен персонал. За това е така!
11
1
 
5
 
! Отговори
Alex преди 2 години
10 - Няма по-нагли от хасковските каУни.
10
4
 
5
 
! Отговори
До Alex преди 2 години
Да си беше направил труда да провериш фактите и тогава да се ядосваш.За тази година не е имало места за 438 деца в софийските детски градини. По-малко от 1 процент от всички. Т.е места има.Но тарикатите шопи ще получават компенсация ,щото няма места в района им.Аз си карам децата на 7 км разстояние до детска градина всеки ден.