Двойно поскъпване на таксиметровите тарифи в София

Идеята е внесена за обсъждане
1 окт 2021 08:20, Петя Славова
71

Цените в страната скачат, а тарфите на такситата също могат да скочат двойно в София. Идеята е внесена за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет. От Националния таксиметров синдикат настояват за промяна както на минималната, така и на максималната тарифа.

В София има регистрирани около 6000 таксита, а шофьори казват, че работят на ръба, предава Bulgaria ON AIR.

"Ние предлагаме калкулация базирана на данни от НСИ, които показват каква е доходността в сродни таксиметрови отрасли. Тя е близка до средната работна заплата за страната, по данни на НСИ за София това е около 1600 лв.", каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Искането е, ако сега най-ниската цена през деня е 77 стотинки, а през нощта 88 - тя да стане съответно 1,42 лв. и 1,74 лв. Шофьорите настояват и за двоен скок на тавана на тарифите, като най-скъпата да стигне до 2,76 лв. на километър.

За да се реши какви да са тарифи, е създадена работна група в Столичния общински съвет.

"Ще се изработи методика, която всяка година отчитайки всички фактори като инфлация, цени на горива и др., да може да определя минимална превозна цена за таксиметровите услуги", коментира Зафир Зарков от СОС.

А клиентите са на различно мнение дали трябва да се повишават цените на таксиметровите услуги. Те подкрепят по-високи цени да има за по-новите и модерни коли.

До миналата година такситата плащаха 850 лв. данък към Столичната община, а през 2021 г. той бе намален на 300 лв. заради пандемията. Тази мярка може да се запази, ако в държавния бюджет се предвидят отново компенсации за общините. В противен случай облекчението ще отпадне.

"Ние ще запазим този механизъм за 2022 г. именно 300 лв. да се плащат към общините, а останалата част, определена от съответният общински съвет, да бъде компенсирано от държавния бюджет", анонсира Зафир Зарков.

"На практика това означава, че през декември 2022 г. шофьорите ще трябва да дадат 1400 лв., те трябва да заплатят 550 лв. остатък от данъка за 2022 г. и нови 850 лв. за следващата година. Това означава, че на 1 януари 2023 г. на улицата няма да има нито едно такси",

От таксиметровия бранш заявяват, че ако няма повишение на цените или облекчение на данъка са готови на протестни действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поскъпват и тройно, това си е в техен ущърб. Ще откажат и малкото клиенти ползващи такси и ще са по зле и отсега. Те ще стоят гладни и молещи се някой да се качи. Хахаха кеф.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ ОТКАЗ ОТ ТАКСИТАТА И ТОЛКОЗ. Н _А_ГЛИ БАКШИШИ МИ НЕ ТРЯБВАТ
60
0
 
7
 
! Отговори
Ако щат преди 2 години
и тройно да се увеличават. Се ми е тая. При такъв градски транспорт в София, такси - два-три пъти годишно.Казвам го съвсем отговорно.
59
1
 
13
 
! Отговори
Спасов преди 2 години
Бойкот на такситата! Ползвайте Юбер или велосипед!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро спирам алкохола и ще си бръмча с колата.При миризливите чалга бакшиши дето се мръщат като кажеш че не искаш да пушат в колата не мисля повече да се качвам.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С абсолютно нищо не е оправдано или заслужено това искане на фона на услугите им. Почти всички изглеждат като избягали от затвора, *** и мръсни коли не коментирам, закъсняват, сплашват жени, отказват 'къси' курсове, избират си сами маршрути и тн и тн.... И искат увеличение на тарифите? Ако и този път им се приеме не знам кой изобщо ще ги ползва. Метро има вече почти на всякъде, максим е ок и дори дринк и драйв е по-добре.
56
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До МичманаМичмане,прасето ***.*** да го нахраниш.А София ще се оправи и без твоите "мъдри" съвети.
55
2
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Убер ама там чрез банков път се плаща няма на ръка скрито покрито как ще укриват данаци. Пак в по малките градове да не говорим.Слаба държава сме. А тия таксита нз кой ги покровителства ама хич не им в чиста работата.
54
0
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Да ви кажа, една услуга струва точно толкова, колкото клиента е склонен да плати за нея. Така че ще има едно намествани на цените и това е. И все повече се забелязва, че бакшиши си намират друг начин за изкарване на прехраната. Примерно в Русе, нощем да си намериш такси е нещо като лотария.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и сега нямат клиенти?!
52
2
 
2
 
! Отговори
десни резултати преди 2 години
Нали София се управлява от дясна коалиция ГЕРБ-СДС. Да оставят всичко на пазарен пронцип. Иначе как? Комунистите родината изграждат и почит за червената армия...
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приложението "максим" ще скочи до небесата от поръчки и такситата ще увиснат, а всеки знае, че "максим" е алтернативното "убер"
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по скоро данъка да им облекчат, защото при двойни тарифи, няма да има нито клиенти, нито пари за данък да платят
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-малко хора ще пътуват с такси..Ето това ще стане.Накрая ще се избият за адреси в Драгалевци и стоянката на летището.
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всичкото поскъпване такситата са ни последния проблем.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мичмана ти що не си гледаш кравите на село и не оставиш софиянците. Те и без твоите глупости ще се оправят.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!
45
22
 
10
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Софиянци са богати хора ,щом за една срутена панелка плащат 100 000евра,какво реват ,че не могат да извадят 2 лева за такси!
44
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди година ползвах редовно. След миналогодишното вдигане на тарифите само веднъж или два пъти и то предимно от мързел.. Ако тази наглост сега се приеме на 100% ме губят като клиент. Изобщо не искам да коментирам и качеството на услугата, редовните закъснения, това че 20 след поръчката никой не те уведомява, че все още няма намерена кола, простите и нагли шофьори (има и изключения,но са голяма рядкост) и мръсните коли. Съжалявам с нищо не сте заслужили поредното покачване,честити фалити!
43
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 38 === Аз си карам скутера пиян и хич не ми дреме :))) И книжка нямам. Кво ще ми направят? Аз живея в центъра и ходя по заведения и барове пак в центъра. От мързел си ги купих, да не ходя пеша, ако ми е малко по-далече заведението. И не че нямам пари за таксита, ама адски мразя, мен мошеника да ме правят на балък, да слушам чалга в колата и да ми димят с цигара. Карай си скутерчето и си пей :)))