Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при "Чавдар"

Съоръжението е недостъпно за майки с колички
4 окт 2021 22:20, Петя Славова
10
Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при "Чавдар"
Снимка: кадър, БНТ

Всекидневни перипетии за майките с колички и хора в неравностойно положение при моста "Чавдар" в столицата. Надлезът се намира в окаяно състояние и е недостъпен за колички.

Затова пък е единствената връзка за два столични квартала "Хаджи Димитър" и "Сухата река" с парка "Заимов" и центъра на София.

Самото съоръжение е ръждясало, рампи няма, асансьор - също, алармират живеещите в района.

"Минавам, хвърлям си хартийката в кошчето и решавам да тръгна по стълбите и в следващия миг бях ето тук точно на ръба. И не знам кое ме спаси, просто не знам как не се претъркулих надолу по стълбите”, разказва пред БНТ потърпевшата.

Последният ремонт на моста "Чавдар” е извършен преди 10 години, като тогава тези стълби не са сменени, а само обработени. И до днес обаче майки с колички не могат да преминат.

"Когато е изградено самото мостово съоражение и двете стълбища от южната и от северната страна, тогава не е имало такова изискване и няма просто техническа възможност да се изгради достъпна среда. Предстои следващата финансова година да се пусне обследване, за да може да се даде някакво решение и дали може въобще да се изгради достъпна среда. Възложена е проектантска организация, детайли за парапета и захващането им за металната конструкция, за да може да се подмени парапетът и да се санира металната конструкция”, обясни гл. инженер в дирекция "Строителство" към Столична община Васил Начевски.

А докато това стане, хората се крепят единствено на обещанието, че ще получат услугата, за която плащат своите данъци. До този момент местната власт не е осигурила достъпне среда както за младите, така и за хората в неравностойно положение.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го гътнат , та да не де мъчат хората
5
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Тия маики с колички като слезът по стълбите на моста къде отиват бе ,на разходка по жп линията до Сточна гара ли
4
0
 
8
 
! Отговори
смешно заглавие преди 2 години
пълни глупости , минаваш по Мадрид и си в центъра .
3
0
 
7
 
! Отговори
Стратега Пенев преди 2 години
Редовно някой дриска там и ако го хвана ще види влака от близо!
2
1
 
6
 
! Отговори
отново ли преди 2 години
този мост не го ли правиха преди 5-6 години, пак е тръгнал да пада... ще взема да стана и аз сторител на пътища, няма гаранция, няма качество, само подкупвам някой и живея като цар!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка с количка ще ходи от Х. Димитър до парка Заимов?!? Не надлез ви трябва на вас, а психиатър! Октомври месец и тия тръгнали да разнасят бебета в колички през 2 квартала?!? Иначе тоя надлез си е в такова състояние откакто се помня. Продай си апартамента и си вземи таван до парка Заимов. Не, няма да има асансьор.