От дома за възрастни в "Драгалевци" - викове за помощ, крясъци, обиди

Хората описват мястото като къщата на ужасите
11 окт 2021 08:49, Ния Христова
112
От дома за възрастни в "Драгалевци" - викове за помощ, крясъци, обиди
Снимка: БГНЕС
Къщата на ужасите - така хората описват дома за възрастни в "Драгалевци", който се намира на улица „Крушова градина”. 
 
"Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ", разказва Владимир Йовчев пред Нова тв.
 
"Чуват се и плесници, и крясъци, обиди", разказва Даниела Трайкова.
 
"Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам", разказва Христина Йовчева.
 
"Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки", разказва Христина Йовчева.
 
В дома скоро е имало случай на убийство, а преди години и самоубийство.
Още по темата
 
"Разбрахме, че инцидентът е станал между настанените вътре", разказа Христина Йовчева.
 
"Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от терасата на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина", разказва Даниела Трайкова.
 
"Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е нормално", смята Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.
 
Биляна Божилова разказва, че след един месец престой е намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.
 
"Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Питах, какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Аз му видях езика, той беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни", разказва Биляна Божилова. 
 
"Това, което ми казаха хората, е, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат навън на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите", разказва още Божилова.
 
Мария Робертович е живяла в дома шест години и казва, че това е концлагер. 
 
"Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали", разказва още тя.
 
В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и хора с психични отклонения. Според Мария управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане.
 
"Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща, майка. И се сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има такива няколко случая", твърди Мария Робертович.
 
Жена, която е била с психично заболяване, е останала без жилище, твърдят близките й. Била настанена в дома в "Драгалевци" без тяхно знание и без самата тя да знае и осъзнава къде отива. Миналата година е починала, а роднините й не били уведомени и за смъртта.
 
"Тя не е доброволно настанена там. Тя е принудително настанена. Твърдеше, че насилствено са я накарали да подпише документ. Накрая се оказва, че този документ е точно за апартамента", разказва племенницата й.
 
Управителката на дома е придобила апартамента през 2016 г., твърдят близките на вече починалата жена. Прехвърлен е срещу издръжка и гледане, а съседи от блока се подписали пред нотариус.
 
Близките на жената твърдят, че управителката на дома се опитала да присвои още един апартамент, собственост на възрастен мъж от същия блок.
 
Оказало се обаче, че възрастният мъж има наследници, които са предявили претенции към наследството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
32
 
! Отговори
Мара преди 2 години
При описаната ситуация носят вина всички:-персоналът в дома-социалните служби -роднините, които не се интересуват от самотния или болен роднина-тези, които знаят какво се случва и си мълчат-тези, които не предприемат мерки при сигналТоест всички сме виновни защото не се интересуваме от старите хора, но гледаме *** на Кардашиян или силикона на поредната певачка и се кефим. Падението ни е пълно!
73
0
 
40
 
! Отговори
НН преди 2 години
Потресена и отваратена съм! Нищо човешко ли не остана в днешно време?! Малко ни е и ковид и наводнения и всичко, дето ни се случва, не стига за възмездие!!
72
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗа съжаление тези, които трябва да контролират нещата си затварят очите срещу някой лев, защото получават минимални заплати и е по-добре да си затвори очите срещу нещо допълнително
71
2
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Умъртвяването на възрастни хора не е нещо необичайно за някои от тия къщи на ужасите. Изключение са държавните,където всичко е наред.
70
1
 
50
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Грозната истина. В Бг няма никаква грижа за най - възрастните. Повечето са с деменция или са обездвижени. Факт е, че не всеки може да остане у дома , да си остави работата и да гледа много болен човек- не защото не иска, а защото деменцията е АД - бавна, наказателна смърт. Алцхаймер , например , изисква 24 ч грижа и постоянно присъствие до болния, определено си трябва помощ.Това не извинява побоищата и съществуването на такива " домове за грижи"
69
3
 
20
 
! Отговори
71 преди 2 години
Тези домове където работят емигранти са си нормални и за по бедните. Но има други домове за които не предполагате. Те са един вид концлагери. Много от тях са обвързани и към разни секти. Там промиват мозъците на старите хора и им вземат имотите. А както казах има и фирми които са специализирани в поръчковите убийства на стари хора. Схемата им е много добре измислена и става въпрос за приватизиране на наследства за милиони. Да не мислите че ще пуснат случайни хора и емигранти да работят там?
68
2
 
31
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Анонимен 66Много филми гледаш браточка.. Майка ме преди да се пенсионира почти целия си стаж го прекара като сестра по домове в Германия и Швейцария, никога не е чувала или ставала свидетел на подобно нещо.. Има холивудски филм за подобни измами с така наречените Guardians, и дори Джон Оливър направи епизод за това, но в Щатите доста им срязаха крилете на тези измами, чисто и просто щото ги хванаха.. За Западна Европа и особено за Германия и Швейцария подобни абсурди като в БГ няма..
67
8
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Дали по време на лошият комунизъм е имало такива работи?
66
0
 
32
 
! Отговори
тръпки ме побиват преди 2 години
Живея в чужбина и една позната също тук работеща точно в този сектор (сестра или по скоро санитарка по нашите стандарти в дом за възрастни) ми прати линк към тази статия.. Направо ми се плаче за старите хора в БГ, бачкали цял живот и накрая мизерия, бой че който и имот има и му го открадват.. Тук в Швейцария тези домове не са някакви 7 звездни курорти, но все пак добри грижи се полагат за хорицата които са в последния с път.. и най-важното почти целия персонал са от нашите ширини
65
0
 
24
 
! Отговори
Росица преди 2 години
До 50/50Каде бяха тези "роднини" които изхвърлят близките си и едва когато умрат се юрват да търсят какво е останало от тях? Което не значи,че в домовете трябва да работят озверели и жестоки служители. Да ,работата е ужасно трудна ,но никой не е дакаран насила . И да помни ,че не знае как ще завърши земния си път. Злото се връща.
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ми кажете с какво "черният чорап" на един пожарникар превъзхожда друг цвят чорапи? -----////------ и на пожарникарите чорапите са зелени. И на мъжо на вицепрезидентката-полковничка чорапите са му зелени. А на пилотите от ВВС не са зелени, а гълъбово сини..
63
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е масова практика в западните държави. Там често наследниците наемат такива фирми за да се отърват от родителите си и да им вземат имотите принудително. Вкарват ги в старчески дом, там санитарите почват да им слагат разни медикаменти в храната да станат неадекватни и след няколко месеца им поставят диагноза деменция или психично заболяване. и накрая ги уморяват с глад и обездвижване като казват че причината е друга. Явно тази практика вече идва и в България.
62
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управата на дома трябва да бъде арестувана незабавно !
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Традициите са особено силна крепост в РБ. Така и със старческите домове.
60
3
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
В домовете работят основно електорални единици от женски пол, не рядко има случаи да притискат възрастен неадекватен човек да им преписва имот, но това са нормални демократични практики ;) !!!
59
0
 
25
 
! Отговори
malart преди 2 години
Oтговорните органи да свършат малко работа и да освободят лагерниците
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кое място сме в света по грижи за старите хора? А за децата? Никоя медия не стъпва в тия територии, исвен със захарисани маскировъчни хвалебствия.
57
6
 
27
 
! Отговори
Bob преди 2 години
"Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият."Ако следваме логиката на госпожата, значи е нормалмо някой да я удари и да хрърли през прозореца...
56
1
 
44
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Като ви бършеха *** вашите като малки и ви хранеха с най доброто което имахте не си и помисляхте да ги изоставите?! Но сега, когато те имат нужда от вас ви няма
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
навсякъде в България е така.водиш ги защото не можеш да работиш и те ги усмъртяват за 3 месеца срещу цена от 800лв на месец за грижата.