Недостиг на таксита в София

От бранша настояват за по-високи тарифи
15 окт 2021 13:10, Ния Христова
54
Недостиг на таксита в София
Снимка: БГНЕС
Недостиг на таксита в София. Това отчитат от бранша. В столицата има около 6000 таксита, но в момента не работят повече от 4000. Всички таксиметрови компании се оплакват от липса на шофьори, предаде bTV. 
 
Председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов обясни, че средно на ден едно такси в София прави оборот от около 80 лева, а разходите му са 90 лв. Пандемията и високите цени на горивата накараха много шофьори да се откажат от професията.
 
"Ако не се вдигнат тарифите - нещо, което сме направили като заявика към Столичния общински съвет, нещата ще вървят на зле, т.е. бройката ще продължава да пада", обясни Ризов.
 
От таксиметровият бранш настояват за 50% увеличение. Кирил Ризов обаече казва, че то едва ли ще бъде повече от 30 на сто. Те искат още и 100 лева месечна помощ за всеки регистриран шофьор при ново увеличение на цените на горивата и намаляване на данъка върху таксиметровия превоз, който се плаща в общината.
 
"Все пак и хората, които са зад волана, имат своето достойнство и своите права да работят за достатъчно добро възнаграждение. С корекции от държавата и с наши усилия ще успеем да върнем нивата на добро обслужване", коментира управителят на таксиметрова компавия Илия Василев.
 
В края на месеца Столичният общински съвет ще реши дали и с колко да бъде увеличена тарифата.

54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
0
 
! Отговори
Антоан Симеонов преди 1 месец
и сам мога да ги оправям тамън повече заплата
47
5
 
2
 
! Отговори
Таксиджия преди 1 месец
Брех, че специалисти по пътнически превози се навъдили тука, бре ! Всяко тръгнало акъл да дава. Като мислите, че с тази работа се става милионер, карайте и вие таксита и станете милионери ! Като знам какви изнежени джендърчета са повечето пишещи, още след първия повърнал в колата им клиент и ще зарежат професията. Идея си нямате с какво се сблъсква един шофьор на такси. Нито пък имате понятие какви са действителните разходи. Абсолютно са прави колегите, под 90лв оборот си на чиста загуба.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако не се вдигнат тарифите - нещо, което сме направили като заявка към Столичния общински съвет, нещата ще вървят на зле, т.е. бройката ще продължава да пада", обясни Ризов. Хахахаха, като вдигнете тарифите ще цъфнете и вържете, даже ще е още по зле и от сега. Няма да имате и 80 лв.
45
2
 
7
 
! Отговори
3M преди 1 месец
В града ни има излишък от таксита. Пречат на всички. Намалявайте ги. Не стават за нищо.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ги ограничава да работят и данъка им опростиха, та не мога да разбера 100 лв помощ на какво основние ги искат.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тези 100 лв помощ на какво основание ги искат?
42
2
 
9
 
! Отговори
от метрото преди 1 месец
с тия тарифи скоро ше се оплакват от липса на клиенти .
41
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
40
2
 
15
 
! Отговори
Ккк преди 1 месец
На база на какво искате вдигане на цените? Услугата ли ще се подобри? Не връщат ресто, колите 80% са мизерни, шофьорите са бивши затворници половината, място за багаж няма, никога не слизат да ти помагат за багажа, мръщят се на курсове за по 2-3 км.. като не ставате за тоя бизнес се хванете с нещо друго. Щом са останали толкова таксита, значи от толкова има нужда. 90 лв разходи на ден имали.. 3000 лв на месец, че да караш такси.. нещо ми се вижда пресилено.. ама леко..
39
2
 
10
 
! Отговори
333333 преди 1 месец
Карайте. Карайте и това ще отмине. Има тротинетки, електо коли, велосипеди и други средства за предвижване. Карайте, карайте на квит ще тарифи.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не се изкарат, че направо плащат на клиентите. Фактът, че няма достатъчно таксита, означава, че са заети. И това мога да го потвърдя - вчера, за 30 минути ап-ът едва намери едно свободно такси. Ако един курс средно е половин час, а средната цена е около 7лв. с новата начална такса от над 2лв. заедно с повикването, на ден правят над 100лв. Какви са тия велики разходи от 90лв. на ден бе?! Вие нормални ли сте?!
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убер и ще има по млади шофьори и любезни и прочие
36
2
 
1
 
! Отговори
penuga преди 1 месец
Съсипаха я тая държава...
35
7
 
12
 
! Отговори
Талибан преди 1 месец
До колкото знам таван на тарифите няма - вижте копърките, карат на 5-10лв/км и са (уж) легални. Това, което искат бакшишите е вдигане на минималната тарифа! Разбирате ли какво значи това??? МИНИМАЛНАТА ТАРИФА! Демек, всички таксита да карат на скъпо и никой да не ги подбива! След като в момента има фирми, които карат на ниски тарифи, значи и на ниските тарифи се излиза на печалба! Явно тия искат картелно държавно споразумение. Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, бакшиш! Еми д.г.д!
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си стандарт по света и той е колкото е литър гориво,толкова е на километър тарифата.Таксито не е държавен градски транспорт,нито е социална услуга.
33
6
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
В началото на годината вдигнаха всеки курс със 70ст, това са 3 км ако си на бензин, а те карат на газ и преди не е било без пари - колко да се е вдигнала цената на горивата? Само от това повишаване са на плюс. И сега никой не пречи да вдигнат цените, а те искат на всички - свободен пазар. Ако има дефицит на таксита и този с по-високите тарифи няма да остане без работа. За да прави 80лв оборот трябва да не е напълно зает, пък таксита нямало. 80лв на ден, а за 5лв курс за 15 минути се мръщи?
32
6
 
7
 
! Отговори
От Бг провинция преди 1 месец
Ако продължават да взимат за превоз колкото в Москва и Токио, всички ще фалират. Първо трябва да се огледат къде живеят, да видят какви хора се возят и тогава да вдигат стандарта. Така бизнес не се прави. Милионер за ден не се става. За това айде всички в завода товарачи и това е.
31
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ПРИ НЕДОСТИГ НА ТАКСИТА ОЗНАЧАВА ЧЕ БАЧКАТ ПОСТОЯННО И ПРАВАТ ПАРА.-КОЛКО НЕ ДОСТИГАТ ДА ПОПЪЛНА БРОЙКАТА?-ДА ПОРАШИРИМЕ БИЗНЕСА.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големите фирми на кои хора са а?Нали имат касови апарати защо не са вързани с НАП а?Защо при пазарна икономика им се диктуват какви да са цените а?!Ами по-зле са от колкото през соца.Тогава се чакаше за такси,имаше фиксирани цени и план колко да дадеш на държавата.Другото отгоре си е за шофьора.Днес е робство да си таксиметров шофьор дори и с твоя кола.
29
2
 
6
 
! Отговори
tandaleyo преди 1 месец
Ама пуснете ги сами да си определят таксите, да си се саморегулират.