Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите

Според шефа на ТЕЦ-а дружеството изпълнява социална функция
193
Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите
Снимка: Pixabay

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете, обеща изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Още по темата

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той пред bTV.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
3
 
! Отговори
green H-energy за EС преди 2 години
Русия започна проекта за Пенжинската приливна електроцентрала в Охотско море - мегапроект от СССР. Мощността ще бъде 100 гигавата - 1/4 от целия обем на енергийните мощности в Русия и е най-големият енергиен проект в света. Стойността е 200$ милиарда. Срок 2021-2031г. Възвращаемостта на инвестицията се гарантира от производството на течен водород. Ще произвежда 5 милиона тона водород годишно който ще тече по газопроводите за Европа. Експортът само на 1 милион тона водород носи 210$ милиарда годишен приход, общо около 1 трилион долара годишно приход за Русия само от приливите в залива.
70
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз взех 10 хил заем от банката и сложих соларка на покрива, сега ток не плащам, дори ми остават и гори продавам докарват около 500-600 лева месечно, а ако е много слънце и над 1000 лева.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Споко/90"... технологиите на Запад ще се толкова напред, цените на ел колите ще паднат, една Тесла ще струпва 2-3 хиляди лева" - Със сигурност ще стане така... след деноминация 1000 стари евро за едно ново.
68
6
 
3
 
! Отговори
Безплатно преди 2 години
Ще отнеме време, но ще се научите, че зелената енергия е единственят ключ. Безплатна е.
67
1
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Пожелавам на тия дето вдигат цената смърт
66
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Който слуша ЕС - да стои на студено! Нали искате евроинтеграция? Какво рИвете тогаз?!
65
0
 
7
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 2 години
Добре е, скоро и ОЙРОто ще ни въведат........абе цъфтим отвсякъде!
64
4
 
2
 
! Отговори
Споко преди 2 години
След 5 години технологиите на Запад ще се толкова напред, цените на ел колите ще паднат, една Тесла ще струпва 2-3 хиляди лева, всички ще имаме на покрива вятърна перка и соларни панели и ще точим безплатно ток от соларката на покрива за готвене, отопление и за Теслата и ще се кефим да ускоряваме от 0 до 100км/ч за по малко от 3 секунди. Не ни трябват руска газ и нефт.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време беше всички които продадоха Бащините и Дедовите нивя и имоти по селата с едничката идея да си купят коптор в София и да бъдат "високо-платени"аргати да слязат на земята!
62
0
 
6
 
! Отговори
Зелените фашисти преди 2 години
Зелените фашисти от Европейската комисия ще се борят със зъби и нокти и ще затрият икономиката на цял континент, но няма да си признаят за провала със Зелената сделка и лъжите за климатичните промени. Спасението е незабавно излизане от ЕС. То не че има къде да ходим, Русия не ни иска и няма нужда от нас, може нещо Турция да молим да се присъедим към тях, но останем ли в ЕС ни чака ужасно бъдеще, мизерията от последните 30 евроатлантически години ще ни се струва като рай.
61
1
 
3
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Парно нямам, а откакто сложиш соларни панели, консумирам около 10% от електричестовото си от мрежата. През лятото дори продавам. Ни Топлофикация ми трябва, ни Газпром, ни руснаци, ни нищо. Умен съм, мъдро инвестирам парите си, имам за 100 години да живея.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и ЕС хвърлиха огромни пари за "цветна" революция и майдан в Белорусия, но всичко беше напразно - страната остава вярна на принципите си, а отношенията между Беларус и Русия само се засилиха.
59
1
 
0
 
! Отговори
agent преди 2 години
До АнонименНе и в БГ :-)
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия достави на Беларус изобилие от зенитно-ракетни комплекси С-400. Сега Балтийските страни няма да могат да изпълнят задачите, поставени от НАТО заради руските оръжия в Калининград.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Октомври изтече договора на Молдова за доставка на газ с Русия. Сега вече ще купува от Газпром на цени от спотовите пазари. До сега плащаха около 200 евро, от октомври вече 700, зимата може и над 1000$. Молдовското правителство излезе с обръщение потребителите да намалят потреблението на газ, да ограничат отоплението денем и нощем и когато не са си в къщи, да ограничат потреблението на газ за готвене. С други думи мерките са - стойте на студено и яжте сурова храна. А молдовската президентка иначе много се репчеше на Русия.
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южен поток беше неизгоден за България, Русия щеше да ни зароби с руските тръби, добре, че нашите приятели от Вашингтон ни предупредиха навреме.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Работещ Който е от село работи на 2 места......хахахахаха :)) Дори да се наложи да ровя в бок лука, нема да си причиня това, да работя на 2 места за единия хляб......хахахахаха :)))
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбите на Мерцедес се сринаха с 30.5% за последното тримесечие.
53
2
 
4
 
! Отговори
tanas преди 2 години
А защо трябва да го плащаме??!Предлагам да направим масово движение за НЕплащане на неоснователните и незаконни сметки за парно и ток! Докато плащаме ще ги има тези ***.
52
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До димитров - първо ела да си събереш безкрайните роднини от София. После, вземи и си заври провинциалната злобица в нека кажем по културно, в гардероба.