Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите

Според шефа на ТЕЦ-а дружеството изпълнява социална функция
193
Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите
Снимка: Pixabay

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете, обеща изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Още по темата

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той пред bTV.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Химическата промишеност в източна Германия е на границата на затваряне на заводите, тъй като не може да се справи с нарастващите цени на енергията предизвикани от недостига на газ и въвеждането на скъпите зелени енергии.
50
1
 
3
 
! Отговори
До62Anon преди 2 години
Що се дразниш бре,нали всичко там е цветя и рози,заплатите са големи,цените са ниски,е само панелните"мезонети"където са малко скъпички и студени,ама нейсе свиква се!Все пак друго си е да се зовеш Горд Софиянец,налЕ!!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин обяви, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
48
3
 
7
 
! Отговори
САЩ молят Русия преди 2 години
Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман на среща с вицепремиера на Русия Алексей Оверчук заяви, че САЩ ще продължат стабилни и предвидими отношения с Русия, като същевременно призовават за по-решителни действия по отношение на климата и енергийната сигурност в Европа. Значи САЩ спряха доставките на втечнен газ за ЕС за да продават по-скъпо в Азия, и сега молят на Русия да доставя газта на ЕС за да не развалят имиджа си. А същата тази Уенди Шърман през март тази година обеща, че ще "направи всичко възможно", за да блокира изграждането на "Северен поток-2".
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелката на ЕС Норвегия буквално се угоява от недостига на газ в ЕС. Норвегия използва ситуацията и печели дори повече от Газпром поради високите цени на газта.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването на парното е в полза на потребителите - ще имат по-качествено топло. Да жувей Радев и промяната!
45
1
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Бърз фалит за тези нагли крадци!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия няма увеличение нито на тока, нито на отоплението, нито на храните.
43
1
 
6
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
Добре е поне, че сме в ЕС, скоро ще дойде Зелената сделка и всички ще караме тесли и ще точиме ток без пари от соларката на покрива както в Дания и ще взимаме копенхагенски заплати, а за децата ще има чист въздух и зелени полянки да седят и да чоплят айфоните. Само търпение, ЕС този път ще ни оправи.
42
5
 
5
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Абе стига с това кой бил софиянец,кой шоп,кой не... Писна ми вече. Тва се изтърка преди 10 год
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия вече взимат мерки, във федералната република Нордрайн-Вествалия разпространиха видео "защита при дни на катастрофа" в ютюб как да постъпват хората "Was geht, wenn keine Heizung mehr geht" - "как да се справим когато вече няма никакво отопление" - видео ютюб и фейсбук : "Katastrophenschutztag", watch?v=554sSVKvuL0
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя да бъдем солидарни с мръзнещите шопя,нека за пореден път им дотираме отоплението и тая година,все пак там е центърът на вселената!!!!!
39
1
 
7
 
! Отговори
До41 преди 2 години
Селчо,я кажи на нас с "външните тоалетни"кога смъкна цървулите от ногата,кога изтръска сламата от гърба,та сега се зовеш Горд Софиянец?Съвета ми е,вземи купувай повече топли връхни дрехи тая зима защото освен гладен ще тракаш зъби и от студ???
38
1
 
7
 
! Отговори
Лично отмъщение преди 2 години
Не ползвах парно. Докато не ме накараха да плащам за сградна инсталация. Е, вече всички радиатори са ми на макс, ама отчитат нула. Елементарно е. Излизам сутрин и оставям прозорците отворени. Аре комшиите дето ме накараха да им плащам за парно да го лапат.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светлото бъдеще няма да е топло . А може и светло да не е . Ама поне ще е зелено .
36
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па редно е селяните да платят на софиянци неустойка, задето избират Боко и ДПС от 12 години. Какво се оплаквате? Та това са вашите любимци, дето продъниха И топлофикация. Нали ръце целувате, с питки посрещате, благодарите за новия асфалт, за поправената детска площадка; нали само Боко за вас мисли и само той работа върши в китните ви селца. Ми плащайте сега, щото това е управлението на гербиджа в кутийка: крадем, на краденото му викаме "натрупан дълг" и сметката връчаме на данъкоплатеца. Това си избрахте, това получавате.
35
2
 
6
 
! Отговори
е тъпаци преди 2 години
топлофикация софия е топлоелектроцентрала , първо произвежда ток , за колко го продава тук се мълчи и отпадната вода отива за топлоснабдяване все на дотации яко крадене от СО
34
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито!" Промяната" напредва... На 14 ноември, гласувайте, пак за нея...
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спре да се краде, даже ще намалят цената на парното.
32
4
 
8
 
! Отговори
димитров преди 2 години
Предлагам от държавния бюджет да платиме парното в София,транспорта в София,водата в София,защо не и телефоните на софиянци.Социално е някак си.Звучи добре.Тя държавата , тоест ние , за какво да ги харчи всички пари.Да ги хаби за образование или пенсии? Глупости.Важно е софииския дюмбел да е на топло а не пред пърламента .