Бизнес, синдикати, недоволни на протест срещу скъпия ток в центъра на София

Движението е блокирано в "Триъгълника на властта"
Обновена: 19 окт 2021 13:32 | 19 окт 2021 13:00, Ния Христова
240

 Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличението на цените на тока за фирмите е причината за протестна демонстрация в центъра на София. Синдикални и работодателски организации настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера, предаде БНР.
Още по темата
 
Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". 
 
На мястото са се събрали недоволни протестиращи, които са собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, и вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 
 
Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 
 
"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".
 
Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството да използва за овладяването на ценовата криза в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари