Бизнес, синдикати, недоволни на протест срещу скъпия ток в центъра на София

Движението е блокирано в "Триъгълника на властта"
Обновена: 19 окт 2021 13:32 | 19 окт 2021 13:00, Ния Христова
240

 Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличението на цените на тока за фирмите е причината за протестна демонстрация в центъра на София. Синдикални и работодателски организации настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера, предаде БНР.
Още по темата
 
Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". 
 
На мястото са се събрали недоволни протестиращи, които са собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, и вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 
 
Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 
 
"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".
 
Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството да използва за овладяването на ценовата криза в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Излежда, че във форума е пълно с доволни хора. Значи могат още да им го набиват с цените, защо протестира бизнеса. Вдигайте цените!
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за депутата няма нищо което да е скъпо, техния бизнес е народа и правят колкото си пожелаят печалба
136
5
 
6
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
За какъв "БИЗНЕС" става въпрос че не се сещам, в БГ няма бизнес има фирмички които източват държавата, неконкурентни на външния пазар.
135
1
 
6
 
! Отговори
АБС преди 2 години
Спекулата е на енергийната борса. Затваряме борсата, ограничаваме износа и цените падат. За нас си имаме достатъчно производствени мощности.
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунизъм ли искате? тогава ще ви национализират фирмите, ба лъци!!!!
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ ЗАЩОТО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ИЗПРАЗВАТ ДЖОБОВЕТЕ ИМ- ТАМ ЛИ СА ОНИЯ С КОВЧЕЗИТЕ И БЕСИЛКИТЕ?
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2025 правителствто (надявам се на Борисов) ще намери начин как да компенсира емисиите от въглищните централи така че те да станат CO2 неутрални. В САЩ вече го правят. Експортират CO2 неутрален природен газ добит от кладенци. Трябва да докажеш че изгорелите в атмосферата емисии от горивото ти са прибрани някъде другаде.
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАДЖИПРАШКОВ ТАМ ЛИ Е С ПРАШКАТА И КАМЪНИТЕ!
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 2025 започваме да плащаме. Защо тогава ни вдигат тока СЕГА?? Разбираш ли колко им издишат аргументите?
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОСТИНБРОДСКА ТАМ ЛИ Е ИЛИ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА АКО ОЛИГАРСИТЕ НЕ И ПЛАТЯТ.
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако затворим ТЕЦовете както иска ЕК в Брюксел, това означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика. Ако не ги спрем, тъй като сме подписали Зелената сделка, от 2025 започваме да плащаме толкова високи СО2 квоти, че цената на тока ще експлодира и ще бъде непродаваем, никой няма да може да плати, което означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика.
127
2
 
4
 
! Отговори
Източват държавата! преди 2 години
А държавата, това са хората! На частните бизнеси, няма как да им вземат парите по друг начин.
126
2
 
2
 
! Отговори
Кузнецкий бассейн преди 2 години
Киловатчас електроенергия може да се получи чрез изгаряне на въглища, или на газ. Взимаме калкулатор и смятаме кое колко е, отчитаме глобите за отделяне на CO2 емисии. Калкулатора съобщава, че въглищата са по изгодни. На вратичките на шкафчетата в съблекалните на миньорите от Кузбасс вече са закачени портети на Урсула с комисарите от Еврокомисията и членовете на германската енергийна агенция - 10% повишаване на производството на въглища за последната година. Почти цялата продукция отива на запад, и сюрприз, сюрприз - на двойна цена.
125
3
 
4
 
! Отговори
Филм от 90те преди 2 години
До 166, пак прах в очите. Какво общо има енергетиката на България с тази на НРВ ? В България рудниците работят. Българските рудници са спобственост на същите дружества които държат ТЕЦ-овете. Не съм чул заплатите на миньорите да са вдигнати 10 пъти, нали? Значи производствените им разходи са си същите. Цената на тока в България се вдига изкуствено за да се източва държавата! Комунистите това знаят и това правят.
124
2
 
2
 
! Отговори
защита от катастрофа преди 2 години
watch?v=554sSVKvuL0 - В Германия вече взимат мерки, във федералната република Нордрайн-Вествалия разпространиха видео в ютюб как да постъпват хората "Was geht, wenn keine Heizung mehr geht" - "как да се справим когато вече няма никакво отопление" - видео ютюб и фейсбук : "Katastrophenschutztag"
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отоплението в Западна Европа тази зима ще е толкова скъпо, че енергийната бедност ще стане масова. Немските ТЕЦ вече спират работа заради изчерпване на наличните въглища, а Русия има дългосрочни договори за износ на въглища към Китай и не можа да ги спаси.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бергкамен, федерална република Нордрайн-Вестфалия спря топлоелекроцентралата поради изчерпване на наличните запаси от въглища и невъзможност да се закупят нови поради увеличената цена на въглищата в Германия.
121
2
 
2
 
! Отговори
Зелените лъжи преди 2 години
Германия е водеща в света по използване на зелени енергоизточници. Делът на зелените енергоизточници - вятърни и слънчеви енергия е 12.74% в общото енергийно потребление. Въглищата за 2020г. - 20%, а тази годин са се увеличили на 27%, увеличение съизмеримо с дела на зелените енергии. Защо не се увеличават зелените енергии, ами въглищата? В Русия въглищата са 13%, при това говорят, че Русия трябвало да плаща някакви въглеродни квоти и СО2 такси.
120
2
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Моля ви помогнете ми да живея ! Може ли ?
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** от КЕВР се готвят да вдигнат цените за производство на ток от 1януари което означава още вдигане на тока ,на всички подписали едногодишни договори за доставка на ток през миналите месеци ще им бъдат развалени договорите и предлоьени нови по високи цени през декември месец - няма такава държава от нова година масови фалити .............