Защо премахват предупредителното мигане на светофарите в София?

Ще създаде ли това повече рискове?
Обновена: 5 ное 2021 15:09 | 5 ное 2021 11:45, Ния Христова
53
Защо премахват предупредителното мигане на светофарите в София?
Снимка: Pixabay
Регионалното министерство взе решението предупредителното мигане на светофарите в София в зелено да бъде премахнато.
 
Пътни експерти смятат обаче, че рязкото преминаване от зелено към жълто на светофара също създава предпоставки за катастрофи.
 
"Мигането противоречи на Виенската конвенция, която България е ратифицирала. През 2016 г. бе започнат период на експеримент, за да се разбере дали тази функционалност помага. И статистиката показва, че има 50% по-малко произшествия. Становището на МВР и Транспортното министерство също са "за” мигането", каза пред Нова тв Димитър Петров от Столична община.
 
"Смятам, че казаното от Столична община е несериозно. Какво би станало в една правова държава, ако все започне да не спазва законовите уредби. Тази статистика звучи несериозно. Има ясни критерии, по които се отчитат транспортните инциденти и съм сигурен, че в тази статистика тях ги няма", каза от своя страна Георгиев от Асоциацията за квалификацията на автомобилистите.
 
Според тях таймерите на светофарите са били много по-добри.
 
"Има европейски държави, които са ратифицирали Виенската конвенция, но също използват тази опция, защото тя помага на водачите", добави Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Пацо преди 2 години
До АнонименНе и ако караш с 50км/ч. Не може да спреш за 3 метра ако си с 50км/ч. Логика!!! Докато мигането те предупреждава и си правиш много бърза сметка дали ще спреш или ще продължиш.
45
1
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Следващата стъпка ще е като в Милано и Израел. Много късо жълто без предупреждение и камери на всеки светофар. Всеки месец ще кихаш по 200-300 лева глоба за минаване жълто. Там ги хванаха обаче и ги осъдиха. Тук ще видим.
44
1
 
4
 
! Отговори
798099 преди 2 години
Работата е в това, че някакъв столичанин е подал жалба в Европейската прокуратура, че това не е разпореждане с акт на МРРБ. Очевидно става дума за поредния ***,който иска да се прави на европеец. И откъде накъде някакви там чиновници, които не знаят къде на картата е България ще ми определят начина на живот? И защо нашите чиновници ги слушат?
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А виенчани знаят ли за тая конвенция? Щот всички светофари във Виена мигат нахално.. гейцц има пръст в това Съсипаха я тая държава, а сега със зуки искат да съсипят и столицата
42
4
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Защо да ми мига зеленото, като затова има жълто? Ако нямаше жълто разбирам. Аз дори наблюдавам следното. Като се размига зеленото, шофьорите ускоряват за да го хванат, предпоставка за произшествие.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво пречи да няма мигане и таймери? Светне ли жълто и не си на три метра от кръстовището - спираш. Просто червеното трябва да мине в зелено със закъснение в другата посока.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъчката с ново 20
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премахват мигането, вероятно, защото пречи на катастрофите )))
38
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
От скоро в ж.к. Света Тройца има нова организация на движението. Общинарите казват че е имало обществено обсъждане, но не е вярно. "Общественото обсъждане" просто боядиса част от знаците защото са абсолютно неадекватни на движението в квартала. Никой от общината не се допитва до хората.
37
0
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Такмерите вършат много повече работа от мигането.
36
1
 
7
 
! Отговори
user преди 2 години
Кой ти гледа светофари в София?!
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменете всички шофьори, нищо им няма на светофарите
34
8
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Решението е на РЕГИОНАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО подчинено на ЗЕЛЕНИЯ НЕ АДЕКВАТЕН ЧОРАП!!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Леко ти намига светофара жълт....
32
0
 
15
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
ТОчно светофарите в София са една голяма черна дупка. Пълна липса на прозрачност, нито се знае кой изгражда, кой поддържа- няма общ,поръчки, няма нищо.Жълтите грозотии вече са ръждясали, слагат бутони пък ги изключчват/Абе чудесна схема за мангизи.Та даже и нямат строителни книжа, както се видя при Александровсйка
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще рече Виенска конвенция, тези луди ли са? Ако Виенската конвенция ни каже, че трябва дружно да си направим харакири или да се хванем за ръце и да се метнем от някой мост ще го направим ли... Тези мигащи светофари са едно от най-смислените неща, свързани с движението, къде пак ще се връщаме при таймерите, които на втория месец вече не работят?
30
0
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Таймерите наистина бяха много по-добри от мигането, а те какво направиха!? Махнаха ги, някой взе поръчката, сложиха мигането и сега трябва да го махнат... Просто няма думи.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще трябва да се ориентираме по пешеходните светофари
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София решава ГЕРБ,а не правителството.Вземи ти да се образоваш.Правителството не взима решения за общините.Това го правят кметоветв и общинския съвет.В София на власт е ГЕРБ.Фандъкова взима решенията за светофарите или по-точно хората ,които е назначила.И не само,за парното пак тя решава,за водата също така в София.Да не говорим за регулаторите на цените на газ,ток и парно,вдичко е от ГЕРБ и патриотите.
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Тоз луд ли е ве таймерите били по добри. Аз тоя таймер от 50м никакъв шанс няма да го видя, какво показва. В момента в моя град има и двете. Определено мигането е много по видимо от таймера. Сега колко бързо се сменя там вече е до настройка. Но определено съм против Тяймера."Приятелю, веднага отивай на очен лекар! Ама веднага!