Няма да превръщат къщата на Гешов в хотел

Емблематичната сграда се руши вече повече от 20 години
Обновена: 10 ное 2021 18:05 | 10 ное 2021 16:16, Ния Христова
28
Няма да превръщат къщата на Гешов в хотел
Снимка: БГНЕС
Столична община взе решение да запази къщата на Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с изработването на нов подробен устройствен план, съобщи БГНЕС. 
 
С новия план ще отпадне превръщането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, който е бил одобрен през 2004 г. Със заповед на главния архитект на София арх. Здравков се създава устройствена възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за София сгради от началото на ХХ век, изградена по проект на арх. Лазаров.
 
Това стана възможно след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД. Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ II-4 „за хотел“, кв. 428, м. „Главен градски център – Зони Г-8 и Г-10“ по плана на гр. София, район „Средец“, с административен адрес бул. „Патриарх Евтимий“ № 7. С решение на ВАС от 11.10.2021 г. се отменя решение на Административен съд – София град и жалбата на „Артемида – БСИ“ АД се отхвърля.
 
Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столична община. Столична община е връчила заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие, съобщиха от "Московска".
 
Емблематичната сграда е построена в началото на 20 в. по проект на архитект Никола Лазаров и се руши от над 20 години. В нея е живял Иван Гешов, премиер от 1911 до 1913 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За Иван Гешов - 3......За парите на Вълчан войвода знаят всички мълвджии (иманяри), но кажи нещо за 40-те катъра злато на поп Мартин! Прочетох и следващото ти изделие - "...банда неуки, но въоръжени индивиди колко мандри са ограбили". Ясен си ми, отвращаваш с претенциите си за информираност, всичко е във финала!
18
2
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Гешов е бил убеден русофил и предупреждава, че без Русия ще сме губещи. Затова го изолират германофилите, така достигаме 3 национални катастрофи. В Ньойи западните държави отнемат от Българско 1/3 от етническите й територии. Гешов е бил подготвен човек, не е като бабаитина Фердинанд.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До vlady: Ти тоя един и същ коментар навсякъде го слагаш. Дай нещо друго.
16
5
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Редно е къщата да бъде предоставена на Съюз на клошарите за стопанисване. Нуждае се от вътрешно озеленяване.
15
3
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
сега възстановяваме ръбатата ком архитектура
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният хотел. Онзи вчера с кино "Възраждане" ще прави хотел, този тука - пак. Дубай да беше София, нямаше толкова хотели да има. А "Родина" толкова години стои ей така.
13
4
 
2
 
! Отговори
всичко свястно преди 2 години
в бг е останало от Царство България, което наследство комунистите много държат да разрушат, за сметка на това обаче държат много да въстановят онова архитектурно чудо на Бузлуджа, жалка история е днешна България
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сами си рушим историята вместо да прли оари Държавата от това пример Мавзолея и Бузлуджа
11
2
 
9
 
! Отговори
Мара преди 2 години
И тази сграда ще изчезне поради неадекватното поведение на НИНКН към паметниците на архитектурата защото не се отчита фактът, че времето се мени, сградите се рушат ако не се стопанисват, а същото това НИНКН е потънало в столетен непробуден сън и не приема адекватно съвременните обстоятелства. Няма визия как да се пазят и развиват подобни сгради в днешно време за да получат шанс за втори живот.
10
1
 
4
 
! Отговори
Поговорка преди 2 години
Като не става с малко пари ще стане с много пари
9
7
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
И какво като е къща на Иван Евстатиев Гешов.Това няма никакво значение,пред демократично-неолибералният инвестиционен интерес.Ако не греша,някога тази красива сграда беше детска градина и беше в прекрасно състояние.Подобна съдба следва и къщата на арх.Георги Фингов,която се намира на ул.Шинка и кръстовището с ул.Априлов ,до 38-мо училище и на 50 метра с/у швейцарското посолство.Тя също в момента е подходяща за декор на филм на Стивън Кинг и също беше детска градина по време на тъмният соц.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клошарите стават много търсени напоследък. Как се разбира че една държава е в криза - когато има 10 мола, на всеки ъгъл вместо кафе е аптека и бюра за бързи кредити. Това на запад никъде го няма, никъде.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де е Кристо да я опакова.
6
4
 
15
 
! Отговори
Предложение.. преди 2 години
Какъв хотел в ковидкризата бе?Утре хотелера ще ревне да му плащаме помощи че нямал клиенти заради кризата!Сложете отпред една палатка и Направете ваксинационен пункт!
5
2
 
10
 
! Отговори
Три, преди 2 години
ми да я дадем на едно наше момче да дигне неохраняем паркинг на нейно място. А то след 10-на годинки като добросъвестен наемател ще дигне поредната ултра, мега, хипер, ултимейт плаза. Най-вече за да изпере едни пари, не че го влече да става хотелиер.
4
8
 
4
 
! Отговори
Клошар преди 2 години
Абе я и драснете клечката!За два часа туй сухото дърво ще изгори като барут!
3
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната сграда паметник на глупостта! Главния архитект да обясни подробно какво е бъдещето на тази руина, кой ще я поддържа и за какво точно ще се използва, освен както в момента за обществена тоалетна и сборен пункт за клошари и наркомани?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на общината!!!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в скоро време поредния клошар ще си стопли местенцето за преспиване.