8500 българи умират годишно заради мръсния въздух

Страната ни е на трето място в света след Северна Корея и Босна
24 ное 2021 16:30, Нели Христова
92
8500 българи умират годишно заради мръсния въздух
Снимка: БГНЕС

Концентрацията на PM2,5 във въздуха на София понастоящем е 6,1 пъти над годишната препоръчителна стойност на СЗО за качество на въздуха, според Индекса за качество на въздуха (AQI).

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи според официалните данни на Световната здравна организация.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха (след Северна Корея и Босна и Херцеговина). По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от БВП на страната поради намалена производителност и разходи за здравеопазване.

Замърсяването на въздуха все още причинява около 400 000 смъртни случая годишно в Европа. И въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и дори със серен диоксид (SO2).

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

По данни на СЗО, хроничното обезлюдяване на провинциите и произтичащото от това преместване на хора и преустройство в столицата задълбочават проблема. Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.

Основните замърсители на въздуха в София са от отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността в и около покрайнините на града. Специфичните метеорологични условия допринасят за настоящите високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и фактът, че София е разположена в долина, в която сравнително често се образува инверсия, която не позволява на мръсния въздух да "избяга".

Съобщава се, че 25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, праха при строителни дейности и паркирането в зелените площи, известно като т.нар. ресуспендиране на почвата и праха.

AQI препоръчва при концентрация на опасни фини прахови частици да се затварят прозорците, за да се избегне мръсния външен въздух, а чувствителните групи да намалят физическите упражнения на открито.

Според AQI най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се нарежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не погледнат колко народ си заминава от задръстване на кръвоносните съдове и сърцето от хубавото палмово масло което ръгат в хранителните продукти. Или на мутрите неможе да се забрани да ползват палмово масло. Седнали за въдуха да се грижат. Ами на кой му е мръсен въздуха да направи като мен. Продадох апартамента в центъра на София купих си двуетажна къща в едно селце. Купих животни копам градината ям еко продукти и дишам чист въздух. Които не ги мързи да работат живеят на село.
12
6
 
0
 
! Отговори
защото преди 2 години
ходят без маски навън, а ковида е навсякъде
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак сме в топ 3 и не от вчера, а ни внушават, че само с ковид е така.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8500 българи умират годишно заради мръсния въздух, защото няма кой да ни измете и измие запрашените и кааални тротоари, улици и квартали.
9
0
 
22
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Статията е пълна глупост. Пълнеж. Търсят какво негативно и гадно да измислят. Затова и хората и държавата стават все по - гадни.
8
1
 
16
 
! Отговори
Кунчо от телевизора преди 2 години
Имунизирайте се,бъдете отговорни!Колкото повече дози си поставите толкова по-малко месеци ще карате леко настинката!
7
0
 
24
 
! Отговори
Зелен сертификат преди 2 години
Пак сте в грешка. Умират от ковид с придружаващо заболяване мръсен въздух.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички да се ваксинират против мръсен въздух.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз и без тва Света е пренаселен
4
1
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Мислех,че само от Ковид се мре.
3
1
 
25
 
! Отговори
Дедо Ковид преди 2 години
"Ваксинирайте" ги и няма да умрат от нищо!
2
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако не е тия въздух ще живеем по 150 години и ще мрем от хемороиди
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно. От ковид умират. Ковидът уби мръсния въздух.