Американска фирма ще модернизира "Топлофикация София"

Дружеството ще осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия
25 ное 2021 21:00, Анисия Иванова
45
Американска фирма ще модернизира "Топлофикация София"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Водещата международна инженерингова компания "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" ООД изработи плана за техническа, оперативна и финансова стабилизация и модернизация на мощностите, както и финансовата програма за него, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година.

Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии - Николай Стойнев - на комисията по икономика, Прошко Прошков - на инженерната комисия и Стефан Марков - на бюджетната комисия.

Вносителите на доклада посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на "Топлофикация София" е тежко. Броят и огромният размер на предизвикателствата на дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултантите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е напълно постижим.

След като планът бъде одобрен и проучването приключи, се очаква, че необходимото планиране ще отнеме приблизително от шест до девет месеца, а строителството - още 30 месеца. След това "Топлофикация София" ще бъде напълно способна да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При разработването на финансовия модел на плана за надграждане, саниране и рекапитализация на "Топлофикация София" е изготвена и програма за финансиране. Разработването на програмата за финансиране включи извършване на финансов анализ.

Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души. Планът включва преглед на конкретни препоръки за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт. Включени са и предложения за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и предложения за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране.

След посещението на терен и след прегледа на данните, получени по време на процеса на проверка, са идентифицирани няколко основни цели като например намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС; повишаване на експлоатационните мощности на "Топлофикация София"; повишаване на надеждността за клиентите на "Топлофикация София"; смяна на излязло от експлоатационния живот оборудване (по-голямата част) на "Топлофикация София". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова кражба на банкянския крадец!
21
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв съветски модел, какъв соц, куку нещастен, това е кражба, топлофикация нарочно е водена до това състояние за да бъде оправдано извикането на тези крадливи американци, които имат само едно желание -- да използват глупавите българи като дойна крава.
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко милиона ще им платиме за акъла? Да не излезе че парното ще е по-евтино ако тия ги няма?
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херо Мустафа: Софиянци бойкотират американските финанси и американските инвестиции в България..................Софиянци: Изгоряхме. Търчиме към Топлофикация да платиме.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия американци не знаят с кого си имат работа.. Русия дава много. И накрая взима всичко.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова заедно с банкянския крадец в затвора!
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херо Мустафа като погледне заплашително неплащащите сметките си софиянци, те ще се попикаят от страх. Решихме голям проблем.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дружеството завлича всичко. То е по стар Съветски модел. В него потънаха милиони лв. от времето на Соца. След това екю, после евро.Централното отопление не е за частни имоти.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е поредната кражба за герб. Бизнес с американци не може да се прави, те разбират само от кражби. Нещата ще ескалират до бой.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърлете софиянци в лапите на американците. Най-после софиянци ще докажат американофилството си.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци са американофили и най-после ще плащат на американската компания. Край на дълговете. Приватизация от американска компания. Софиянци не ще смеят да не плащат на Големия брат, защото ще ги санкционира по Магнитски и Топломерски.
11
1
 
18
 
! Отговори
Дадохме водата преди 2 години
На англичани, а топлото ще го дадем на американци.
10
2
 
17
 
! Отговори
Безвъзмездно преди 2 години
Споразумевие. Хандъкова не е получила нищо?
9
2
 
10
 
! Отговори
В. преди 2 години
Че те там имат ли Топлофикация че да разберат от тази работа. Значи гответе се за затваряне.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме ремонта!
7
2
 
11
 
! Отговори
като Дънди прешъс преди 2 години
нали!
6
7
 
22
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
До 1989 година, ток 5 лева, парно 10 лева за двустаен при средна работна около 300 лева! Кога ли, ще стигнем тоз стандарт в новият световен ред с новите ни приятели?!
5
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Е, щом е американска фирма, спокоен съм. Американските фирми са най-добрите фирми.
4
4
 
26
 
! Отговори
Американска фирма преди 2 години
"Дружеството ще осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия" - ха ха хааа хаа - 30 години целуване на американски *** - най-бедни, най-висока смъртност, съсипана икономика, опростачено и подебилчено население.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната а ?