ВМА отбелязва 130-годишнина с юбилейна марка

Заради пандемията честването на празника е символично
4
ВМА отбелязва 130-годишнина с юбилейна марка
Снимка: ВМА

130-годишнината от създаването на Военномедицинска академия се отбелязва днес.

Заради пандемичната обстановка, честването на празника е символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове, разположен в градинката пред ВМА.

Основите й са положени на 01.12.1891 г., когато е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович. Днес ВМА представлява мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, обединяващ 5 многопрофилни болници и 2 санаториума.

Юбилейна пощенска марка бе валидирана по повод годишнината. Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки, директорът на дирекция „Съобщения“ към Министерство на транспорта Димитър Димитров и художникът на марката Николай Петрусенко.

В приветствието си началникът на ВМА отбеляза, че това е поредната марка за ВМА, като последната е била по повод 140-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България.

Смятам, че това е един начин за отбелязване важността на една дата. А тиражът е съвсем скромен, което я прави още по-ценна за притежателите на марки и за нас, които сме свързани с Академията. Искам да благодаря лично на художника, който въпреки крехката си възраст, разбра основната идея и я въплъти в своето произведение, изтъкна генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: маркаВМА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем е вашата марка - $
3
1
 
2
 
! Отговори
Облизана марка преди 2 години
Генерал-майор професор Муфтаджийски се докарал с парадната униформа, ордените и медалите за случая, путиливизора го дават все пак.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А джуджето с Черното мундирче ще празнува ли?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основите й са положени на 01.12.1891 г. на базата на богатия руски опит по прилагането на фронтовата хирургия и анестезиология по време на Руско-турската освободителна за българския народ война.