Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в болница

11 от 30 деца в детската градина са заразени
2 дек 2021 08:40, Ния Христова
74
Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в болница
Снимка: БГНЕС
5-годишното дете с менингит е починало в петък в болница в София. Това каза в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. Според него в градината няма паника.
 
Вчера стана ясно, че в детско заведение в столичата е регистрирано огнище на заразата. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Направено е масово изследване в градината.
Още по темата
 
"Тествани са децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персона. 11 деца имат микроба причинител на менингита. От персонала двама души са дали положителна проба", поясни проф. Кантарджиев. 
 
Медикът обясни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове. 
 
"Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим", уточни той.

„Носителството на бактерии, които могат да предизвикат засягане на централната нервна система, имат много висока степен в детските колективи и училищата. Трябва да се търси веднага медицинска помощ. Писал съм писма многократно до всички директори на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни болести. Можем да поставим диагнозата за часове”, каза още професорът.  
И допълни, че РЗИ е наредило да се направи дезинфекция в детското заведение. „Мисля, че час по-скоро градината може да започне работа. Децата, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни Кантарджиев.

Кантарджиев коментира, че има ваксина за менингит, но не е част от задължителния календар.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До българинНаистина менингококовивт менингит протича тежко и в повечето случаи летално, ако не се започне своевременно лечение не само с антибиотици, но и големи дози стероиди.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подавай си оставката, пенсионерино!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не позна.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поради КОКО 19 Докторите пренабрегнаха всички болести
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"има ваксина за менингит" стига с тези ваксини бе, побъркахте се вече. Не може да се ваксинираме с-у всичко.
56
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: Лекарска небрежност. (номер 53) Ми аз за какво си мислиш че започнах да се интересувам от медицина и да изучавам някои неща? Ей заради такива като тоя щастлив мустакат пенсионер на снимката! От всичките алабализми които изговори е прав за едно нещо: Бактериалният менингит се развива много бързо, често за часове. По тази причина обаче, противно на изказването на бай Тодор, няма никакво време за тестове а трябва незабавно да се пристъпи към антибиотично лечение!
55
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До Лекарска небрежност.за ковид получават още 1200 лв., за другите болести - не.
54
5
 
6
 
! Отговори
Емил Новаков преди 1 месец
Дето е умряло заради лалугера на снимката и такива като него.
53
3
 
15
 
! Отговори
Лекарска небрежност. преди 1 месец
Детето било връщано от болници-така пише по другите сайтове.. Нека да позная - от повече от година вече единдствното,което се гледа по болниците само и единствено Ковид..всичко друго се неглижира.. защо не е изпратена проба от детето още при първото му посещение в болница!?!?!? ЗАЩО!?!?!?
52
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: номер 48 Много общо казано понятие "ваксините са задължителни". Да, вярно е, че менингококовата ваксина във Франция е задължителна за всички. Докато в България е доброволна. Но не всички ваксини са задължителни във Франция. Например за Хепатит А не е.Също за бяс, варицела, енцефалит от кърлежи и други.Така че не поставяйте всички ваксини под общ знаменател - няма държава по света в която абсолютно всички ваксини да са задължителни. Между другото, ние също сме цивилизован свят!
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е трагедия, нали. Само корона истерията.
50
7
 
3
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 месец
Радев е зелен чорап фигурант Рундьо натовски генерал слуга на Кремъл дългата ръка на Нинова десния крак на Херо Мустафа.
49
2
 
15
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Принципал на детските градини и ясли в София е Фандъкова.При нея няма промяна,само кражби три мандата .
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Франция ваксините са задължителни. В училищата и детски градини има стриктен протокол за проби от въздух, повърхности, дезинфекция, дори влажност. Така беше и преди Ковид. Данните ги изнасят на портала на училищата всяка седмица. Добре дошли в цивилизования свят.
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната на Радев е в ход!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гербер ...кво очаквате от такива ? Лъжи и само лъжи !
45
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Въртяли са детето от болница на болница. Виждате ли колко здравната система е загрижена за вас. Продължавайте да им вярвате.
44
6
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Според Уикипедия:"N. meningitidis is a part of the normal nonpathogenic flora in the nasopharynx of up to 825% of adults."Тоест, менингококовата бактерия е част от нормалната непатогенна флора на назофаринкса (носоглътката) в между 8 и 25% от възрастните хора. Е тогава за какъв дявол професоре ще пращаш проби за тестове в любимата ви национална лаборатория, които няма да докажат нищо???!!!
43
0
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 1 месец
Във Великобритания ваксините не са задължителни, а препоръчителни. Не е проблем да посещаваш детска градина и без тях. Информирай се от достоверен източник като NHS
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкото детенце! Горките родители! Ама смятайте ако беше починало от ковид каква истерия щеше да настане! Ама щом е менингит не е проблем...