Шаран за Никулден, има ли клиенти навръх празника?

Оживено е на Женския пазар, какви са цените?
Обновена: 6 дек 2021 13:19 | 6 дек 2021 12:45, Веселина Йорданова
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оживено е по пазарите за прясна риба и навръх Никулден.
Още по темата
Макар че търговията започна още от петък, и в последния момент не липсват желаещи да спазят традицията и да сложат шаран на трапезата днес.

Св. Николай Мирликийски, когото почитаме, е покровител на моретата, моряците и рибарите. 6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител. Над 200 хил. са имениците, които да почерпят днес.

Вижте кадри от Женския пазар в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: никулден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
шшшшт преди 2 години
До kirasirravслагат се орехи и стафиди също
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най алчните търговци са в Пазарджик шаран чистен без гава 13лв. Нарязан на шайби 15.60 лв. колкото агнешко . Няма наяждане , няма.
22
1
 
9
 
! Отговори
кара колю преди 2 години
В Пловдив и региона шаранът е на спекулативна цена от лятото - 7,5 - 10 лв/кг. Цената му стигна морските риби, внос от Гърция. Тази цена е нереална и изцяло спекулативна! Килограм дъгова пъстърва и сьомгова пъстърва е около 11-12 лв. Яжте си шарана, алчни ***!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Прав си мен, зависи ка ще приготвиш шарана, това че не харесвам да ям тази риба, не значи, че на другите хора също не им харесва :) Аз съм свикнал да става бързо и лесно, както и вкусно, затова предпочитам хек и пангасиус, щото немат кости и са много вкусни когато са изпържени :)) Разбира се, сега немам пари за риба, но който има му желая приятно хапване :)
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Одрин е 2 лева килото риба и то морска риба и прясна, а тук некви блатни шарани по 6 лева... Лакоми за печалби. Ако го бяха пуснали по 3 лева да са гопродали всичкия.
19
1
 
6
 
! Отговори
Мееметчу преди 2 години
Аа..., неъ, Шаранъ имъ дъх на тиня. Аз предпочитъм сардинъ, мъ да е прясна, с хубавъ лютивъ салаткъ, пържени картофки, месеница и домашно винце Пелинче. Баба Мелиха си знай работатъ! На имениците Честито и да съ Живи и Здрави!
18
5
 
20
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Шаранът е царя на рибата в цяла Азия, не знам защо нешенецът го брои за лоша риба и залита към токсичните пангасиуси, фокушимските "диви" сьомги и пр. маркетингови риби
17
0
 
11
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Абе и шарана е добър за ядене, ама да е от хубав язовир, чист (то и вида и породата имат значение ), след това го взимате вкъщи за няколко дена в чиста вода. И важно е да се приготви хубаво! - с хубава плънка, соса задължително с вино, малки лукчета , подправки и т.н. Майка ми в един момент беше уцелила рецептата, и го правеше много хубаво ( и аз съм именник, и от дядовците имаше ).
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Никулден започват и на Ивановден завършват Коледните и Новогодишни празници за Българския Народ шарана е традиция, който го харесва да го яде който не да не го яде, ако се измие и сготви хубаво рибата хич не е лоша.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Така е мен, също зависи от приготвянето, но аз не го харесвам шарана, щото е мазна риба и има много кости, иначе си е вкусен според вкуса на даден челяк :) Навремето жулих много хек, риба без кости и много вкусна, особено ако е опържиш :))
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш да хапнеш вкусен шаран Никулден му е времето.Обожавам го.И не коментирайте,че запада го отхвърля.В много държави традицията е на Коледа да се яде шаран.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми шаран не харесвам, виж за хек или пангасиус си облизвам пръстите, също харесвам калкан, но той е много скъп и не ми позволяват доходите за да си позволя тази вкусотия :)))
12
8
 
6
 
! Отговори
шарана преди 2 години
не е риба, но за шараните панелистанци е невероятна! Никой никъде не яде това подобие на риба
11
0
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
До Анонимен 5 Можеш ли да обясниш, как отглеждат шарана и пъстървата? Да не би за шарана да оставят някакви дънни садки, а за пъстървата повърхностни?
10
1
 
8
 
! Отговори
Пустиняка преди 2 години
На мене таранката ми е по-блага.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шаран се яде на Никулден и хич не е лоша риба. Ципурата, лаврака, пъстървата, сьомгата дето ги ядете-са отглеждани АКВАКУЛТУРИ и са много вредни.Виж-ДИВИЯТ улов е друга работа-чудесни риби са. Иначе все едно ядеш Пангасиус-ОТРОВА....
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам снимките, мерките се спазват. Рибата не се пипа с голи ръце, всички са с маски, правилно сложени над носа.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има шарани на пунктовете за ваксинация..
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шараните са купувачите на тия цени като, че ли им продават златната рибка.
5
7
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Еми, хапвай си тинята. Да ти е сладко!