Ръст на осиновените кучета в София в последните години

"Екоравновесие": През 2021 г. нов дом са намерили 1437 кучета
14 яну 2022 19:46, Красимир Ангелов
10
Ръст на осиновените кучета в София в последните години
Снимка: БГНЕС

Има ръст на осиновяванията на бездомни кучета в София в последните години, отчитат от "Екоравновесие".

През 2021 г. нов дом са намерили 1437 кучета, за сравнение - през 2020 г. са осиновени 1321, през 2019 г. - 945, а за 2018 г. - 600.

Увеличеният брой осиновявания се дължи на целенасочената работа в тази посока, както и на станалата вече традиционна кампания "Осиновявай, не купувай", смятат от "Екоравновесие" пред БТА. Те са съдействали за осиновяването на кучета и в чужбина.

Експертите смятат, че всеки трябва да е ангажиран за решаването на проблема с бездомните животни, а куче без определена порода също може да е верен и любящ приятел.

Въпреки че последното преброяване на бездомните кучета на територията на Столичната община показва, че популацията е намаляла значително, не са рядкост случаите на изоставени малки кучета в кашони по улиците на София, отбелязват от "Екоравновесие".

Те призовават собствениците на кучета да кастрират своите домашни любимци, а тези, които искат да си имат такъв, да не го купуват, а да осиновят куче от приют.

Предприятието стопанисва три общински приюта - в село Горни Богров, в кварталите "Сеславци" и "Слатина", както и ветеринарна клиника в кв. "Връбница".

Към януари тази година в обектите на "Екоравновесие" са настанени около 1700 кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
6
 
! Отговори
Както преди 2 години
Е тръгнало,ще останат кучищата и котките,ама дали ще се грижат така за нас,както ние за тях!?Хората изчезват,кучищата се увеличават!Кой ще остане в лодката на дядо Ной,ще видим скоро!
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отглеждайте и деца- не само кучета. Иначе с новия Глобален Ресет и ваксите, не след дълго ще се жените/омъжвате за кучета и то с църковен брак/да ни е жив новия модерен Папа/. Звучи шокиращо сега, но и много други неща са звучали шокиращо навремето.
5
4
 
9
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Много е сложно осиновяването на кучета. Няколко пъти исках, но от мен се очакваше да ходя 100пъти до кучкарника. Накрая си намерихме в нета. Разбира се, безплатно. Уличните не ги прибирам, като малък пробвах, но предпочитат свободата. А омразата към кучетата... Липса на житейски опит.
4
6
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 1 - Да отгледаш дете не е толкова лесно. А да сравняваш дете с куче... Ем, онова дето си го написал май важи и за теб.
3
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема пари за салам за Айшето кущята да ловят лалугери и мишки :)))
2
8
 
14
 
! Отговори
факт преди 2 години
Според публикации в медиите(неоспорени от никой) в София има между 30 и 50 хиляди бездомни кучета.В същото време Екоравновесие усвоява всяка година 3млн. лева!Тоест 70-100лв на куче!!!Очевидно защо кучетата край нямат.Има нужда от проста промяна в закона-"Всяко куче,намерено без придружител и не на повод на улицата се прибира в приюта.Ако до 2седмици(месец,колкото се реши) не бъде платена глобата или не бъде осиновено,се приспива.Забранява се разплодната дейност извън лицензирани кучкарници."
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Животните дават безусловна любов!