Шофьорите ще карат с 30 км/ч в части на центъра на София

Мярката влиза в сила от 10 февруари
87
Шофьорите ще карат с 30 км/ч в части на центъра на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичната община въвежда ограничение от 30 км/ч в части от центъра на София.

Създаването на „Зона 30“ повишава пътната безопасност. Тя е подходяща за стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, мотивират се от общината.

Въвеждането на „Зона 30“ се планира за по-широкия център и вече е готов проектът за два участъка между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша", и между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

Изпълнението на проектите започва с карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша", което ще бъде въведено от 10-ти февруари т.г.

„Зона 30“ ще бъде въведена със знаково стопанство, което ще се обозначава началото и края на съответната зона.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Софияшофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Разсмиваш ме. Карах си с 120 по магистралата със соцвозилото, докъдето я имаше, после беше по-трудно - много коли и камиони и тесен път. Не вярвай на всичко, което те лъжат сега. 120 беше максимално разрешената скорост по магистрала. По-важното беше, че в населено място карахме с до 60 км/час с коли, които нямаха серво нито на спирачките, нито на волана. Такива бяха колите преди 40 години
78
4
 
3
 
! Отговори
До Стар Софиянец преди 2 години
Какви ти 110 по СОЦ-а бе, хората до морето пътуваха с 60 км/ч да не им се развалят съветските трошки.
77
1
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Това си е диващина по много причини. Само да напомня, че по времето на соца ограничението в населено място беше 60 км/час и в края на 80-тe години колите не бяха по-малко от сега на единица площ в София. По Цариградско шосе беше до 110 км/час. После дойде режима на демократите и сложиха ограничение до 50км/час, а на Цариградско шосе стана до 80 км/час и София се задръсти, което доведе до пет пъти по-голямо замърсяване от колите.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77....дедо, хубаво е да се отглеждат коне, ама много пърдотят и ще унищожат озоновия слой.
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е стъпка към по чист въздух. Като вървят бавно колите, няма да разнасят пушека.
74
0
 
6
 
! Отговори
аман бе преди 2 години
Снимайте всяка полицейска кола дали ще спазва ограничението
73
0
 
10
 
! Отговори
фитипалди преди 2 години
типичен пример за безумен знак е на бул. брюксел , има ограничение 40км и който не знае изгаря, понеже там седят на хранилка редовно.
72
0
 
10
 
! Отговори
Олеле майкоооооооооо преди 2 години
моят електрически велосипед хвърчи с 50 км/х. Някой отново се оля и не си разбира от работата! Омръзна ми от неграмотни хора ;( .
71
1
 
7
 
! Отговори
прозрачно преди 2 години
"Създаването на Зона 30 повишава пътната безопасност. Тя е подходяща за стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, мотивират се от общината."Гледайте как ясно са го казали този път: уж за безопасност, а всъщност за отказване от колите.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълни некадърници....
69
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Това е прието в Евро-парламента . Процедира се по същия начин като с ваксинацията , постепенно и в крайна сметка навсякъде ! Това е с цел хората да оставят автомобилите и да започнат да се предвижват с колела , метро , ел - влакове и т.н. Аз започвам да отглеждам коне и да шия седла .
68
0
 
14
 
! Отговори
фитипалди преди 2 години
то може и да не може да се кара в центъра с повече от 30, но когато има знак за ограничение нали се сещате кой седи зад знака, едни мишоци с камери
67
0
 
8
 
! Отговори
фитипалди преди 2 години
тези шушумиги от паси софия няма ли да си самосезират, да ги чуем те какво мислят по въпроса , да не се окаже че е тяхна приумица това
66
2
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
То па все едно може да се кара с повече от 30 км в задръстванията и по разбитите улици. Просто ще се откраднат още едни пари чрез поставяне на знаци и маркировка на десеторни цени.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да, то в час пик в момента е под 20, ама вместо да организираме като хората градския транспорт (как ви харесва "автобус ххх ще дойде след повече от 33 минути"?) слагаме тротинетки по тротоарите, а когато и това не може да закърпи бюджета - намаляваме скоростта в центъра, че да има повече задръствания и повече изгорели газове.
64
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Значи ако караш кола с над 30 -глоба.Обаче ако си с колело-може и с 60!Стига да можеш.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се шофира с 30км/ч точно толкова, колкото в момента се шофира с 50 км/ч - глупости.Това е взъможно само и само тогава, когато скоростта се СЛЕДИ и съответно санкционира адекватно. Закони много - въпорсът е кой и как следи за спазването им.
62
7
 
11
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Първия път когато отидох в Мадрид, останах учуден колко възпитано карат шофьорите, а после забелязах, че ограничението почти навсякъде е 30, не очаквах, но следващата година видях същото в Мюнхен, а миналата есен приятели върнали се от Холандия ми казаха, че парламента е приел намаляне на скороста от 50 на 30 за цялата държава. Една приятелка по Коледа пък се върна от Париж и ми каза, че се е отказала от колата защото и там вече се движат с 30 и вече се придвижва с колело или метро.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако не могат толкова бързо? Ко прайм?
60
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
фандъка хич не е проста, намерила е начин да напълни бюджета за крадене, караш с 51 и хоп 100 кинта... 90% от колите по 100 кинта и 10% по 400 и без книжка ....