Предвиждат зелена зона в столичните кв. "Гео Милев" и "Редута"

С постъпленията ще се направи подмяна на тротоарите в района
18 яну 2022 09:53, Анисия Иванова
76
Предвиждат зелена зона в столичните кв. "Гео Милев" и "Редута"
Снимка: БГНЕС

Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" през тази година, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Той информира, че вече е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Според Илиев въвеждането на зона, освен ред и правила в паркирането, ще допринесе и за облагородяването на пространството. Гражданите вече са си дали сметка за огромните плюсове на зоните за платено паркиране, отбеляза Георгиев пред БТА.

Той поясни, че идеята е една трета от постъпленията, които ще получава ЦГМ от увеличаването на зелената зона в "Слатина" с обособяването на още около 6 хиляди паркоместа, да бъдат реинвестирани в подмяна на тротоарите в района.

Това са около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари. "По мои изчисления за около две години районът ще придобие съвсем друг облик", каза Илиев. Той има и конкретно предложение - довършването на ремонта на алея "Карл Бетц" до ул. "Академик Л. Стоянов", чиято реконструкция започва през миналата година.

Кметът е настоял пред Столичната община реинвестицията на приходите от зелена зона да важи със задна дата и очаква една трета от реализираните приходи от зелената зона в кв. "Яворов" през 2021 г. да бъде инвестирана в квартала, посочи Илиев. Той информира, че ще направи още едно онлайн допитване по темата /такова е имало през 2020 г./.

Той обясни, че тази година се планира строителството на многоетажен паркинг за 160 автомобила с футболно игрище на покрива, където сега се намира паркинга на пазара "Ситняково". Съоръжението ще има още игрище за мини футбол, зона за културни събития, предвиден е и велопаркинг. Финансирането в размер на 4,5 млн.лв., е осигурено изцяло от Пазари "Изток".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Маргарита преди 2 години
Най-накрая!!! Да се въведе някакъв ред и да се разкарат колите извън движение, с които е пълно навсякъде
58
0
 
0
 
! Отговори
xyz преди 2 години
Браво!
57
0
 
3
 
! Отговори
Бате Роско преди 2 години
Кога в нашата робска държава тези коиро ходят на работа с колело ще получават поне едни 100лв отгоре към заплатат си.Вече го има навсякъде
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мега Яко. А метрото ни къде е??? Да си махнем колите и как да се придвижваме?
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах преди време на един чужд сайт една статистика за броя на колите на човек от населението и там всички областни градове в България бяха заели първите места в класацията, далеч пред останалите градове в света, което означава, че официалната статистика за България е много погрешна. Иначе в България като цяло броя на колите беше доста под средното ниво за ЕС.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София личните автомобили са доста малко - около два пъти по-малко в сравнение с подобните градове в Европа, а мафията в кметството твърди, че сме едва ли не на първо място в света по автомобили на човек от населението. Би трябвало да се насърчи свободата на придвижване, която дава автомобила, а не да се създават изкуствени пречки като тази платена зона.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
забравих и да добавя. Когато има зелена зона в квартала елементи от обществото от определени контингенти, които нямат навика да си плащат задълженията за данъци, ток, вода и т.н. едва ли има вероятност да се настанят в район в който трябва да платят и разход за паркиране.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената зона е полезна защото оскъпява притежаването на автомобил. Естествено автомобилът не следва и да е лукс. Но трябва да му платиш годишен данък, ГО и стикер за зелена зона, който за втори автомобил е по-скъп. Това поне частично ще принуди хора, които държат по два автомобила ако не са им необходими да останат с един. Това ще освободи места.
51
5
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ=МАФИЯ преди 2 години
Прецакват още два квартала.
50
4
 
4
 
! Отговори
Ceko преди 2 години
много рев от елементи без адресна регистрация в зоните, хахахаха
49
1
 
1
 
! Отговори
До стратегия преди 2 години
Да, карат хората да си плащат за да се прилага закона. Така е било и така ще бъде, който плаща той поръчва музиката. Другите ще играят по свирката.
48
1
 
0
 
! Отговори
Интересна стратегия преди 2 години
Значи има закон за движение по пътищата в който е регулирано и паркирането, но никой не го прилага ! Има градоустройствен план който се коригира по желание на клиента (плащаш, получаваш разрешително). Реално закони има но никой не ги прилага. И ето блестящата стратегия: ако искате да се спазват законите и да се прилагат ще трябва да си плащате допълнително за зона. И хората от немай къде си траят и плащат. Пък после човека взе парите и каза -ще видим. А народа - ще дойде друг и ще ни оправи.
47
3
 
1
 
! Отговори
пешото преди 2 години
терор на новите коли и всичко ще се оправи !
46
2
 
3
 
! Отговори
гого преди 2 години
До Botoа ти ще си караш колата само пред твоя блок , защото ако те видя пред моя ще те ппребия !
45
1
 
3
 
! Отговори
гдгд преди 2 години
ами Ти бре отворко -...като паркираш пред нашия блок за да отидеш на работа да те преббивам ли ?
44
1
 
5
 
! Отговори
Хи-хи преди 2 години
"...ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата" - трябват нови шкафове, една трета в чекмеджетата, една трета в нашите джобове " е допълнението от градската дебилност.
43
3
 
10
 
! Отговори
До Boto преди 2 години
Значи това което казваш е поредната безсмислица! Колите няма да намалеят! Казвам ти! Тротоаррите няма да се оправят и това ти казвам! Улиците и те няма да се оправят! Нищо от това което казат, че ще направят за да стане зелена зона НЯМА да се изпълни! Единственото което ще стане е че ще плащаш 100-300лв ако имаш кола! И няма да можеш да я паркираш на повече от 50м от дома си! И ако няма парко място! То ще те глобят! Слушай батко си какво ти говори! Щото батко ти е патил!!!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, а тези данъци, които плащаме :Д те за какво отиват? :Д
41
9
 
8
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Най-накрая. За всеки нормален живящ в кварталите това е хубава новина. Писна ми съседи държащи по 3 коли, които не са се местили от 4-5 години пред блока. Също и хора, които имат гараж ама щото не им се дават пари за автоматична врата ги хвърлят пред вратата или даващи гаражите си под наем и оставящи собствените си коли пред блока. А за тези от моловете дето паркират из целия квартал не ми се говори. За това се говори от 3-4 години дано тази стане...
40
1
 
4
 
! Отговори
hoho преди 2 години
ах какви хубави тротоари има в синя зона... а в зелена, просто прекраснинека цяла софия е зона, няма проблем. Все пак тротоарите са ни супер в центъра