Позволява ли новият устройствен план масова сеч в Борисовата градина?

Общински съветници сигнализират за проблеми
19 яну 2022 07:03, Петя Славова
45

Новият подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата дава зелена светлина за масова сеч на дървета. За това сигнализират общински съветници. Има ли опасност най-големият парк в София да бъде унищожен?

Борисовата градина е най-големият парк в София, създаден още през 1882 г. Мястото е любимо за спорт и разходки да столичани, които приема градината като богатсвто.

"Много трябва да се направи и всичко това, което се допусна, което е на нас обществото - например плажа "Мария Луиза". През 80-те години сме идвали тук на плаж...", споделя пред Bulgaria ON AIR пенсионерът Стояна

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева сигнализира, че новия устройствен план на Борисовата градина ще позволи строителство в парка и изсичане на дървета.

"В лесо-парковата част се планират много нови проекти и не се казва къде са и колко зеленина ще костват. Самата зеленина в градината не е защитена от този план, което всъщност е една от малките цели на този план, които трябваше да извърши", алармира Георгиева.

Според председателя на Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) това не отговаря на истината.

"Планът не предвижда нови, но в същото време регламентира съществуването на останалите обекти, които повечето от тях - ЦСКА се поддържа, но "Колодрум", "Мария Луиза", летен театър, които не са функционирали от 15 години. Останалите елементи на парка - лесо части и елейна мрежа, се утвърждават и не  се променят", уточни арх. Ивайло Петков.

Според арх. Петков устройственият план създава само регламентите, за да няма незаконни строежи и своеволия. По думите му най-големият проблем е нерегламентираният достъп до парка на автомобили.

СНХ архитек Петков 9.50 "Ако не ви види никой, може да обиколите целия парк с автомобил. Трябва ясно, абсолютно категорично и точно да бъде определено по какъв начин ще бъде контролиран достъпа в парка", обясни председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към СОС.

С  приемането на устройствения план не означава, че Борисовата градина изведнъж ще е обновена.  До 4 февруари гражданите ще могат да пращат своите предложения и становища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсмислена информация....както обикновенно! Можеше да се даде връзка към новия Устройствен план, за да могат читателите сами да си направят изводите кой крив, кой прав! И отделно, момиче-мисирче, в българският език все още има мъжки и женски род (още не сме обърнали резбата и нямаме 31 пола), така че "пенсионерът Стояна" на български е "пенсионерката Стояна"!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого в кръстена сещам се за един ама
17
5
 
23
 
! Отговори
митко преди 2 години
Мутрата Румен вълка държи къпалнята.Автокъщата Капитолия се държи от друга сикаджийска мутра.Шайката Герб унищожава и краде всичко до което се докосне.Бъз съд и присъди България не може да мръдне и крачка напред.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до колкото разбирам с идеята да могат да се ремонтират и разчистят съществуващите и занемарени имоти "без да искат " са разрешили да се строи и сече уж само в определени имоти , които са забравили да определят.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се лъжа, сечта в Борисовата беше забранена защото беше пример за това какво е естественото развитие на растителноста в градска среда ..Т.е. учените правят изследване как се развива гората в града и това е доста изгодно за общината..Хем няма да инвестираме пари за гриж, хем имаме научна причина... Гората от страната на кулата например давала много добър прираст въпреки, че до тях има натоварен път.. А сега от тази ситуация ще стигнем до това да сечем и строим..гражданите се ощетени
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали искахте промяна. ето ви я. едно паркинзче, едно хутелчи, прощю курьо курьолирания и асан ококореното требва да залебят. па и че има повече место за парад на толерантността летото. идемо.... всички на ваксинките.
13
9
 
8
 
! Отговори
Главичката преди 2 години
Режете дървета за отопление, защото тока и газта са непосилно скъпи.
12
46
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тези еко глупости! Който иска дървета да ходи в гората. Града е да се строи, да има жилища!
11
1
 
15
 
! Отговори
Мен до 12 преди 2 години
А ти разхождал ли си се точно там - около хотела за са видиш за какво иде реч? Изгнили, изсъхнали, наядени от червеи, съборени ... ! Правилно ги махат, но трябва и са засаждат нови. Нищо не е вечно, освен троловете разбира се !
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ окончателно се разкри като продължение на мафиотската структура на ДПС и това вече е ясно дори и за най-големите наивници. А фактът, че Борисов беше готов да продаде националните интереси на сатрап като Ердоган, само за да спаси кожата, би следвало да е предмет на интерес за разследващите органи и органите на националната сигурност.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно всички паркове трябва да се обезлесят а пейките да бъдат изкъртени все пак от началото на пландемията ни дадоха да разберем, че парковете са развъдници на вируси и е много опасно да ходим там, така че само унищожението на парковете ще ни помогне и да преборим вирусите.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрата Румен Вълка още ли ще държи затворена Къпалнята Мария Луиза.Неговите вече ги няма. Паднаха.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутренската мижитурка още ли е кмет?
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че разкараха Мутренската автокъща Капитолия на Орлин СИК-аджията, която незаконно си стоя цели 12 години в Борисовата.
5
2
 
23
 
! Отговори
от село преди 2 години
И едно дърво да не остане в София . Всичко да се покрие с бетон и асфалт !!!
4
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където пипне някой от ГЕРБ е само разруха.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позволява и да се застроява даже.
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вече позволиха на цска да сече стотици декари, какво повече. Сечи и лей бетон, с ПП напред
1
2
 
39
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Айде и това унищожете. Запазете поне парковете бе, нещастници, само знаем да рушим и да съсипваме.