Позволява ли новият устройствен план масова сеч в Борисовата градина?

Общински съветници сигнализират за проблеми
19 яну 2022 07:03, Петя Славова
45

Новият подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата дава зелена светлина за масова сеч на дървета. За това сигнализират общински съветници. Има ли опасност най-големият парк в София да бъде унищожен?

Борисовата градина е най-големият парк в София, създаден още през 1882 г. Мястото е любимо за спорт и разходки да столичани, които приема градината като богатсвто.

"Много трябва да се направи и всичко това, което се допусна, което е на нас обществото - например плажа "Мария Луиза". През 80-те години сме идвали тук на плаж...", споделя пред Bulgaria ON AIR пенсионерът Стояна

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева сигнализира, че новия устройствен план на Борисовата градина ще позволи строителство в парка и изсичане на дървета.

"В лесо-парковата част се планират много нови проекти и не се казва къде са и колко зеленина ще костват. Самата зеленина в градината не е защитена от този план, което всъщност е една от малките цели на този план, които трябваше да извърши", алармира Георгиева.

Според председателя на Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) това не отговаря на истината.

"Планът не предвижда нови, но в същото време регламентира съществуването на останалите обекти, които повечето от тях - ЦСКА се поддържа, но "Колодрум", "Мария Луиза", летен театър, които не са функционирали от 15 години. Останалите елементи на парка - лесо части и елейна мрежа, се утвърждават и не  се променят", уточни арх. Ивайло Петков.

Според арх. Петков устройственият план създава само регламентите, за да няма незаконни строежи и своеволия. По думите му най-големият проблем е нерегламентираният достъп до парка на автомобили.

СНХ архитек Петков 9.50 "Ако не ви види никой, може да обиколите целия парк с автомобил. Трябва ясно, абсолютно категорично и точно да бъде определено по какъв начин ще бъде контролиран достъпа в парка", обясни председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към СОС.

С  приемането на устройствения план не означава, че Борисовата градина изведнъж ще е обновена.  До 4 февруари гражданите ще могат да пращат своите предложения и становища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари