Позволява ли новият устройствен план масова сеч в Борисовата градина?

Общински съветници сигнализират за проблеми
19 яну 2022 07:03, Петя Славова
45

Новият подробен устройствен план на Борисовата градина в столицата дава зелена светлина за масова сеч на дървета. За това сигнализират общински съветници. Има ли опасност най-големият парк в София да бъде унищожен?

Борисовата градина е най-големият парк в София, създаден още през 1882 г. Мястото е любимо за спорт и разходки да столичани, които приема градината като богатсвто.

"Много трябва да се направи и всичко това, което се допусна, което е на нас обществото - например плажа "Мария Луиза". През 80-те години сме идвали тук на плаж...", споделя пред Bulgaria ON AIR пенсионерът Стояна

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева сигнализира, че новия устройствен план на Борисовата градина ще позволи строителство в парка и изсичане на дървета.

"В лесо-парковата част се планират много нови проекти и не се казва къде са и колко зеленина ще костват. Самата зеленина в градината не е защитена от този план, което всъщност е една от малките цели на този план, които трябваше да извърши", алармира Георгиева.

Според председателя на Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) това не отговаря на истината.

"Планът не предвижда нови, но в същото време регламентира съществуването на останалите обекти, които повечето от тях - ЦСКА се поддържа, но "Колодрум", "Мария Луиза", летен театър, които не са функционирали от 15 години. Останалите елементи на парка - лесо части и елейна мрежа, се утвърждават и не  се променят", уточни арх. Ивайло Петков.

Според арх. Петков устройственият план създава само регламентите, за да няма незаконни строежи и своеволия. По думите му най-големият проблем е нерегламентираният достъп до парка на автомобили.

СНХ архитек Петков 9.50 "Ако не ви види никой, може да обиколите целия парк с автомобил. Трябва ясно, абсолютно категорично и точно да бъде определено по какъв начин ще бъде контролиран достъпа в парка", обясни председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към СОС.

С  приемането на устройствения план не означава, че Борисовата градина изведнъж ще е обновена.  До 4 февруари гражданите ще могат да пращат своите предложения и становища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Итън Хънт преди 2 години
До Разграбването, НЕ с идването на ББза кмет... Просто по-знаковите атрактивни места ги шитна усмихнатият СС... ББ горко съжаляваше, но си намери чучура (по-точно хбавия син Дунав), откъдето да пълни гушата ненаситна. Чекмеджето - по-късно му го напълниха "благодарни българи".
38
0
 
3
 
! Отговори
До Мира преди 2 години
Фъндъкесата вдигна абсолютно незаконно билета за градски транспорт от 1 на 1,60 лева. Има решение на административния съд по въпроса (което за съжаление според законодателството ни няма обратна сила, тоест не може да принуди общината да върне старата цена). Така че да - плати една дребна глоба и съвестта й е чиста. А всички ние дишаме мръсния въздух.
37
0
 
1
 
! Отговори
Итън Хънт преди 2 години
До Мира: Ку-ку, ку-ку, ку-ку... Хайде - платете ѝ, много помага да мирясват троловете...
36
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен Що като смениха Бойко какво стана? Цъфнахме. Спряха строежа на Хемус. Растат цените на бензина, на тока, на газа. Инфлация каквато не е имало от 14 години. И...
35
0
 
3
 
! Отговори
да преди 2 години
До Матьо Де Бъ пак се опитват да объркат нещо...
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките архитекти на София след 1989 г. са за разстрел, благодарение на тяхната алчност града не прилича на нищо. Строежите на такова количество блокове, тотално затлачи въздуха и става все по мръсен, а отделно и никой не ги мие. Всеки сам може да види как е оформян някога един квартал и какво чудо е сега, блок върху улицата и блок до блока, няма градинки, няма пространства.
33
0
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Ако имам власт, за едно отсечено дърво където и да е пращам за 5 год. в трудов лагер
32
6
 
2
 
! Отговори
Матьо преди 2 години
Неандерталците от ДБ пак намериха за какво да пищят хаххах
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя побъркан нарцис.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както всеки въпрос дежурните папагали свеждат до "предишните или сегашните повече безобразия извършиха?" та на фона на днешните престъпления предишните да изглеждат така някак приемливи. Построено имало някакво. Ремонти на ремонтите. И започват тролските дъвки. Трудно да се каже но гербаджиите имаха няколко мандата все пак. Сегашните тепърва започват макар да са много добре организирани. Но със сигурност Софиянски трудно ще бъде задминат по ограбване на обществени активи.
29
12
 
4
 
! Отговори
Мира преди 2 години
Не ти дава, че съвестта на Фандъкова наистина е чиста! Толкова сте омърсени всичките "нови", че този факт ви разяжда!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са ни дървета? В софия въздуха е чист, като съвеста на Фъндъкова.
27
6
 
8
 
! Отговори
Разграбването преди 2 години
На паркови територии спря именно с идването на Бойко Борисов като кмет на София. Преди това Софиянски раздаде поне 1000 декара паркове и къпалнята е само прашинка... В Южния парк над 250 декара "върна" и "продаде", в Борисовата - голям район около София ленд и Токуда и други райони на парка, още поне толкова се застрои безобразно. Сега и София София ленд. Фандъкова в последния момент спря застрояването на парк Възраждане и направи много хубав парк там. Сега и в Овча купел строи парк...
26
14
 
4
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Нов стадион в рамките на стария ще бъде голяма придобивка за София и ЦСКА.
25
1
 
13
 
! Отговори
. преди 2 години
Дано всичко новопостроено там бъде разбомбено с ракети и бомби!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градината е оформена от градския градинар Даниел *** и първоначално е наричана "цветарницата", "пепиниерата" и "езерото", като в чест на раждането на Борис се преименува на Борисова градина. Отвъд канал си остава Княжеската (Батемберговата) градина, произведение на градския градинар Карл Бец.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петка, какво трябва да значи думата "архитек"? Тек - два тека ясно какво е, ама архитек?
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този въпрос се дъвче отдавна. Фандъкова се кълне как нищо няма да се сече. Пипне ли се нещо там, би било престъпление.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До azТочно на Борис III е кръстена, преди раждането му сменя няколко имена.
20
8
 
1
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименГрадината не е кръстена на Борис III - той е роден две години по-късно! Кръстена е на Борис I.