Ще има ли спешни мерки за по-чист въздух в София?

Сандов и Фандъкова обсъдиха програми и проекти
29
Ще има ли спешни мерки за по-чист въздух в София?
Снимка: МОСВ

Спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София са обсъдили екоминистърът Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, които проведоха работна среща.

Те са разговаряли с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. 

Двамата са се обединили, че са нужни общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София.

Сандов отбеляза, че ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400. Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване, съобщиха от МОСВ.

Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

Сандов сподели, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

По думите му разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка министърът отправи препоръка към СО да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

"Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране", заяви в отговор кметът Фандъкова.

Обсъдени бяха и предизвикателствата по отношение на проекта на Столична община за управление на отпадъците, предвид последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект.

Министър Сандов информира кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение,  внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите „Бенковски“, „Драгалевци“, „Кръстова вада - Изток“, „Обеля“, „Симеоново“ и „Суходол“, както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец.

Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП „Околна среда 2014-2020“ със срок за изпълнение декември 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мерки на тея ще са показани. Пак ще се правят на актояни, ще източат найкои и друг европески фонд и до там...
28
0
 
0
 
! Отговори
Велина преди 2 години
Сандов е лаладжия и на финала няма да свърши нищо съществено, докато е на министерския пост.
27
0
 
0
 
! Отговори
Марта преди 2 години
Две гъдулки се правят на разбиращи...Тъжно...
26
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Сандов се опитва да трупа точки с кухи обещания
25
1
 
0
 
! Отговори
Ццццц преди 2 години
Доста често виждам разни спрели автомобили да чакат някого, а двигателя си работи половин, един час, че и повече. Казвал съм да си спрат двигателя, той ме гледа тъпо и злобно, а по закон е забранено престоя на включен двигател, освен при необходимост за разтоварване или за специфични изисквания свързани с работата, както е например инкасото.
24
0
 
3
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Сандов, като всички останали от зелените, е въздух под налягане!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите нямат сметка да решат проблема със замърсяването в София. Докато има замърсяване, ще има и присвояване на средства насочени за решаване на проблема със замърсяването.
22
0
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Решението се знае от преди 70 години, откакто в Лондон през 1952 година хиляди хора починаха от Големият смог. Решението е пълна забрана на отоплението на твърдо гориво в София. С мерките си Фандъкова увеличава замърсяването, а не го намалява
21
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 2 години
Докато учителката по руски език Йорданка Фандъкова от Самоков е кметица на София - твърдо не! Никакви мерки не може и няма да има!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Предлагам преди 2 години
Да построим някой друг завод за горене на ***, а? Те са еко нали така казахте.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкарайте паветата от булевардите!Прахоляка който се вдига от тях в сухо време е като мъгла!
18
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Какви мерки? Ще спрете безумното зверско презастрояване и бетониране? Ще бутнете новопостроените сгради? А на тяхно място отново ще засадите градинките, които унищожихте? Ако сте искали, щели сте да го направите през последните 15 години.
17
5
 
2
 
! Отговори
Свои преди 2 години
Няма ли някой да каже на общинарите, че единствения начин за чист въздух е да се спре нашествието на коли в центъра на София , всички на околовръсното и от там обществен транспорт. Жълтите павета са обезобразени, то центъра по принцип е трасе за кварталите, на живеещите и работещите в центъра пропуск и всичко ще е наред.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сандов И Мандов... Мандръсат ни яко. Поредните Политици клоуни кечисти...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фло---Как бе защити българската мусака това нищо ли е, нЕкои и това не са направили.
14
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Като въведете движението на автомобилите да е 30кч , ши си ришите проблема с въздухот от раз ))) Автомобилот е най-пестелив от към вредни емисии когат *** караш на ниска предавка ))))
13
0
 
8
 
! Отговори
Фло преди 2 години
Сандов за месец откакто е станал министър, нито е свършил нещо адекватно, нито е казал нещо нормално ... Изгубена кауза ми е този ...
12
0
 
1
 
! Отговори
roslio преди 2 години
Да и двете липсват.
11
2
 
7
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
софия от 6 години има по 80 милиона фиксирани пари за борба с мръсния въздух. За 6 години това са 480 милиона. Някой няма ли да излезе най-накрая и да обясни за какво са похарчени тези пари или изобщо не са харчени. Да не излезе така че някой прибвал половин милиард и всички ни лук яли ни мирисали...
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешните мерки са ясни. Вън всичките бараки без Евро 6 от София (на бачкатора от крайния квартал, който предпочита 15-годишен немски дизелов параход, но не и малка градска кола), тотална забрана за използване на каквото и да било твърдо гориво. Толкова ли е сложно да си дойдем в 21-ви век???