Отец спря обир в храм: Дано това момче се поправи

Злото не е закономерност, вярва отец Василий
25 яну 2022 23:40, Красимир Ангелов
27

Млад мъж се опита да открадне ценни вещи от столична църква, но бе спрян от отец в храма, който тръгва да го гони и успява да предотврати грабежа. Охранителни камери са заснели кадри на случилото се.

Действието се развива в храм "Преображение Господне" в квартал "Лозенец". Мястото, където 10-те Божи заповеди би трябвало да важат с най-голяма сила. Оказва се обаче, че това не притеснява извършителя.

В петък по обяд охранителните камери запечват как мъжът си купува свещ и след кратка обиколка на храма се насочва към иконата на Света Богородица, където вярващите оставят дарове.

"Чух как кандилото на Света Богородица се удря в стъклото. То кънти много силно. Когато се разминахме, го питах какво се случва, той ми каза, че се е закачил на иконата и аз не му обърнах внимание понеже беше с палто, имаше раница", спомня си отецът.

Когато се доближава до иконата, отец Василий вижда, че липсва синджир с пръстени и накити.

"Хората дори от немотията си понякога дават, това е скъпо. Защото, когато човек има и да дари, е жест. Ако нямаш и дариш, това е голяма милост в божиите очи. Може би това ми създаде болка и без да се замислям, тръгнах, не знаех какво ще стане", разказа свещеникът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Отец Василий преследва извършителя до близкия булевард, където успява да го настигне и хване. Прави граждански арест и се обажда веднага на полицията. Органите на реда намират у мъжа пълна раница с различни инструменти за кражба.

"Дано с този случай това момче да се поправи, да бъде за пример за назидание за другите, които си мислят, че могат да вършат такива злини. Дано да станем по-добри... Все още злото не е закономерност и добрите хора са много повече", пожела отецът.

Задържаният е криминално проявен и предстои съдът да реши дали да остане за постоянно в ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
Хората станахме покварени....а страх от Бога всеки трябва да има.Да и аз мисля,че църквите събират излишни такси като за сватба или кръщене или продава скъпо свещи...но и те са бедни като народа ни.А едно посещение на църква успокоява и ни дава сили.
18
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Щом е обещал, ще се оправи и няма да позволи да го хванат повече!
17
0
 
4
 
! Отговори
Грета-олигофрета преди 2 години
От партията на оня трудно говорещият български караамджикдайбъ и Данчо ментата...
16
0
 
9
 
! Отговори
Римлянин преди 2 години
Тоя римлянин май от нашия милет. Само римляни от нашата милет вършим такива богохулни неща.
15
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се прави на ченге попа трябваше да го нахрани и да поговори с него.Вместо това се прави на инспектор за някаква икона и пет лева.Спасил иконата,голям прас.***!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божествено е да се прощава. Но ние сме хира, така чееее.... САТЪЪЪР!!!
13
6
 
3
 
! Отговори
SKF преди 2 години
Дали това е някакъв опит за приватизация,нещо като кавър версия на българската приватизация.Едни давали ,други ,които не са давали вземат
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е потомък на левичари. Те така обираха мандри.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сеиорави, я не. Едно врмее на такива им режехме ръцете. Ако не се оораву, няма да е проблем. Ако се оправи - еми супер!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато завреният зет се оправи, тогава и това момче
9
20
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ама какви са тези камери, питам аз? :))) Тях Господ не ги ли пази? И само да попитам, не че нещо, кой води отчет тези дарени накити и пръстени къде отиват, как се отчитат? Той попа затова го е погнал, не иска да дели крадеца с друг крадец :)))))))))))
8
0
 
12
 
! Отговори
Картинката е ясна преди 2 години
чай шукарие.
7
2
 
6
 
! Отговори
Итън Хънт преди 2 години
До Поп Игнатий(5): Но трябва да има страх Божий ("Със Страх Божий, Вяра и любов, пристъпете...")... btw: "Mоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар или влезте с facebook профила си" - да, бе, да!
6
0
 
11
 
! Отговори
Итън Хънт преди 2 години
Не е по християнски... Обаче! Круме, Кру-у-уме! Хан Круме!
5
5
 
8
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 2 години
До 3. Бог е любов, а не страх. Той не иска хората да се страхуват от него, а да го обичат. Бог, който налага волята си чрез страх, е тиранин, като социалистическите лидери, които ненавиждаш.
4
15
 
6
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 2 години
Колегата не е трябвало да го спира. Самият Господ Бог го е насочил към тези накити. Те са дарение за нуждаещите се, а крадецът се е нуждаел от тях, щом е посегнал да ги вземе. Църквата няма нужда от материални блага. Ако Бог искаше, можеше сам да спре крадеца с мълния.
3
8
 
22
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Социализмът учеше хората,че крадецът е равен на честния човек а санитарката- на декана на факултета: затова стават такива неща! Той ги лъжеше че няма Бог- така народи безбожни хайдуци,които нямат страх Божи!
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано! И браво на отчето и за отношението, и за това, че е хванал крадеца!
1
3
 
27
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 2 години
Кражбата от храм е много лошо нещо, ама те проклетниците си личат!