Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо

Кадрите бяха пуснати в социалните мрежи и по-късно изтрити
27 яну 2022 11:10, Ния Христова
152
Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо
Снимка: Pixabay
Вълна от негативни коментари се появи в социалните мрежи във връзка с близо тричасовото видео, показващо годеж между малолетни роми в столичния квартал "Факултета". По-късно кадрите от тържеството бяха изтрити от интернет, съобщи bTV.
 
Експертът по ромска проблематика Христо Николов разказа за традициите в ромската култура, довели до ранния годеж.
 
"Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. И това е възможността те да са семейство. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция", обяснява Христо Николов.
 
Той е категоричен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били обичайна практика в ромските общества, защото момчетата са ходили в казарма. 
 
"Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. Те са пред свършен факт. Дори да приберат това момиченце, дори да ходи на училище, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям бич за една затворена общност, каквато е ромската", добави Николов.
 
Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд.
 
Според адвокат Анели Чобанова в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.
 
"Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и реализира неговите интереси. В тази връзка родителят е този, който отговаря за въпросния годеж или предшестващите действия. Той трябва да носи и наказателната отговорност, ако нещо се е случило с детето", заяви Чобанова.
 
Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета". 
 
"Не предполагах точно от него, защото е кротък, не създава проблеми. Това е прецедент за нашето училище, но по-скоро е нормално за неговото семейство. Неговият баща каза, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем", заяви Мая Ангелова, която е учителка на въпросното момче.
 
"Извиках го, той дойде, обясни каква е ситуацията и на следващия ден започна да идва на училище. Той се притесняваше наистина дали децата няма да му се подиграват, но няма проблем", добави Ангелова.
 
Майката на непълнолетното момче е обяснила, че идеята на годежа е да покажат, че момичето вече е "във връзка". 
 
От Държавната агенция за закрила на детето обясниха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
27
 
! Отговори
Феликс преди 2 години
Решението е тривиално - родители, чийто деца влизат в полови връзки, такива родители им се отнемат всичките деца и се пращат на осиновяване в бездетни семейства (желателно извън България).Самите родители им се отнема правото на деца посредством кастриране.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям морал, голямо нещо... ц ц ц ц
62
4
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
Педо.филията скоро ще бъде узаконена. Изнасилването също. Само, че ще бъдат привилегия на маргинализираните групи, на членовете на Си++ и на тия животи дето са метър. Все пак трябва да има и такива, които Мето да осъди, че топнал преди 50 г. и тези, които допринасят за глобалното затопляне, като си позволяват да се къпят повече от веднъж месечно, да карат МПС-та и да употребяват продукти от месо.
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ве европа дали знае за тия ромски неща тука че се продават булки ?? И просяци и разни такива неща все едно роби
60
1
 
23
 
! Отговори
ужасно преди 2 години
Пълно безхаберие около тези "годежи,сватби" и пр.После раждат деца,получават помощи,зарязват образованието пада голям живот!Отглеждаме си необразовани...купуват си шофьорски книжки,катастрофи и какво ли не!Държавата липсва!
59
5
 
14
 
! Отговори
Безсилна държава преди 2 години
Децата са бъдещето на народа и всяка напреднала държава инвистира много в тях и тяхното обучение. Понякога дори с цената на някои ограничения. В Норвегия например, ако се разбере, че не се грижиш достатъчно добре за детето ти, институциите се САМОСЕЗИРАТ, идват и ти отнемат родителските права. Тук ситуацията се разглежда от медиите, от социалните медии, а инстутуциите чакат "подаден сигнал по случая".
58
0
 
13
 
! Отговори
Безсилна държава преди 2 години
Държавата е структура създадена от народа, чрез която той самия оформя и издражда едни общо-признати правила на поведение, а институциите са механизмът, чрез който тези правила биват приведени в действие. Когато институциите не работят ролята на държавата се обезсмисля и се превръщаме в сбирщина от общности с най-различни разбирания. Не бих се учудил скоро да се появят и канибали, които да твърдят, че тяхно лично право е да ядат каквото си поискат...
57
0
 
26
 
! Отговори
Раел преди 2 години
Защо мълчи БХК след като има грубо нарушение на законите и правата на човека?Отговор е защото е антибългарска организация с единствената цел унищожение на България.
56
0
 
25
 
! Отговори
73457 преди 2 години
Държали на девствеността, затова се женили рано. Е кой ги е карал на 11 години да си губят девствеността? Така ги възпитават майките и бабите им явно.
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Какъв е проблемът да се сгодяват на 15г. щом природата е отредила това да е детеродна възраст?" ---------- Знаеш ли какъв е проблема? Не носи правна отговорност за действията си на тая възраст. Това е проблема. Като почне да носи правна отговорност на 6 години - да се жени и на 6 години като иска.
54
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69 Проблемът е,че акълът им е на 15 годишни и ще направят деца. После понеже са непълнолетни и неграмотни ще ги храним аз и ти от данъците си. Щото ще са безработни и освен да правят деца с друго няма да се занимават
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде сте всички фондации, организации и защитници на въпросния етнос? Колко години или векове ви трябват да ги интегрирате? До кога, ?
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Традиция било?! Да не сме 15ти век? Тея ромски експерти колко пари усвоиха за последните 15г? Сега обясняват че нищо не може да се направи. Кога ще им бъде потърсена отговорност.
51
1
 
33
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Законите в Бъглария важата само за редовите и едовните данъкоплатци...
50
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе в тази държава има ли закони за всички или само за един хора а за другите могат да правят каквото си искат и да се казва че това е традиция. Когато правиш секс с малолетни това е ПЕДОФИЛИЯ, навсякъде по света и се наказва. Тук някакви ми говорят за традиции.
49
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Мангъра още на петата минута се самосезираха, обаче за изборните си галеници се правят на луди.
48
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този експерт си прибира по 3 бона месечно. Познайте чий пари. Не може да си представите колко такива експерти и калинки има в оскубаната ни държавица
47
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От Държавната агенция за закрила на детето обясниха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура."______Прокуратурата няма ли да се самосезира или "електоратът" е неприкосновен?
46
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва ли да четем новина за арести и повдигнати обвинения?
45
10
 
14
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Е, и? То до началото на 20 век навсякъде беше така! Като ги "ударише" хормона на 14-15 години и родителие бързаха да ги сгодят и оженят, че инак хлапитиите шъ направят "белята"! Как според вас в началото на миналия век, нашите прародители раждаха по 7-8, че и повече деца? А, днес се женят на по 28-35 години, стари моми и ергени по тогавашната скала! -))))