Предлагат нова пешеходна зона на пл. "Св. Александър Невски"

За да стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от СОС
Обновена: 28 яну 2022 15:46 | 28 яну 2022 15:34, Анисия Иванова
23
Предлагат нова пешеходна зона на пл. "Св. Александър Невски"
Снимка: БГНЕС

Общинският съветник Борис Бонев предлага от 1 май тази година обособяване на пешеходна зона на пл. "Св. Александър Невски" и части от улиците "Оборище", "Дунав", "11-ти август", "Шипка" и "15-ти ноември", в карето, заключено между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул."Московска" и ул."Г.С.Раковски" и за въвеждане на ограничен достъп на всички МПС-та, денонощно.

Това е посочено в доклад, публикуван на сайта на СОС, който ще бъде разгледан на заседание на Комисията по транспорт към СОС на 31 януари /понеделник/.

Бонев посочва, че днес площад "Св. Александър Невски" и пространството наоколо е превърнато в денонощен паркинг и е заето от стотици паркирани автомобили. Съществена част от местата за паркиране са незаконно или полузаконно присвоени от служители на Народното събрание, както и от част от народните представители.

Пластичното ползване на определеното от закона понятие "зона за охрана" не само показва желание за манипулиране на правилата и придобиване на привилегии за сметка на интересите на обществото, но и създава конфликти между гражданите, институциите и народните представители, подчертава Борис Бонев.

Постоянното движение и паркиране уврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е преградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, далеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно занемарен, днес площадът е отблъскващ и без функции, вместо да бъде притегателен за гражданите, посочва Бонев.

Той припомня, че през 2018 г. беше създадена подписка, подписана от повече от 16 000 души с настояване площадът около храма Св. Александър Невски да бъде изцяло пешеходна зона. Подобни са и препоръките на датския архитект Ян Геел, а целите които ще бъдат постигнати с извършването на трансформацията са част и от заложените цели във Визия за София и редица други стратегически документи и изявления и предизборни обещания на управляващите. Цялостният ремонт на площада беше планиран още през 2014 г., но седем години по-късно той все още не се е състоял, а съдбата му остава неизвестна, посочва Бонев.

Според доклада Центърът за градска мобилност ще има срок от 30 дни от приемането на настоящото решение да прекрати договорите за ползване на паркоместа в режим на платено паркиране на ППС "Служебен абонамент" по смисъла на чл. 63 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. ЦГМ ще трябва до 1 май да премахне за сметка на дружеството поставените от него знаци, паркинг съоръжения и елементи в обхвата на пешеходната зона.

За да стане факт предложението за обособяване на пешеходната зона, докладът на Борис Бонев трябва да бъде одобрен на заседание на СОС, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за Лъвов мост го харесах. Сутрин се подхлъзваме на презервативи и мирис на пукня около асансьорите. Но се местят по надолу кьм Ботев. Имат си и охрана патрулките.Истински американски корумпета като по сериалите.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонев все предлага некакви неща угодни на мyтpите. Що не предложи да махнат заведенията по Витошка и от тротоарите? Или да наложат ред на Женския пазар? Или охрана през нощта на Лъвов мост?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не останаха пешеходци, тия ще правят зона!
17
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Крайно време е на тези зад ници, пардон депутати да им се забрани да паркират на площада при това на аванта. Бързо забравха га тичаха с опинци след козите.
16
2
 
7
 
! Отговори
Живущ в София преди 2 години
Трябва да си изключително *** човек, за смяташ че решението на всичко е като наложил някаква забрана. До сега от Бонев друго освен жалки и евтини популиски трикове аз не съм видял (може и да има, но на мен не ми е известно)Бонев, спри да предлагаш глупости и почни да мислиш... Стискам палци последното да е възможно.
15
1
 
5
 
! Отговори
Картофена принцеса преди 2 години
Аз предлагам парламента да се изнесе в Горна Баня, на мястото на празната 9-та Танкова бригада и да ни освободят от претенциите си. Могат да си паркират и летящи чинии там. И София да заприлича на Европейски град. Сега сме заложници на Носталгията по нужника в задния на бащината им къща, на 240 Некадърни Комуниста. П.С. Аз съм виждал в Лондон поне 100 пъти Борис Джонсън в Метрото (Аууууу Ужас)....
14
3
 
4
 
! Отговори
ТОВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО преди 2 години
Трябва незабавно да се възстанови и истинското име на храма, а то е "Св, св Кирил и Методий". Иначе, мужикът Александър Невски в края на живота си е приел Исляма и е воювал на страната на монголите срещу християнската войска. православен
13
3
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
А аз предлагам не ноpмалника Бонев да бъде освидетелстван и прибран където трябва!!!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шофьор - Ако копнеш някъде из центъра на софия ще намериш останки от древен град, затова не искат да копат повече, че после никога не могат да бутнат 1 къща.
11
0
 
5
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
У наше село нямаме такива проблеми. Няма задръствания, няма трафик, паркирам където си поискам.
10
5
 
8
 
! Отговори
шофьор преди 2 години
Да направят подземни паркинги, под всяка градинка може да се направи паркинг и отгоре пак да се озелени. И новите сгради поне с 2 парко места на апартамент. То е много лесно само рестрикции да се направят.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитът показва, че такива пешеходни зони ги пълнят със заведения на мутрите. Махат колите, за да освободят място за мутрите.
8
7
 
6
 
! Отговори
От село преди 2 години
Е аз умрем това да е пешеходна зона, то пълно с магазини, пълно с кафенета! От години не съм минавал от там и нямам намерение. Просто ми през оная работа дали ще е пешеходна зона. Ама "умниците" от общината като не се занимават с правене на еднопосочни улици измислят други глупости. Ама като са се наредили на сладка работа...
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го правят пешеходна, останалата част от центъра да я правят червена зона, ако не живееш тук спирането само за товаро-разтоварни дейности и никакво паркиране и току виж центъра заприлича на град, а не на паркинг.
6
1
 
9
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Пластичното ползване на определеното от закона понятие "зона за охрана" не само показва желание за манипулиране на правилата и придобиване на привилегии за сметка на интересите на обществото, но и създава конфликти между гражданите, институциите и народните представители - не го харесвам Бонев, но това си е тъжната истина. Отделно 1000-ите автобуси с румънски, японски и ашкелонски тponocepи, дет не мое се мине покрай тях...
5
12
 
15
 
! Отговори
Борко пак ли ти ? преди 2 години
Тези от Сгази София с меки връзки по между си, само се чудят как да спрат колите в София, защото те не могат да управляват автомобил. И според тях всички ние трябва да бутаме тротинетките, които точно те ни натрапват ! Освен това Борко си прави евтина пропаганда, защото се гласи за кмет на София ?!
4
14
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
Ако направят тая простотия задръстванията и проблемът с паркирането ще станат още по-големи. Добре, че вече не живея в гетото!
3
8
 
12
 
! Отговори
А добър ден преди 2 години
И оня паркинг на Батенберг ако го махнете сте топ!
2
8
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
ама само със зелен цертификат - нали така? И будки за тесване/ваксиниране на всеки край!
1
11
 
21
 
! Отговори
а.а преди 2 години
Бонев колко паркинга построи? само се чуди кво да руши тоя