Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток

Според столичния кмет за момента общината се справя, но е нужна подкрепа от държавата
29 яну 2022 13:37, Елка Василева
124
Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток
Кадър: Нова тв

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”. Това заяви пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Още по темата

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично.

„Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, заяви Фандъкова.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, каза Фандъкова.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация”. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия.

„Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме около една трета свободни интензивни легла в София”, каза Фандъкова.

"Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини", посочи тя.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая пропищя. Пьлна развалина хм начална учителка и кмет. Добре ви подредиха гробарите.Разреждането ще ме отбльсне и ще се вьрна кьм колата вероятно.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
върни парите гербераско недоразумение
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110: "До Shark Е къде пропускаш "най-добрият кмет" на ГЕРБ в Бургас? )))Не знам дали има по-некадърен кмет в цялата история на България, но го наричат "най-добрият кмет". Ами вероятно за ГЕРБ е най-добрият. Кметовете на ГЕРБ се класират съгласно това кой колко е напълнил чекмеджетата на бибиткин.
86
3
 
5
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ами върни малко от 900-те милиона които открадна и ще има пари а ток.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква опасност, бе? И сега в трамваи, тролеибуси и автобуси масово се возят по 3ма пътника. Тия какво още чакат да го разредят? Кой плаща това?
84
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 110. Ааа, ми не знам за Бургас, знам за пловдивския. Силно се съмнявам, че вашия в Бургас е по-некадърен от нашия Зико. Няма такъв крадлив некадърник като него. А най-много ме е яд на тъпаЦЦИте, дето гласуваха за него. Защото в града му се носеше славата, но гербаджийските овце едно си блеят.
83
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Реална е опасността всички кметове на ГЕРБ да бъдат изметени. Като се почне с Фъндъчката и Зико, най-големите некадърници.
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали искахте пазарна икономика,ето ви я
81
0
 
5
 
! Отговори
ЕВО преди 2 години
Е,КОЛКО ДА ГО РАЗРЕДИМ ОЩЕ?ТОЙ И БЕЗ ТОВА Е МНОГО ХАВАЯ!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де и какво значи увеличението на цената щяло да доведе до отлив на пътници - а разреждането на транспорта до какво? - До блъсканица? А стандарти за брой пътници няма ли в тоя Адски транспорт? Айде кихайте откраднатите милиони викам, а?
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Данчето пандемия няма, някой требе яко да я одруса лично, не само нас да наказват как не спазваме мерките, Данчето открито ги сбътира
78
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия си плати сметката за Третия райх. И ние ще си платим сметката за Герберския райх. И двата просъществуваха 12 г. След 1945 г. на германците им трябваха 10 -15 г. да осъзнаят какво зло е нацизма. Надявам се у нас скоро да се оттървем от герберизма.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Боко като махна посредниците за газа поевтиня ли?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледаме "Европейци! Истории на успеха!"..............
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общините въведоха режим на тока, София въведе режим на транспорта.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При капитализма има режим на тока, всеки си прави режим на тока и си изключва тока сам, защото не може да си го позволи. Само богаташите ще имат ток. Бедните трябва да разберат, че живеят в капитализъм и не е задължително да имат ток. Да направят диверсификация на свещи.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ, Фандъкова, Боко говореха само за либерализация, която щяла да намали цените на тока и газа. Диверсификация, която щяла да направи България независима от Русия, да внасяме газ от всички страни без пари. Енергийната борса трябвало да намали цената на тока под държавната............Лъсна грозната лъжа на герберите, вожда им и калинките им. Колко години повтаряха думите "диверсификация", "либерализация", "енергийна борса", "Беля-НЕ", "Гьол", "Белене няма да се изплати".
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз много ни отне. Европейският съюз ни направи енергийнобедни и ни донесе само режим на тока, спиране на електротранспорта и уличното осветление. Европейският съюз ни донесе много беди като петорно вдигане на цената на газа и тока за болници, детски градини, социални домове. Европейският съюз ни донесе беди, бедност, глад и болести като ковид. Донесе ни Холокоста - изчезнаха 3 милиона българи.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли е в София? Обърна София в едно голямо село! Що не я изритаха на село? Не мога да я гледам вече! ГЕРП вън, съд и затвор!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Вожда ти въведе свободната борса, защо плачеш?