Васко Кръпката: България трябва да помогне на Украйна

Десетки хора се събраха на концерт в подкрепа на Украйна
27 мар 2022 18:22, Нели Христова
311

Музиканти се солидаризират с Украйна, предаде БГНЕС. В неделя следобед в центъра на столицата се проведе благотворителен концерт за солидарност с Украйна под надслов "С вас сме".

Мястото на концерта бе пл. "Алекандър I Батенберг" в столицата, като десетки хора с украински знамена се събраха за събитието.

Ето и палитра от мнения на музикантите за солидарността и поведението на българските политици по отношение на военния конфликт в Украйна:

Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката, е инициатор на концерт в подкрепа на Украйна.Той поясни, че концертът е по негова идея и е поканил свои близки приятели музиканти, хора на словото, и хора от Украйна, като няма кметове и политици.

София може да е краен квартал на Европа, каза Кръпката, но София е Европа и свободния свят. "Тук сме, за да покажем, че сме за мира, да покажем, че сме против агресията на Русия, и да покажем, че сме европейци", каза Васко Кръпката.

Той коментира и реакциите на българските политици по отношение на войната в Украйна.

"Винаги ще ги критикуваме. Рокендролът сме опозиция. Наистина смятаме, че трябва да имаме по-твърда позиция, по-адекватна и по-ясна позиция. Смятаме, че има едно шикалкавене. Искат да се харесат на всички. Няма как да се харесаш на всички. Знам, че в момента ядосвам много хора, но нямам задни мисли. Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата и на песните. Искаме и управляващите да бъдат ясни и да заявят ясно, че подкрепяме Украйна по всякакъв начин, както всички нормални страни. Произвеждаме толкова много оръжие, пращаме за какви ли не идиоти по света, и какви ли не кръвожадни сатрапи ги снабдяваме с оръжие, аз като пацифист се застъпвам България да помогне на Украйна", каза Кръпката. Призивът му е да се покаже съпричастност към жертвите на тази война.

Ангел Ангелов от група "Джендема" също участва в концерта по съвест. "Не мога да се примиря с това, което става и което научаваме за Украйна, което следим с много голяма тревога, с много голяма болка. Не може да има пожарища и борби в 21 век, както и масови убийства и война. И то в Украйна, една страна, която е много близо до нас, и там хората не са необразовани. Не са хора, които са по-различни от нас. Ние не само, че следим това, но страдаме заедно с тях. Вярваме, че с тази съпричастност можем да помогнем. Когато хората мислят по един и същи начин, те могат да изгонят онези, които не заслужават да управляват и собствените си страни. Вярваме, че тази енергия, която от тук ще се изпрати по някакъв начин, ще изпрати далеч на Северния полюс тираните от Кремъл", каза Ангелов. На въпрос дали политиците се държат адекватно, той коментира: "И да и не. Не може да обобщим всички под един знаменател. Някои реагират адекватно, има и други, които се опитват и вълка да е сит, и агнето цяло. Не може така - не може да си с неясна позиция, защото това е война. Има и такива, които са зависими", каза музикантът. И завършва с думите, че не може една страна да се изправи срещу целия свят.

Според Тони Чембъра от група "Монолит" българските политици трябва да имат по-ясна позиция. "По принцип като всички нормални рокаджии сме против войната. И друга война да беше, просто щях да се обявя веднага против. Дано всичко това да свърши"" , каза още Чембъра.

Веско Василев, барабанист от група "Монолит", каза, че случващото се в 21 век не е приятно. "Музикантите в България знаят какво е да нямаш и винаги са били с идеята да помагат и са съпричастни със събитията, които се случват особено антихуманните", каза Василев. От групата пожелаха да има мир, цвета и рокендрол.

В концерта се включиха още "Блус Трафик", No more, many more, Г. М. О. Георги Минчев Оркестра, Иван Лечев, Валди Тотев и други.

В инициативата участваха и творци от Украйна, сред които саксофонистът Ярослав Кмитко и китаристът Павло.

В района на концерта бе засилено полицейското присъствие, имаше и транспарант, на който пише "Путин, в името на човечеството, спри войната".

По време на концерта на няколко пункта пък се събираха средства за пострадалите от войната в Украйна.

Събитието е организиран от Ситуационен център "Отворени врати" и фондация "За доброто".

Андрей Николов, който е съосновател на Ситуационен център "Отворени врати"; каза, че в момента над 20 хиляди украински деца имат спешна нужда от помощ. "Сега говорим за украински училища. Нашият център мисли за интеграция към пазара на труда", каза още Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Истински патриоти са тия наши певци. Долу Путин. Вън руската пета колона от България.
247
2
 
4
 
! Отговори
До 263 бабина Мара преди 2 години
Извинявай,ама тия две страни се бият цял месец и няма как да сме неутрални при положение,че агресорът Русия заплашва и България от самото начало. Посланничката на Русия си разиграва коня из медиите,колкото повече й отстъпваме и й мълчим. Русия уважава само тези,които й се противопоставят.
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Васко. Не на войната. България трябва да помогне на Украйна.
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръпка ли е, тръ. тка ли е, през екрана мирише на ро. М и пържени филии, ше го пратим да преговаря за световен мир лично
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да помогнем да развее украинско знаме в Свети Влас ли бе кръпка ***..реп ..Ко..ва
243
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко както ти помогна да дойде демокрацията в България
242
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко, Васко, никога не е късно да станеш за резил. За какви оръжия да пращаме в Украйна бълнуваш?!
241
9
 
2
 
! Отговори
Браво Васко преди 2 години
Ти 30 години си съвеста на тази държава! Евала!
240
3
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Ние сме си близо до Албания и това си личи....Тя войната утре ще свърши, а ние сега се сетихме, че видиш ли трябва да помогнем, ами до сега къде бяхме, а , на Луната ли !?Какво можем, ...можем да приемаме хора, хотелите осигуряват 2 млн. легла , а и иде лято, е , какъв е проблема ?Да пратим медицински материали, храни и т.н., но ние оръжие трябва да дадем, само ако други страни не го направят, а те го правят с охота, що щото не са славяни, а ние сме и затова трябва да помиряваме!
239
4
 
13
 
! Отговори
ха сега,де преди 2 години
Много са ми интересни такива,дето без да се замислят са готови да ангажират цяла държава барабар с пенсиите и децата за собствените си мераци!?Тоя вместо да дрънка глупости да вземе да си закърпи мозъка!
238
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами вземаите раниците и заминаваите на фронта да се биете с русия нали това емечтата ви от 30 години само прос-то-тии аз искам мир русия и украина да седнатна масата за преговори и да решат ист проблеми без оръжие и смърт
237
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръпка Васко,тръгвай бе....
236
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя шут на психодесния умнокрасивитет цял живот некадърно припява нещо за комунизъм а сега и за война без да ги е виждал и двете. Не комунизма ти е виновен за некадърността а нещо друго. Повдига ми се от такива 'страдалци' с китари. За съжаление и аз съм им скачал по концертите по време на т.нар преход.
235
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се бъркайте където не ви е работа.
234
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи си кърпи дрехите и не давай много ъкъл.
233
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това да организираш тоя рехав концерт са пари , вяско кръпката от сдс от това си изкарва прехраната
232
4
 
19
 
! Отговори
azz преди 2 години
още една платена кръпка....като си толкова мъжага,хващай пътя и автомата и бягай да защитаваш зеления клоун...а-а-а-а забравих - ти не знаеш от коя страна се държи автомата....можем само платено да лаем...лошото е тази порода непрекъснато се увеличава...
231
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето още един войнстващ защитник на Украйна, който иска друг да носи последствията ако помагаме с оръжие. Васко Кръпката може да помоли Плевнелиев да се присъедини към него и заедно двамата да заминат на фронта. Само че е много по безопасно да държиш китара отколкото калашник и да се наливаш с бира в местната кръчма. Ех Васко и ти си мъж като л. А но на дъжд.
230
5
 
17
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Принципно ако въобще България трябва да взима страна в конфликт най-малкото заради историческата си памет трябва да помогне на Русия, но понеже сме членове на враждебна групировка е нормално да запазим поне неутралитет, което е и здравословно за нас самите. Разбира се ако се чувстваме повече канадци, американци, англичани или украинци е нормално да милеем повече за интересите на държавите към които се самоопределяме. Друг е въпроса, че аз и да се чувствам *** няма да ми почернее!
229
4
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Гледам европейската загриженост към Украйна и веднага отварям шкафчето с ментовите капки, че почва да ми се гади от дълбокото лицемерие на евробюрократите. Замислям се и не се сещам за нито един случай, в който европейската бюрократична хидра да е свършила нещо свястно в полза на нормалните хора