143 г. от обявяването на София за столица на България

Решението е взето по предложение на проф. Марин Дринов
3 апр 2022 08:48, Петя Славова
68
143 г. от обявяването на София за столица на България
Снимка: БГНЕС


На 3 април 2022 г. отбелязваме 143 години от обявяването на София за столица на България. Това историческо решение е взето от Учредителното събрание на Княжество България по предложение на проф. Марин Дринов.

Датата 22.III/03.IV.1879 г. остава завинаги в историята на София.

Учредителното събрание в Търново провъзгласява града за столица на Третата българска държава.

Всички фактори от географско, стратегическо, комуникационно естество, правещи града уникален измежду останалите български селища, са взети предвид при избора на столица след Освобождението.

В първите месеци след Освобождението, заемайки длъжностите вицегубернатор на София и управляващ Отдела на народното просвещение при Временното руско управление, Марин Дринов развива всестранна обществено-политическа дейност. Историк, учен и общественик, той първи аргументирано изразява възгледа си София да се превърне в столица на новата държава.

С него са съгласни повечето от видните дейци: Драган Цанков, Григор Начевич, Марко Балабанов и др. Впоследствие, въпросът за избор на столица е поставен за обсъждане в Учредителното събрание. Съвременници посочват, че дискусията е кратка.

Краят е поставен от Драган Цанков. В изказването си той подчертава, че България има две столици – историческата Търново и София, откъдето се извършва управлението. По тази причина, предлага и в бъдеще София да остане резиденция на Княза, а в Търново да става неговата коронация.

Предложението се приема с висшегласие. По този начин се демонстрира и приемствеността между средновековните български царства и Третата българска държава.

Около десетилетие по-късно София се сдобива и със свой автентичен герб.

Проектът на герба, чийто оригинал се намира в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София, е на художника Харалампи Тачев. Създаден е по повод световното изложение в Париж (Франция) през 1900 г., за да бъде поставен в тържествената зала на форума. Проектът е утвърден лично от княз Фердинанд, който е изявен познавач на хералдическото изкуство.

Гербът е с формата на щит, разделен на четири полета, в които са поместени символи, свързани с града и неговата история. В горното ляво поле е изобразена градската богиня на Улпия Сердика, предава БГНЕС.

Образът е взет от антична монета, сечена в Сердика по време на император Септѝмий Севѐр и неговата съпруга Юлия Дòмна. В горното дясно поле е базиликата „Света София“, която дава сегашното име на града.

В долното ляво поле е планината Витоша – вековен свидетел на всички исторически превратности. В долното дясно поле е храмът на Аполòн Мѐдикус със статуя на божеството. Този сюжет също е взет от антична сердикийска монета, сечена по време на император Каракàла. Аполòн Мѐдикус е едно от здравеносните божества, почитани в Сердика, известна и тогава с лековитите си минерални извори.

В центъра на щита има по-малък щит с изображение на лъв, което е копирано от медальон, открит при археологически проучвания в старата столица Велико Търново. Той символизира приемствеността между двата града като столици на България. А над щита е изобразена крепостна корона.

Първоначално гербът включва само крепостната корона. През 1911 г., по предложение на помощник-кмета Ради Радев, към герба е добавен девизът „Расте, но не старее“, а през 1928 г. – и лаврови клонки от двете страни на щита.

С подкрепата на Столична община по повод празника ще бъдат открити две изложби. Това е изложбата "Новият живот на старите софийски сгради", която ще може да се види до 14 април в Галерия на открито в градина "Кристал". Изложбата съдържа кадри на 27 реставрирани сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града, дело на журналиста Митко Попов.

Другата изложба е с 24 фотографии на фоторепортера Йордан Симеонов и е „Портрет на София“ и ще бъде под стъкления купол на Софийското ларго. Главни герои са жени, които се казват Софѝя и живеят в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
Снешници преди 2 години
София е била единствено един османски бардак, който като предложил съответното обслужване получил званието столица. Т на. Кореняци са деца на обитателките на бардаците. Днес става американски бардак. Ще конкурира слънчев бряг
45
2
 
0
 
! Отговори
Нали Русия е враг 1 преди 2 години
Защо медиите споменават информация за враг номер едно за България и целия " Цивилизационен " свят .
44
2
 
1
 
! Отговори
Г-н Курин преди 2 години
До 52 София генерира БВП , не с индустрия . Индустрията в момента се съсредоточава към Пловдив , и така трябва за да се децентрализира столицата . Тежестта , отговорността , данаците и привилегиите трябва да са разпределени правилно . Защото не може някакъв Сопо л от видинско да кара такси в София , да заема паркомясто където живее , децата му да заемат мястото на моите в училището а той да е регистрирал фирма в видинско село че е евтино и там да плаща данък , и да има същите права
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кореняк жител на някой град в България - няма такива. Може би само в Мелник има. През 1880 правят първото преброяване на населението в България. Най-голямо население е имало в Русе - 26163 човека, Варна - 24555, Шумен - 23093, София - 20501, Видин - 13704 и т.н. В София българите са най-много, повече от българите в Русе, Варна и Шумен.
42
2
 
0
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Три въпроса :От къде идва името на столицата.. Пълното име на столицата ни, само София ли е или Света София?......... Втори въпрос-Къде е правилно да е ударението - на "О" или на "И"
41
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До г-н Курин,специално за брутния продукт. Една част от софийските фирми,особено промишленост,са извън София и Софийско,произвеждат в други краища на България,а се регистрират и броят към София,което е нереално за вашия град производство. Същото е и с веригите магазини,които правят 80% от оборота си извън София,като Кауфланд и всички други,а броят нашия оборот към София. Така и с банки и много други. Ами Софиямел? Добива ли жито София,че мелници да има. Изкуствена нереална икономика.
40
4
 
3
 
! Отговори
Г-н Курин преди 2 години
София трябва да вкара закон за уседналостта , 10 години трудов стаж и плащане на данъците в София иначе няма да видят пред кметството шумни лелки дошли от отвъдното че няма места в градините , и не могат да си паркират по няколко коли пред блока .разпродават ниви и колиби за да дойдат в София , а после я псуват в кръчмите на село . Градът даде работа на всякаква *** от България и вдига БВП , за да дава пенсии на отекли от пиене патриоти по села и паланки , дето освен да псуват друго не могат .
39
2
 
4
 
! Отговори
До 36 тракиец преди 2 години
Казваш, че е трябвало да изберем за столица някой град извън пределите на България тогава. Ти предлагаш Пловдив, който не е бил в България, а в Източна Румелия. Колкото до населението, през 1880 година се извършва първото преброяване на населението в България. Тогава София е на четвърто място по население след Русе, Варна и Шумен, но по брой на българите София е била на първо място. През 1879 София е избрана за столица, а през 1880 е преборояването. 2-3 години казваш, че са това.
38
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не лъжете,че София е 2 милиона. Тя е 1 милион 270 хиляди. А София област град е 1 милион и 420 хиляди,заедно с няколко градчета и няколко десетки села. Общо областите София област град,София селска,Перник,Кюстендил и Благоевград,всички тези 5 области са 2 милиона 244 хиляди човека. А и аз смятам,че София е лошо,че е столица.
37
1
 
10
 
! Отговори
ПЛАХО ДА ДОБАВЯ преди 2 години
Наистина Варна е красив град, но доколкото имам представа варненци в никакъв случай не искат да са столица, а да се радват на повече самостоятелност и независимост /даже са доволни че са по-далеко от София/. Имало е някакви проекти /преди подписването на мирния договор след 2-та св, война/ за обявяване на Варна за ''свободен град'', но след ''блоковото'' разделение на Европа тази идея отпада
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кви кореняци, вижте при Освобождението колко жители, къщи и домакинства е имала София. Сега два милиона, съпоставете числата. Е как да стане, всеки е дошъл от някъде в Софету.
35
13
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 години
Столицата ни е Брюксел. Всички други са провинции. Държавата ни е Европейски Съюз,с брутен продукт,по-голям от Китай и население 450 милиона. Това е моята държава и се гордея с нея. След тази война всичките 27 бивши държавички ще се интегрираме силно и до 5-10 години ще се изравни стандарта на живот в тези 27 бивши държави,които аз възприемам като области или окръзи. Да живее великата ни държава Европейски Съюз,с туптящото и сърце Брюксел.
34
2
 
10
 
! Отговори
Голямата картинка преди 2 години
Дейността на всичките мошеници отдавна оказва твърде лошо влияние и София наистина е една от най-неприятните столици дори и в източна Европа. Отвратителното презастрояване продължава, защото големите в бранша имат хора на правилните места, инфраструктурата отдавна е неадекватна за такова натоварване, въздухът е все по-лош, сградите, хората... погром. От Източна Европа дори Загреб и Варшава са по-добри градове и столици, да не говорим за Прага и Будапеща - там няма база за сравнение.
33
7
 
2
 
! Отговори
та така преди 2 години
във връзка с празника се очаква фигуранта да издекламира поредната си безсмислена реч .
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е пълна със селяни. Някакъв сбирщайн от цяла България. Кореняците са стари бивши буржоазни величия, които са на доизживяване. Във всички останали градове си живеят кореняци на 100%. Столица, или не, гледам да я отбягвам.
31
2
 
6
 
! Отговори
ПЛАХО ДА ДОБАВЯ преди 2 години
Разбира се, че има и положителен момент /нищо не е само плюс, или само минус/. Чрез преместването на столицата на юго-запад, показваме, че не сме забравили тези свои земи. Аз симпатизирам на морските градове, но това е друга тема. Едно от исканията на крал Милан /сръбско-българската война 1885/ е било да се върне столицата във Велико Търново/, и понеже съм си малко български инат, реакцията ми е ''он ли че ни каже''. Днешната реалност е такава, отговорността на София е ДА УПРАВЛЯВА ХАРМОНИЧНО
30
1
 
6
 
! Отговори
Разочарован преди 2 години
Едно уточнение за тези, които твърдят, че решенията се вземали в Брюксел. По-скоро може да се степенуват нещата по следния начин: Най-маловажните решения се вземат в София, тези с по-голяма тежест се вземат в Брюксел, а най-значимите се вземат във Вашингтон. За съжаление така стоят нещата :(
29
3
 
17
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Голяма грешка. Когато я избират е била 8 хиляди,ни град ни село и е на края на България,близо до агресивната Сърбия. Но винаги лъжат софиянци,като дават данни за населението от 1881-82 година,когато вече е столица от 2-3 години и се стичат хората за келепир там. Тогава е 20 хиляди и те само с това население парадират за начало. Столица трябваше да бъде Търново или Пловдив. Сега сърбаме попарата за тази грешка.
28
9
 
5
 
! Отговори
Колония преди 2 години
Интересни са ми тези, които твърдят, че с избирането на София за столица, България тръгнала назад. Да приемем, че си беше останало Търново или, който друг град си изберете, как щяхте да предотвратите краха на държавата?!? Нима щяхте да спрете Тикви, Корнелии, Костовци, Пасита, Пръмовици, Кировци, Догани и т.н., да се намесят в политиката ? Или щяхте да спрете първо Русия, а после САЩ да се намесят директно и реално да ни поставят под свое командване?!? Едва ли.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както правилно са споменали в коментарите, части от Западна България нямаше да останат български ако София не беше столица. По същата причина в момента няма да е зле столицата да се премести в Кърджали или Лудогорието. Не е нужно столицата да е най-големият град в страната.