Спор между инвеститор и община затваря натоварена улица в София

Хората хабят нерви и време в ежедневни задръствания
20 апр 2022 18:00, Анисия Иванова
13

Повече от година движението по една от най-натоварените улици в "Студентски град" остава затруднено. Заради спорове между инвеститор и община, хората хабят нерви и време в ежедневни задръствания.

Южното платно на ул. "Осми декември" в "Студентски град" е затворено вече година и половина заради пропаднал тротоар. Причината е срутване на земна маса в близкия изкоп, който е направен заради строежа на нова сграда. Колите и автобусите на градския транспорт са принудени да минават само по едното платно.

"От момента, в който съм придобил терена, досега имам издадени 7 разрешителни. Това са последните две разрешителни. Подали сме ги 2020 г. за изкоп и укрепване", обясни собственикът на имота Цветомир Владимиров.

Инвеститорът има разрешение за изкопа, но не и за строеж на сграда. Затова на 15 юли миналата година ДНСК спира строителните дейности и сезира ВАП с предложение да протестира издадените разрешения като нищожни.

"РУП и силуетни планове имаме, виза имаме издадена. Аз не виждам никакъв проблем да бъде издадено разрешение за строеж.", каза още предприемачът.

На 20 август миналата година главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед инвеститорът да укрепи ул. "Осми декември". Това обаче не се случва.

"Здравков е издал заповед да бъде укрепен изкопът с насипване, т.е. както съм го изкопал, да започна да го засипвам обратно, което няма как да стане", подчерта Владимиров.

Ако инвеститорът не укрепи улицата, това трябва да направят от Столичната община като собственик на тротоара, но това не може да стане без да се влезе във въпросния имот, който е частна собственост. Така на практика се стига до задънена улица. От направление "Архитектура и градоустройство" заявиха, че по случая тече прокурорска проверка и ще изчакат резултатите от нея, за да коментират казуса.

"Имаме много сериозни спорове с инвеститора, който отказва да приеме своето задължение да възстанови тази важна за района улица. Трябва да изчакаме решението на съда", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

До момента инвеститорът е вложил в проекта около 6 милиона лева и се надява да построи 75-метрова сграда. Общият устройствен план на София обаче позволява в "Студентски град" да се строят сгради само до 26 метра.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елате да видите по какви тротоари ходим в кв.Кремиковци. На много места те въобще не личат че ги има. Около блоковете са натрупани всякакъв вид отпадаци или се правят огнища и всякакъв вид коптори.
6
4
 
32
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Пълен смях, в една нормална държава този не само щеше да си зарие 6 милионната дупка, а щеше да направи нов път и тротоар за негова сметка, а ако случайно не му стигнат парите - прибиране на цялото имущество и бачкане на обществено полезен труд докато изплати всичко.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето докъде може да се самозабрави бай *** като има пари и връзки. Редно е показно да го арестуват този пишман инвестинор!
4
0
 
11
 
! Отговори
ХоХо преди 2 години
Ба си бардакът ! Това само у нас и в Занзибар може да се случи !
3
0
 
10
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Барокото го изяде,Герб скоро нема да се върнат
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер нагъл. Трябваше да му натресат ежедневна глоба за неизпълнение.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та тя е затворена от една година.