Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
622
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изядоха консервите, изпиха водката и сега в Сибир на спа..................
621
1
 
6
 
! Отговори
Да 713 преди 1 година
но ужжжж първата армия е същата бягаше от Афганистан изплашена от войницте по джапанки и загряваше там ценното вивъоръжение . Така че и двете един дол дренки
620
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората армия на света плени 50 ранени войници. Ура за гномчо. Цял завод превзе. Много мощно. Щели Америка да превземат, ама друг път.
619
5
 
2
 
! Отговори
Мечо пуххх преди 1 година
За сведение на посрещачите : "ЛУД и богат, могат да си правят каквото искат"За сведение на изпращачите:"Не е луд, този който яде баницата, а този, дето.... Не яде от нея"
618
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е завод кат завод а Цитадела. Руските си го пазят. Да не са скотове бум по корабль и айде отиде коня в ряката. Цял свят и дори папата и генералния секретар се завтекоха да спасяват само нашего брата не верва че е трудно да го превземат. Обаче ей на какво стана. Предадоха се.
617
6
 
16
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Ще се предадат ми,кафе ще идат????То и оня техния *** зельонски и той на там върви
616
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако ви бяха роднини 50 те човека изгорени живи в профсъюзния дом в Одеса 2015 та от тези същите Азовци герои Украина наречени бойци друга песен щяхте да пеете
615
6
 
33
 
! Отговори
Камаз преди 1 година
До 704 Да издържаха , в дълбоки бункери строени по времето на СССР....... не виждам нищо героично в това да се криеш в подземна крепост
614
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви бойци бе, отреппки главорези, пропити с бандеровски нацизъм.
613
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа че го любят най-интензивно у ареста за военнопленници ми се чини май. Може и между рогите.
612
38
 
7
 
! Отговори
Браво на героите преди 1 година
82 дни да издържат пред могъщата руска армия!Само героични бойци го могат!
611
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента чета за обсадата на Сталинград през ВСВ.До сега-едно към едно с настоящата война.Колко за нищо не стават руснаците,как армия нямат,ама колко били злеВ същото време немските нацисти давали на украинците да им вършат черната работа в концлагерите,понеже Украини явно има афинитет към това.Съвет-преди да се изказвате неподготвени,запознайте се с историята и какво се е случило.В Европа има нацисти и,да,навсякъде.Но в някои държави традициите са по-силни.
610
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв хубав ден за нормалното население.Сега затворете чувала при Узюм и "евакуирайте" и другите"герои"
609
63
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Браво, герои. Кой е очаквал да издържат почти три месеца?
608
62
 
20
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Като гледам коментарите . все още има надежда за България , и за това да бъде силна , и независима! Най вече да бъде далеч от сибирската смрад !
607
44
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Евала на жужето и на великата червена армия , все още не е превзела 300 хиляден град населен с етнически руснаци ! Браво !
606
40
 
17
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Ден 81от 3 дневната война - най сетне руснаците превзеха цял завод.
605
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега укрите като видяха как Зеленски,Кличко и САЩ се "погрижиха" за азивските нацисти,ще бъдат още по-мотивирани под куршумите и снарядите.
604
14
 
11
 
! Отговори
Речник преди 1 година
Евакуация-предавам се.Бойците-нацисти,криещи се зад цивилни.Размяна-никога няма да ги видим.Контраатака-разказаха ни играта.
603
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Денацификацията"не включва пленени нацяги да се разменят.Това беше!"Нашите цели ще бъдат постигнати на всяка цена"-Путин.