Бум на ухапванията от кърлежи в София

Повишаване на заболеваемостта от лаймска болест
27
Бум на ухапванията от кърлежи в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бум на ухапванията от кърлежи, регистрират от Националния център по заразни и паразитни болести. Месеците май и юни са най-активният период за тях.

„Най-големият риск при ухапване е лаймската болест, на която инкубационният период е около един месец“, каза Ива Трифонова, която е главен асистент в НЦЗПБ, пред bTV.

„Очакваме повишаване на заболеваемостта от лаймска болест в следващите седмици. Трябва да се следи мястото на ухапването“, каза Трифонова.

При лаймска болест в рамките на 10-14 дни около ухапването се появява червено петно, което бързо расте. Лимфните възли също се увеличават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: лаймска болесткърлежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
До24 куче преди 1 година
Аз също живея до малък парк, но в квартал в който много често през ноща пасат крави и коне. Скоро една служителка от инспектората при нас може да трупат *** около блоковете, защото сме квартал от селски тип, но с градси данъци.
24
0
 
4
 
! Отговори
Бебе преди 1 година
Тази година косенето закъсня много. Крайно време е общинската администрация да бъде намалена. Има общини в които продължават да работят вече пенсионирали се служители чиято амбиция одавна я няма. Работят ден да мине, друг да дойде.
23
1
 
8
 
! Отговори
Куче преди 1 година
До Анонимен(7) Пич, живея до малък парк в София, надали тортите в храстите са от кучета. Почти всеки ден правя забележки на родители да не си водят децата да с*ат в храстите. После се реве, че имали хепатит и т.н. а за миризмата няма да говоря. Вече се разнася в целия район, ама на мама кифла и харесва тази миризма, тя така си живее.
22
0
 
1
 
! Отговори
лаймската болест преди 1 година
поне се лекува като се хване навреме, но има и едни други болести, които кърлежите пренасят и някой от тях са с доста висок леталитет, макар и доста по-рядко срещани.
21
1
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Ами те кърлежите най-много харесват живота на овчите поляни !
20
0
 
1
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Като котки са.
19
1
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Един бойлер е няма и 300лв., бе... Каква топла вода те гони?!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече пръскат, толкова повече с всяка година ще се множат. А те наистина пръскат, поне в НДК и Южния парк. Вместо да ползват пестициди, които така или иначе не вършат работа, могат да ползват натурални методи, които да ги отблъскват: чесън, градински чай, мента, лавандула, розмарин и невен. Много птици са се научили да ядат хляб, а иначе бихя яли кържели. Хората не бива да ги хранят с хляб.
17
2
 
0
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Путин знае ли?
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кърлежи, и бълхи, и вносни зарази от мигрантите, изобщо нека всеки ден на излизане от дома си, всеки човек си повтаря, че все пак се намираме в София, не във Виена. Чакаме сега да сецнат топлата вода и да я доставят на 30 градуса за икономия и може и дизентерия да се завъди.
15
1
 
5
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Ами окосете де!?!?
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма! Такова нещо като тази година не е било, никакво косене на зелените площи в междублоковите пространства, трябва да ее молиш на Софийска община и на кварталните общински администрации да си свършат работата.
13
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Това е кърлеж КироБок. Български мутирал вариант. Хапе взима ти кинтите и вика. "Ми няяяяааам пич"
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бам на тъ. По. Тията в България.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там, откакто са Столица, живеят най-големите "кърлежи"
10
0
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Ами не, ще се върнеш след месец я с лаймска болест, я с марсилска треска. Ще те лекуват и гушнат парите по клиничната пътека. Мангизите са важни.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажете колко кинти потънаха безвъзвратно за пръскане срещу кърлежи? Всеки ухапан от кърлеж в София, трябва да получава обезщетение от тези, които са прибрали парите.
8
3
 
5
 
! Отговори
Много ядосан преди 1 година
/преди време/ - Русе, болница, надпис прилежно разпечатан от принтер, който АЗ СЪМ ПЛАТИЛ и тонер, който АЗ СЪМ ПЛАТИЛ, набран и разпечатан от служители на които заплатите АЗ СЪМ ПЛАТИЛ! Та надписа де : "Вадене на кърлеж - 20 лева". Ми нямам 20 лева в джоба. Да се върна след месец след заплатата ли? Не ви ПРЕДПЛАТИХ ?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малцинството нараства лавинообразно в БГ, но не ги виждам наети в общината (нали трябваше да работят за да им се плащат помощи) и не ги виждам по кварталите да косят. Тревите вече са по един метър и то на огромни площи. Тази пролет не вали, защо не се окоси и напръска на време?! Тия на държавна работа ги мързи в червата.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни стигат Киро и Боко, сега и кърлежи!?