Заградиха детска площадка в "Обеля", теренът - продаден

Инфраструктурата не позволява тези строежи, протестират местните
16 май 2022 18:11, Петя Славова
40
Заградиха детска площадка в "Обеля", теренът - продаден
Снимка: Кадър, БНТ

Пореден протест срещу застрояването в София - този път живеещите в кв. "Обеля" се обявиха срещу изливането на бетон в междублоково пространство до бл. 260.

Миналата седмица за 40 минути теренът е бил ограден, обяснява пред БНТ Мария Лакова. Имало е момчета с черни тениски и хората не са имали възможност да реагират. "Това се случва в работен ден, рано сутринта", обясни жената.

"Решени сме отново да протестираме, не е единственото място в квартала, е предвидено да бъдат застроени. Инфраструктурата не позволява всички тези строежи - къде ще учат всички деца, детски градини", коментира Лакова. Според нея е важно да се разбере как теренът е станал частен и колко пъти е бил препродаван общинският терен.

Пред БНТ Стефка Иванова, адвокат на инвеститора, каза, че няма нарушение на закона, нито на нормите, които позволяват застрояването на терена, всички документи са съгласувани с администрацията на общината. Правени са проверки, те не са установили нарушения, каза Иванова.

Допълни, че ако им бъде предложена замяна с друг терен, ще преценят дали е в техен интерес, но до момента темата не е била обсъждана.

Главният архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов заяви, че проеверка е константирала, че не се засягат терени от зелената система. Към настоящия момент разрешението за строеж е в сила, каза Симеонов.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До sofetoНе от колективизация бе умнокрасивитет надрусан - ПРИВАТИЗАЦИЯТА (кражбата) и то на градски терени е проблема.
38
0
 
1
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Стройте още, нека не остане и квадрат незастроена площ. Софиянците като мене, повечето отдавна вече са се изнесли, илив провинцията или в чужбина. В момента 90% от т.н. софиянци са родени нейде в прованса. Купувайте апартаменти, идвайте селяни. След 3-4 години ще давате апартаментите които имате по 2 за лев, или ще заменята ТРИ кутийника за един декар земя на село. Но няма да има кой да ви се върже. Войната скоро ще прерастне в световна, а вие ми говорите за разстеж имоти и т.н. идва КРИЗА...
37
1
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
След десет години, столичани ще давате луди пари за селски имоти, само и само да видите малко простор и зелена трева. И сега в петък следобед бягате от София с *** газ, а ще дойде ден няма да искате и да се връщате.
36
1
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 месец
Няма ли кой да каже на Фандъкова че един град трябва да бъде и красив?
35
1
 
1
 
! Отговори
Обелченка преди 1 месец
До Badjoto: Със строежа на блока явно и други ,ще станат ,,селяните от Обеля".Защо тогава не строите в Лозенец? Или просто нямате толкова пари за там ?Затова дойдохте при селяните от Обеля!
34
1
 
0
 
! Отговори
Обелченка преди 1 месец
От другата страна на Ломско шосе има огромно пустеещо поле ,но там не се строи.И в никакъв случай не съм озлобена ,че някой има имот .Просто в случая със зелената площ разполага общината
33
3
 
4
 
! Отговори
Обелченка преди 1 месец
Строежа е абсолютно незаконен.Лично съм разговаряла със собствениците ,който са били обезпечени със апартаменти .Въпросното място е на общината.Стига с тези блокове ,защо не се построи детска градина .
32
0
 
3
 
! Отговори
Badjoto преди 1 месец
До Витков: въпросния парцел е 1800м2 но е бил 8800м2. Разликата от 7000м2 е загубена! Седем декара земя я няма, не е платена, не е върната.... нищо! Загубена заради построени блокове, пътища, регулация и т.н.Има престъпно връщане на земя, факт но в огромната си част всъщност собствениците са ощетени.Няма как да го разберат хора, които са нямали нищо но злобеят че други са имали. Това е резултат от социализма. Ако се замислите, липсата на чувството за собственост води до безхаберие и т.н.
31
3
 
11
 
! Отговори
Николов преди 1 месец
От нас зависи дали ще строят, силата е в нас, бъдете Будни. Човешката лакомия няма граници.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17-А кажи ми, възстановената и обработваната земя на твоите родители,в твоето село и това ли е далавера!????
29
5
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
Някой да се оплаче от Колективизация в България(1944 1959 година) на тоталитарния комунистически режим или.. днес това са и "плодовете", искате не искате!.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не мога да го схвана, нали връщат земя в реални граници само ако не е застроена? Как тогава хиляди градинки и детски площадки се оказаха частни след като има реализирано строителство на тях.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До За Витков 25:"колко хора доплатиха данък урбанизация и по какви разчети" Ще ти кажа: ВЗИМАТ НАСИЛА ЗЕМЯТА НА ХОРАТА УЖ ЗА НЕОТЛОЖНИ НУЖДИ,ПЛАЩАТ Я ПО 20-30 лв.ЗА КВ.МЕТЪР,А СЛЕД ТОВА БОГАТАШИТЕ СИ СТРОЯТ КАКВОТО СА СИ НАМИСЛИЛИ,ИЗМЕНЯТ СИ ПЛАНОВЕ,ПУП-ове,ПЕЧЕЛЯТ ПО 2000-3000 евро ОТ КВ.МЕТЪР.....Та ето така плащат наследниците на тези,които с кръв и пот са придибили и обработвали тази земя!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чичо.....Ха,дано "За Витков"20 е прочел и РАЗБРАЛ какво сте НАПРАВИЛИ !
25
1
 
2
 
! Отговори
За Витков преди 1 месец
Ами представи си че съм софиянец и ,че даже съм ощетен от престъпната реституция. От тази същата държава която за едни е майка ,а за други мащеха. Та кажи сега колко хора доплатиха данък урбанизация и по какви разчети. И да собствеността на земята под панелките също е тиктакаща бомба. Нека всеки плати това което ползва.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До За Витков 20 - Не "говори" неподготвен! Ако общината бе върнала "нивата" в реални граници,то трябваше да върне и блока,в който живееш! Я кажи ти ГОТОВАНЕЦО ОТ....., ти,който живееш в този блок "КОЛКО ПЛАТИ ЗА ЗЕМЯТА,КЪДЕТО Е ПОСТРОЕН ТВОЯ БЛОК??? Дойдохте от не знам си къде,настанихте се в панелките по комунистически цени, а сега пък искате да завладеете и чуждата земя ! Искате градинки-КУПУВАТЕ СИ ЗЕМЯТА И СИ ПРАВЕТЕ! Разбра ли,"СОФИЯНЕЦО" от.........
23
0
 
4
 
! Отговори
Black Sea преди 1 месец
До 20. Сега пък ако ще се съдим за пропуснати ползи от 1944 до сега, докараната вода и ток от държавата ще ти се сторят без пари. А че се е разширил толкова градът то е заради селяни като теб решили да са граждани. Други притеснения?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Граби колкото можеш, днес и сега! След нас и потоп! Така разсъждават аборигените в Резервата!
21
12
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Не виждам проблем. Ама никакъв. Място има ли, трябва да се използва. Аз така навремето (преди 20-на години) със съседа (той имаше свой хора в общината) завъртехме нещата и детската площадка зад блока (в окаяно състояние) я купихме за смешни пари, сложихме бариера, малко чакълец и стана перфектния паркинг.
20
4
 
6
 
! Отговори
За Витков преди 1 месец
До badjoto Кажи сега собственика на имота колко пари доплати на общината за това ,че му е урбанизирала нивата и му е докарала пътища и комуникации? Аз ще ти кажа 0,зеро, ниенте. Е това е едно от най-големите престъпления на прехода, връщането на имоти в релните им граници преди 44-та. Не става така . Да доплати собственика на общината разликата в оценката към днешна дата на нивата и тогава реституция. Иначе за нива от 44-та на края на селото ,трябва да получиш нива на края на града.