Шумни заведения в центъра на София тормозят жителите

Хората обясняват, че проблемът е от години
3 юни 2022 10:36, Петя Славова
145
Шумни заведения в центъра на София тормозят жителите
Снимка: Кадър, Нова тв

Жители в центъра на София се оплакват от непрестанен шум от заведенията в района. По наредба единият от баровете има право да работи до 22.00 ч., но по думите на потърпевшите, работното време не се спазвало. Те са подавали многократно сигнали до Столична общината и до район Средец, но твърдят, че засега нямало резултат.

Заведението спирало работа само след намесата на полицията.

"Живеем на 2 етаж на ул. "Гурко". Вечер след  22.00 ч. пред заведенията се събират тълпи, които пият, пушат и крещят до 05.00 ч. Имаме малко дете и се налага да затваряме прозорците въпреки топлото време", разказа жена, живееща в района. Според нея вече четвърта година са подложени на тормоз от клиентите на завединието, които стоят до 4-5 часа сутринта. Чува се и музиката, тъй като разстоянието е изключително малко.

Живеещите там казват, че нямат нищо против хората да се забавляват, но това не може да става до толкова късно.

"Обещах на съседите да шумоизолираме заведението. След 22.00 ч. гостите ще се качват на 2 етаж. Когато си тръгват, хостесите ни ще им викат такси, за да не се събират отпред", обясни пред Нова тв представител на едно от заведенията.

Имало е медиация, в което управители са обещали, че ще шумоизолират пространството и ще прибират клиентите вътре в заведението, но все още няма резултат.

От полицията само констатират, че има шум, музиката се намалява за 15-20 минути, след което отново се увеличава, обясняват още живеещите в района.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено през лятото, заведенията близки до кооперации са нещо ужасно за живеещите там. Но като цяло тези проблеми са заради забраната за цигари по заведенията. Повечето хора като пият искат и да пушат...Ако това се промени ,със сигурност ще има доста по- малко хора да висят отпред.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е само в София - навсякъде хората имат по-малко права от кучетата.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз си купих къща в 40-хиляден град, в централен квартал, близо до парк, с разкошно озеленени улици. Но в радиус от 50 метра живеят 8 кучета и лаенето е нон стоп. Ако аз започна да лая пред къщата на кмета през нощта, сигурно ще ме арестуват.Решението е дебели дограми и затворени прозорци.
118
1
 
1
 
! Отговори
Яве преди 1 година
До макПравиш се, че не разбираш за какво говоря. Ок, така да бъде! :)
117
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 1 година
На другия ден имам право да получа протокол за това че съм ги повикала.И въпросния протокол с добре оформена жалба ще попитам господин президента защо не вземе да отмени всички закони , да вземе да махне и конституцията .След като неговите ппдчинени не съблюдават за спазването им
116
0
 
4
 
! Отговори
мен преди 1 година
Господа , избраници на народа, моля влезте най после в ролята си! Защитете мирния трудещ се който чино си плаща данъците и му усигорете спокоен и здравословен живот!О не съм адвокат!Дори нямам вишо образование Само съм прочела конституцията, и бБългарското законодателство.Редовно следя наредби и правилници издадени и касаещи личните ми права и ограничения.Само чакам квърталните пияници да започнат да вдигат шум и след едно единствено телефонно обаждане до родната полиция. Продължава
115
1
 
4
 
! Отговори
емен преди 1 година
Въпросните алкохолици даже не правят обирот на заведението. Но и те са с права и собственика не може да им каже - махнете се от тротоара пред моето заведение. Тротоара не е част от заведението.Да не ви казвам къде облекчават мехурите си тези хора. И как може да плъзне зараза по София!РЗИ е следващата институция която трябва да се сезира за такива мероприятия!О има и поне още един - два закона , но на първо четене се сетих само за тези.
114
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 1 година
ПродължениетоРазрешението за такива събирания се издава от общината в който район ще се случва И господа полицаите не си вършат работата!В всички гореспоменати закони е написано че държата трябва да усигорява спазването на законите, наредбите и конституцията.Президента ли трябва да итиде вместо полицаите да ги глоби нарушителите питам?Да заведенията нямат вина.Вината е в клиентите им.Които си носят скоросмъртница и си пиянстват на тротоара пред заведението. Даже не им пеавят оборот. Следв
113
1
 
3
 
! Отговори
мен преди 1 година
Хора, въпросните - подпили групички, с поведението си нарушават констуционите права на живущите - право на почивка от 22h до 8 h сутринта Нарушават и закона за здравето . Защото потърпевшите редовно не могат да спят в часовете за сън което води до душевни разстройства. Нарушават наредбата на голяма община за обществения ред. А имено митинги и събрания на които ще има шум във времето за почивка на гражданите се извършват само с разрешение издадено от общонските власти на района следва продължени
112
14
 
7
 
! Отговори
Как не ги е срам преди 1 година
Леле ужас в центъра на София хора се веселят и пият бира и даже се осмеляват да си говорят на улицата. Направо си продавайте имота там и си купете къща на село там е спокойно е може на Бай Иван петела много рано да пее но ще пуснете жалба в ТКЗСто и ще му напишат акт за шум.
111
2
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Яве. Въпроса е, че говорим за заведения, а не за хора, които се разхождат и "говорят". Заведенията имат работно време, ама не го спазват много много. А за спецификата на голям град не ми говорете, едно е шумен трамвай, друго е кръчма. Едното е неизбежно да търпиш и да свикваш, другото е поправимо, но няма желаещи.
110
11
 
5
 
! Отговори
Яве преди 1 година
До макНа никаква героиня не се правя :) Просто щом живееш в център на град трябва да се готов за някои специфики на живота там. Не може да обвиняваш хората, че лятото се разхождат, говорят и се веселят. Де факто шумът може да идва не само от заведения, но и от разхождащи се нормални хора, които не си )ядат в 22 часа. Но мрънкачи винаги има, това ми е ясно!
109
2
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен118. Пожелавам ви такова съседство или пък да минават рокери, редовно. Хора като госпожата не са 1 или 2, така е навсякъде и едва ли не го знаете. До яве - не се правете на героиня, която стоически издържа на шум. Това, че нещо не пречи на вас не означава, че не пречи на другите.
108
6
 
3
 
! Отговори
Яве преди 1 година
До ираО, да, страхотен проблем е за малцинството като майката от статията. Хората си живеят и се забавляват, пък вие си мислете, че имат проблем :)Всичко това го казвам като майка, отгледала двете си деца над заведения, пълни лятото с англичани, ако се сещате за какво говоря :) Испанците бяха най-малкият проблем! Веднъж бяхме отседнали в хотел в центъра на Касарес (Андалусия) - е, не заспахме до 4 часа сутринта, ама не ми е хрумвало да обвиня всички хира за товабяха предимно местни.
107
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Това е повсеместен проблем. Освен наглите кръчмари и гости виновни са и институциите - дават разрешения за кръчми през 5 метра, дори и в жилищни сгради (щом не са в близост до чиновника всичко е ок), органите на реда не правят проверки, а по сигнали няма реакция. Хората се оплакват и какво от това. Ако има глоби те са смехотворни, а затворени вовеки веков кръчми-нарушители няма. Положението е безнадеждно.
106
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 126. Тези заведения не се намират в жилищната сграда за която става въпрос, а са отсреща. Ако аз не чувам силна музика като минавам покрай тях на тротоара как хора във отсрещна сграда не можели да спят от нея. Но се съгласих, че хората които пият, викат и пушат по улицата са проблем. Обаче каква е вината на заведенията за това какво се случва на улицата?
105
1
 
4
 
! Отговори
ира преди 1 година
До ЯвеВ испания, както и в Италия това е голям проблем. Защо го давате за пример, това не е пример за подражание. Нали в Испания на една шумна от туристи улица бяха написали съобщение" Драги гости, тук живеят Лара, Хоаким и Мария, не ги забравяйте, и те са хора" . С малка перифраза.
104
0
 
4
 
! Отговори
ира преди 1 година
До АнонименАз казвам нотариата. И зоологическата градина/срещу БСФС.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЕдно е да минаваш по улицата редовно, друго е да си в сградата постоянно. Силната музика предизвиква тропот, вибрации, нищо не може да я заглуши, това е силен звук.Там където има жилищна кооперация, нищо не може да те спаси от шума. Да не говорим за крясъци, музика от коли, фасове, движение...
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: По наредба единият от баровете има право да работи до 22.00 ч., но по думите на потърпевшите, работното време не се спазвало. +++ Та какво можел да направи собственика на заведението...