Столичната община не дава гражданство на Сара, която има две майки

Не са представени документи коя е биологичната майка на детето
14 юни 2022 07:40, Анисия Иванова
85

Вече над две години дете живее без здравни осигуровки, без родина и официално вписани родители. Сара, която отдавна вече не е пеленаче, все още чака да получи гражданство, което за пореден път ѝ бе отказано, защото има две майки.

Сара е родена през 2019 година в Испания. Тя има акт за раждане, в което са вписани имената и на двете ѝ майки - Калина и Джейн. Детето обаче не може да получи испанско гражданство, тъй като родителите ѝ са от Великобритания и България.

Сара не може да стане гражданин на Острова, тъй като едната от майките ѝ е родена в задгранична територия. Така единственият вариант пред детето е да получи българско гражданство, което обаче се оказва по-трудно от очакваното. За целта трябва да се впишат имена на майка и баща или само на майка.

Когато правят опит да впишат само едната майка - общината изисква доказателство, че тя е и биологичната майка. Калина и Джейн отказват да предоставят тази информация.

Според техния адвокат искането е неоснователно и дискриминира детето въз основа на сексуалната ориентация на неговите родители.

"За нито една хетеросексуална двойка, която се връща от чужбина с родено дете там, не се изисква такава информация. Те не посочиха закон, на който основават това свое искане", каза адвокатът Деница Любенова.

След като майките отказват да предоставят здравните документи, Столичната община, район "Панчарево", отказва гражданство на детето. Казусът стига и до съда на ЕС. Според решение на съда, България е длъжна да издаде паспорт на детето.

Малко по-късно пък Административният съд София-град отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документа на детето. Преди няколко дни от района внасят жалба срещу решението на съда.

В официална позиция на общината се посочва, че администрацията не може да издаде български акт за раждане, тъй като не са представени необходимите документи относно биологичната майка на детето.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
6
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Тези жени никаква логика ли нямат в себе си? За да има акт за раждане ,трябва да пише коя го е износила и родила. Не може в документа да ги пише и двете като майки , защото е невъзможно и двете да са го родили. Те всъщност нямат проблем с българските закони в това отношение , а с природните. Защото в случая нашите човешки закони стъпват върху природните - едно дете не може да бъде родено от две жени едновременно. Който твърди обратното е с нездрава психика.
75
2
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Да си ходи в Испания .. Какво ни я натрисват тука . Едната и майка от острова на бачкерите , другата не се знае . Родена в Испания - какво иска повече .
74
3
 
15
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Ако София спази законите и удържи на думата си за първи път бих казала-Браво!Детето да получи акт там където е родено. Тези двете да правят с живота си каквото искат, но да не претендират за права там където ги нямат. Ако пподължават с *** си нахалство заслужават детето да им бъде отнето.
73
10
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
От позицията на софиянец ми е изключително смешно как софиянци се имат за нещо повече. Към Освобождението Банята е била блато, Паметникът Левски - "там нейде в полето", а всичко останало е било гаден, кален шоплук. На този фон сме имали истински градове като Свищов, Русчук, Пловдив..Та хайде по-полека!!!
72
1
 
15
 
! Отговори
ф преди 1 година
На детето, родено в чужбина се издава акт за раждане, в който акт се пише майката, т.е. жената, която е родила. Адвокатката да не говори глупости.
71
1
 
15
 
! Отговори
HAha преди 1 година
Ами много ясно, няма и да дадде...
70
2
 
25
 
! Отговори
куку и пипи преди 1 година
Оф пак ли тия. Проблема при тези сдухли произтича не само от ориентацията им и последващите административни пречки по българския закон, а и защото са си купили бебето от сурогатна майка. И клюфтат, щото това вече в много държави е незаконно. Да го дадат в приют и да си купят друго, както правят всички ненормалници. И сичко шес. Айде у лево, сбърканяци.
69
3
 
32
 
! Отговори
опааа преди 1 година
Тия двете нахалници, що не се разкарат вече? Аман е, утре някой ще каже - бащата на моето дете е куче, моля впишете го. Е, стига вече простотии!!! Като им се иска семейство на тия двете ненормалници, да си бяха намерили мъже. Ние няма да толерираме всичко у-родско и извратено!
68
0
 
22
 
! Отговори
1Наум преди 1 година
УФ, щщо не съдят Испания и Великобритания? Ъ?
67
14
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Айде пак прованс-софия темата.. Само да ви кажа, че София е най-долнопробното село, а тези, които се пъчат кореняците - главите им са дълбоко заседнали в собствените им зaдни ци.. Има далеч по-уредени, красиви и чисти градове по света. И това кой къде се е пръкнал няма никакво значение.
66
2
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
Основната причина за подмятанията, относно провинциалисите, се дължи на техния манталитет и начин на живот, който е несъвместим с града в доста случаи. Неслучайно идва и думата "***". "Селянин" е едно, а "***"- съвсем друго. Сбъркано мислене, сбъркани ценности. В доста случаи нещата са обвързани и с професията. Висококвалифицирана такава елиминира доста привички.
65
10
 
10
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Ще поспорим по тоя въпрос. Ако мислищ, че мякащо програмистче от Севлиево, взимащо 8к е на висока длъжност, объркал си се- това е нормална заплата за София.Че има интелигетни хора от прованса- има. Но 99% са тотал щета. Кой мислиш кара такситата в СОфия, кой бачка за 3к по складовете на Лидл, кой работи най-черния труд? Всичките столичани в повече от крайните квартали. Крайни квартали, строени по време на Соца за работническата слугинска класа. Кореняците не живеем там.
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, няма да променят законите само заради две претенциозни путкоприносителки. Идете да живеете някъде другаде, със сигурност ще ви се зарадват на казуса.
63
2
 
18
 
! Отговори
Объркан свят преди 1 година
И не разбрах как едната майка забременя другата майка?
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По същата логика това дете може да е откраднато или отвлечено и столична община да им го узакони.Друг вариант:Това дете има баща в Испания който го търси, приемаме, че майката е от Великобритания той подава жалба там и немигатбда озаконят отвличането, но идват в България и вече трябва да им го направим законно.Щом нямат документи за това дете къде са тръгнали
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно е можело да се направи нещо, обаче съм сигурен,че тия двете са направили скандал. Нещо като Наомито на летището. Служителите са се ядосали и са ги забатачили. Тия са продължили с лошо да заплашват и да се правят на много умни, наглели са и сега няма да стане въобще работата. Да им е честито, а можеше да е по лесно ако просто кажат коя е майката, но не те искали и двете да са, щото така са ги записали в испания, ами да им дадат там гражданство....
60
6
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Столичанино в повече-всички,които познавам от"прованса",живеещи в София са на добре платени висококвалифицирани длъжности.Бачкаторите са по чужбина. Така че ако ти си лузър, който се хвали с това, че живее в София, това не означава, че и другите са такива.
59
3
 
30
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Веднага дискриминация заради сексуалната ориентация... Смях. Сексуалната ориентация на родители няма нищо общо. Детете не се е появило от въздуха. Има майка, която го е родила, и просто трябва да я посочат. Но не. Нарочно отказват и сега са жертви...
58
9
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
Грубовато казано, но си прав. Пpocтаците от прованса и крайните квартали на София са в повече, а децата им не падат по-далече от дървото и не могат да си надскочат средата по никакъв начин- стават аутсайдери по рождение...
57
3
 
0
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
До АнонименПсихопат си ти Гандж, както и съплеменниците ти!