Забраняват стари коли в центъра на София от 1 декември

В столицата ще има две нискоемисионни зони, посочи Ани Стойкова
Обновена: 22 юни 2022 10:38 | 22 юни 2022 10:38, Анисия Иванова
102

Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се очаква да заработи още в края на тази година.

"Проектът за въвеждане на нискоемисионни зони е в две направления - по отношение на транспорта и по отношение на битовото отопление. Наредбата е качена на сайта на Столичната община за обществени консултации в продължение на един месец до 16 юли. Всички заинтересовани могат да входират своите предложения относно тази наредба", заяви зам.-председателят на Комисията по екология към СОС Ани Стойкова в студиото на "България сутрин".  

По думите ѝ основната цел на въвеждането на такива нискоемисионни зони е подобряване качеството на атмосферния въздух.

"Нискоемисионните зони следват своя ход във времето след като цяла година вече се провеждат техническите прегледи по новия начин. То беше необходимо, за да може Столичната община да започне да въвежда нискоемисионните зони по отношение на транспорта", допълни Ани Стойкова.

"Нискоемисионните зони и в двете направления ще бъдат организирани с етапност, а от друга страна има преходен период до 2025 година. По отношение на транспорта в проекта на наредбата се предлагат две зони за ниски емисии - голям и малък ринг. Малкият ринг е карето затворено между булевардите "Сливница", "Опълченска", Патриарх Евтимий" и "Васил Левски". Големият ринг пак започва от "Сливница", но минава през "Петко Тодоров", посочи зам.-председателят на Комисията по екология към СОС.  

Тя каза, че принципът е както за превишената скорост. Нарушителите се снимат и получават съответните санкции, установени със закона.

"От 1 декември тази година се въвежда забрана за преминаване на колите, които са в първа екологична група. Това са колите без еко стандарт в продължение на три месеца. От 2025 година се забранява преминаването на колите от втора екологична група, а от 2028 година - трета. За големия ринг забраните започват от 2025 година", уточни Стойкова.

И заключи, че независимо от двата ринга, ще могат да преминават колите на живущите в тях, както и колите на хората, които са с инвалидност.

"Тези изключения включват и колите със специален режим на действие, както и колите на обществения транспорт", допълни Ани Стойкова пред Bulgaria ON AIR.


102
Още от Страната
Горещо време с температури до 35 градуса в сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 седмица
И Тец-а на мазут 🤣
88
6
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 седмица
Ей нема угодия за вас бе , а че сте пълни селяни не се вижда
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие не сте нормални.... в България ако една нормална заплата е 2000лв и без да ми се казва аз сам ще карам по хубава кола !
86
4
 
15
 
! Отговори
Не ми дреме преди 1 седмица
Умрял съм ви за ринговете. Дреме ми за центъра ви.На село въздуха ми е чист
85
0
 
25
 
! Отговори
КИМ преди 1 седмица
Ами дайте нормални доходи на хората и всички ще карат нови коли
84
0
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
С Украйнски номера може ли
83
22
 
5
 
! Отговори
Chris преди 1 седмица
Приветствам!Като нямаш пари за незамърсяваща кола няма да караш. Не искам да дишам пушаците на мизерниците и дребните тарикати.
82
30
 
7
 
! Отговори
Heater преди 1 седмица
Само мрънкачи и драскачи свикнали да карат коли на по 30г. За без пари. Не в зони а с данъци трябва да се случат нещата. Не да ми плащат 17лв.данък на 20годишна кола а за моята на 5 г. Да плащам 300лв.
81
0
 
10
 
! Отговори
За Бога, кой пише преди 1 седмица
Това са колите без еко стандарт в продължение на три месеца - това не е вярно. Екогрупа 1 са коли с ЕВРОстандард 0 ,1 и 2 регистрирани до 1996г бензин и дизел до 2002.
80
2
 
21
 
! Отговори
Лъоло преди 1 седмица
От 01.12 си спрете тецовете на въглища.не колите.има стари бангии дето с евро 1 са ро чисти от евро 5 с гепен катализатор.нещастици.
79
2
 
27
 
! Отговори
Фънки преди 1 седмица
Ще мга ли да закарам болен до Пирогов през зимата със старата ми кола?
78
1
 
20
 
! Отговори
Фараона преди 1 седмица
Герб в атакаПравителство пада и си започват с тъпите идеи за париСтикери зони билети
77
0
 
21
 
! Отговори
Моля преди 1 седмица
Тази наредба е писана от профани. Забраняват да се гори само твърди горива - въглища и дърва. Меките горива не са забранени - гуми, дрехи, източен масло от колите? А те ц.и.ганите само това чакат.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ей, прав си за това че няма на много места канализация но sorosoidite не пропускат случай за такива неща да се подиграват на Русия.
75
6
 
36
 
! Отговори
Венци преди 1 седмица
Всички болници и обществени сгради са в центъра,не може да ограничавате правото на хората да се лекуват.Ако нямат близки или роднини ,как да ползват правото си на лечение.Прибързани популистки предложения , които целят отклоняване на вниманието от наистина важни неща.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради формата на видеото и статията не се отваря десет минути. То много ясно че редактора ще каже че повредата е в моя компютър но какво пречи да се използва достъпен формат за сички.
73
0
 
22
 
! Отговори
Николов преди 1 седмица
Скоро към газовите камери и никой няма да протестира. Овце сме си, ако Левски и Ботев бяха с това овче поведение още щяхме да сме под Османско робство.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното е да разрешат въглищата, щот на газ не се издържа. Кюмюра му майката и бащата, дайте киумюр на хората - по терасите има достатъчно място, както по междуетажните площадки и в мазата
71
1
 
9
 
! Отговори
Стара бричка преди 1 седмица
Ако след 1 дек. Колата остане вътре в ринга,ще мога да си я въртя колкото искам,но не трябва да излизам,че ще мина през камерите ?
70
1
 
16
 
! Отговори
Ура-а преди 1 седмица
Значи забраняват "твърди горива" за битово отопление - въглища и дървесина. Не се забранява горенето на гуми и стари дрехи. *** значи не ги касае тази наредба. Тия в общината не ще да са най-умните законотворци.