Забраняват стари коли в центъра на София от 1 декември

В столицата ще има две нискоемисионни зони, посочи Ани Стойкова
Обновена: 22 юни 2022 10:38 | 22 юни 2022 10:38, Анисия Иванова
102

Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се очаква да заработи още в края на тази година.

"Проектът за въвеждане на нискоемисионни зони е в две направления - по отношение на транспорта и по отношение на битовото отопление. Наредбата е качена на сайта на Столичната община за обществени консултации в продължение на един месец до 16 юли. Всички заинтересовани могат да входират своите предложения относно тази наредба", заяви зам.-председателят на Комисията по екология към СОС Ани Стойкова в студиото на "България сутрин".  

По думите ѝ основната цел на въвеждането на такива нискоемисионни зони е подобряване качеството на атмосферния въздух.

"Нискоемисионните зони следват своя ход във времето след като цяла година вече се провеждат техническите прегледи по новия начин. То беше необходимо, за да може Столичната община да започне да въвежда нискоемисионните зони по отношение на транспорта", допълни Ани Стойкова.

"Нискоемисионните зони и в двете направления ще бъдат организирани с етапност, а от друга страна има преходен период до 2025 година. По отношение на транспорта в проекта на наредбата се предлагат две зони за ниски емисии - голям и малък ринг. Малкият ринг е карето затворено между булевардите "Сливница", "Опълченска", Патриарх Евтимий" и "Васил Левски". Големият ринг пак започва от "Сливница", но минава през "Петко Тодоров", посочи зам.-председателят на Комисията по екология към СОС.  

Тя каза, че принципът е както за превишената скорост. Нарушителите се снимат и получават съответните санкции, установени със закона.

"От 1 декември тази година се въвежда забрана за преминаване на колите, които са в първа екологична група. Това са колите без еко стандарт в продължение на три месеца. От 2025 година се забранява преминаването на колите от втора екологична група, а от 2028 година - трета. За големия ринг забраните започват от 2025 година", уточни Стойкова.

И заключи, че независимо от двата ринга, ще могат да преминават колите на живущите в тях, както и колите на хората, които са с инвалидност.

"Тези изключения включват и колите със специален режим на действие, както и колите на обществения транспорт", допълни Ани Стойкова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според самите общински лентяи принуса за замърсяването от колите е около 3%, но както винаги те са им трън в очите, а не маАлите и селата в полите на Витоша горящи твърдо гориво или каквото намерят и мръс.ните, и прашни улици.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми, хващам каруцата и кона си, там няма емисии, само газ!
25
4
 
34
 
! Отговори
БЕДНИТЕ ДА ГО******* преди 1 година
1. Един 20 годишен автомобил с АГУ (Авто-газова уредба) замърсява по-малко от един чисто нов дизелов такъв. 2. При прегледа пишат категорията според годината на производство, а не според реално измерените отработени газове от газ-анализатора. Т.е. ако имам дизелова кола на 10 години, всичко ще е наред. Ако колата гори яко масло и пуши - пал всичко е наред. Ако обаче колата е статра, с поддържан двигател и газова, която реално е НАЙ-ЕКОЛОГИЧНАТА след електрическата такавеа, НЕ МОЖЕ!
24
14
 
17
 
! Отговори
Сандовгей преди 1 година
Всички коли над 15 години ще се забранят независимо от категорията им. Бедните да го ..
23
1
 
38
 
! Отговори
КЮМУР преди 1 година
София. Зима. Център - на 400 м от парламента. Около 17:00 часа. Комините пушат с гъст бяло-кафеникав дим - въглища. Смърди яко на изгорял ***. И това едва сега започва - след 3-4 часа ще стане невъзможно да се проветрява (освен ако силен няма вятър). След проветряване пречистватяля на върдуха отчита ниво фини прахови частици на 250. Не се диша от ***. А те за автомобилите ми говорят.
22
1
 
23
 
! Отговори
fak преди 1 година
А дали ще спира камионите ? Май не
21
0
 
20
 
! Отговори
Da преди 1 година
Много хитро. Юрдечка обособи такива зони без никакви обществени поръчки/Отделно, вече всяка кола се следи безпощадно в тези зони
20
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо спрете изсичането на горите!!! Толкова горе се изсече и се изнесе за Гърция, че ви е бедна фантазията. Второ, няма как да ми налагате решения сравними с решенията на градове като Брюксел,Париж,Берлин..., защото сме най-бедната и корумпирана страна в Европа. И трето- как ще мотивирате хората да ползват градския транспорт,като за дадени дестинации ти излиза сметка с такси , а не с градския транспорт. При тази липса на паркоместа и задръствания естествено ще избера градския ама билетчето...
19
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем ще е по неудобно, хем няма да подобри въздухът особено. Да направят центъра пешеходен, а всяка кола която влиза в рамките на града, без изкючение, да плаща дневна такса според категорията й. Така е на много места в Европа. Който наистина има нужда влиза и си излиза. Градският транспорт да се развие. Вече не остана място в София от коли да минеш по тротоара.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 'що "великите" журналисти не са дали какво се разбира под "СТАРИ КОЛИ" или поне връзка към наредбата?
17
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа масово отваря въглищните централи притисната от кризата,ние тук още си играем на вредни емисии и зелени сделки!Всички тия лъжи оттекоха в канала бре умници!
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе те крави, коне и кози ходят из София, ти за каруците на кафевокожните отбелязваш - сбъркано Софе, део Гацо нема да мой да си извади жигулата или фиатчето, а бай Мангу ще врътка каруцата, щот е еко и не замърсявала
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за пари става дума. Както винаги.
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а иначе каруците вървят из София - що за двоен аршин
13
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да забранят и старите хора щот изпускат повече газове - айдиоти
12
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз сега кво?!?! Имам кола на 48г. с 6 купи от ретро паради, ама седи в подземен гараж в центъра... И ко праИм?!? Ако я изкарам да я види слънцето ще ме глобят ли?!? Всичките тъппотии на самоковската даскалица по туски език са такива.Дай да дигнем данъците,че да изчистим въздуха,дай да вкараме зелена зона,че да изчистим улиците,а паркинги никой не прави.Ромеите изсякоха горите и никой не им пречи,ама иначе сме много ЕКО.
11
2
 
40
 
! Отговори
Западна София преди 1 година
Тази госпожа, защо не забрани гетата в София, а ни занимава с лобистки интереси?И защо говори само за центъра на София? Хората в кварталите нямат улици дишат отрови от гетата, а те само за тях си мислят, защото заседателната им зала е в центъра.На който не му харесва в центъра да се изнесе към крайните квартали там явно всичко е на европейско ниво.Жалка и продажна експертка или какват и е длъжността.
10
2
 
12
 
! Отговори
комунизъм в действие преди 1 година
Терористите троцкисти са готови и апартаментите да ви вземат само да тръгнат да мерят отходните води за Ковид.
9
2
 
29
 
! Отговори
браво преди 1 година
Така трябва!Щото сме много проспериращи,нали така!?Е,ония с кльощавите кончета и дрънчащите каруци са еко,за тях може всичко!Комплексирани диванета!
8
1
 
51
 
! Отговори
zeus преди 1 година
С една дума бедните да го...като вятъра.