Ремонтът на театър "София" възмути гражданите

Според експерти е нарушена архитектурната цялост на сградата
26 юли 2022 13:11, Нели Христова
40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Стартът на ремонта на театър "София" разбуни духовете в социалните мрежи.

На кадри, които се появиха онлайн, се вижда, че дъбовата ламперия и пластичния гипсов таван са изкъртени заради ремонта, който ще струва над 11 млн. лева. Това ядоса гражданите, които на свой ред изразиха възмущението си от унищожаването на архитектурното наследство.

Столична община обаче заяви, че както фасадата, така и вътрешният интериор на сградата ще бъдат запазени, а уникалните барелефи на театър "София" само ще бъдат почистени.

От кадрите обаче се вижда, че сградата е напълно изкормена, а според експерти, е невъзможно да се запази архитектурната й стойност след ремонта.

Дейностите по театър "София" трябва да приключат до 2023 година.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
8888 преди 1 година
Те гражданите винаги и от всичко, което се прави , каквото и да е то са възмутени
34
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 1 година
За качествен ремонт и истинска реставрация трябват поне 50-60 милиона , за тия 11 и това е много !
33
3
 
6
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 1 година
От 100 години България се управлява от крадци и айдуци! Имало течове на 20 места от покрива, но не тече от стените, ама нали трябва да се фактурират СМР за 11 млн., защо да не се изкърти хубавата фасада, много важно, ще сложат изолация, после окачена фасада и всичко ще е точно.
32
1
 
8
 
! Отговори
до до 32 преди 1 година
"""""Да ги бутат грозни панелки""""" ------- Абе да ги "бутнат", ама де шъ живее 60% от населението на Бг???
31
3
 
12
 
! Отговори
рН преди 1 година
То, театри колко щеш, може дори и нов да построят, Актьори - Йок!!!!, това е проблема!!!!А, театър без актьори и публика е просто Сграда!
30
7
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
да ги бутат грозни панелки
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименУтре като почнат да бутат сградите от твоето време си спомни за приказките.
28
5
 
10
 
! Отговори
до плочкаджията преди 1 година
Края на 80-те БДЖ се движи със 100км/ч. а TGV със над 300км.ч. Магистрали имаме 250км. Хората са обрамчили целите си държави. Средната скорост на великите ни разпадащи се трамвай е 12км/ч Хората имат безшумни трамвай със средна 30км/ч, имат Метро. и т.н Да имаме АЕЦ но на фона на не соц държавите сме изостанали. Москвич или Мерцедес????
27
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е па толко проблема? Аз не съм възмутен. Някви искат фасадата да изглежда като през 70те и да лъха на носталгия по комунистическата архитектура. Нищо хубаво няма тук. Бутайте всичко и построете нещо хубаво.
26
13
 
17
 
! Отговори
Фаянсаджията преди 1 година
Западни ***, не може да боядисате това, което се построи през соца.Още 30 години ще карате с лошия комунистически АЕЦ, лошите комуинстически мостове, лошите комунистически язовири, тунели, вецове, тецове, тръбопроводи.
25
0
 
20
 
! Отговори
До до 24 преди 1 година
Не ме разбираш какво говоря. Ако искаш соц пример, вземи НДК. Все едно да топлоизолираме камъка по неговата фасада. Или да топлоизолираме фасадата на Японския, а тя е мраморна. Независимо кога е строена, сградата си има достоинства.
24
1
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
17 ФИРМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВОЯ ЛИ ИЛИ НА ТВОЙ БЛИЗЪК И.И НА *** ЛИ 17 ТИ КАТО СИ МНОГО КАЧЕСТВЕН И ПИШЕШ ПОСТОЯННО ИЗМИСЛИЦИ ВЪРВИ С ТВОЯТА ФИРМА И ПОКАЖИ КАЧЕСТВО БЕЗ ПАРИ НАЛИ ТАКА АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ *** ДЕТО ВСИЧКО И Е НАГОТО И САМО ТЪРСЯТ КУСУРИ МРАЗЕЩИ ХОРА ТУК САМО
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова Чалготека ли ще правите? Едно ферари с цвят червен, едно за теб едно за мен! Слава на царство Чалгария и Чалготека София!
22
4
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
а такива като тебе много обичат да сравняват несравними неща. Лувъра с театър София, или Митеран с бай Тошо хахаха. Взимай една Лада с иновативен мек волан, и обясни как Мерцедеса вече не е като едно време..
21
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 1 година
Глупости. На такива като теб ако оставят и Лувъра ще го облечеш във фибран. Каменни фасади се топлоизолират отвътре.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази енергоемка сграда строена без никакви стандарти няма как да се модернизира без да се изкърти. Като се оправи ще стане една модерна сграда енергоефективна с добра вентилация акустика и без обичайните мирис на мухъл и застояло. Пък и не е архитекурно чудо, хубава архитектура има преди 44г.
19
4
 
15
 
! Отговори
тт преди 1 година
Докато в Столична Община на власт са хора, които се кефят на Ивана и сръбско - няма как да очакваме да се грижат за културните паметници. За тях важно е да правят пари, за да ги пръскат за чалга живот.
18
6
 
7
 
! Отговори
Варненски гларус преди 1 година
Еее, Пловдив по заслужава да е културна столица.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли онзи културния кмет на София Тодор Чобанов - протежето на ГЕРБ, което направи София бедна откъм културна страна. Срина културата на София. Затова избраха Пловдив за културна столица, а не София! Фъндъчката да я няма също! Направо София в една голяма строителна *** площадка
16
3
 
9
 
! Отговори
герб са гладни преди 1 година
на гербавите им останаха само общините да могат да грабят и съсипват всичко с нагласени поръчки. Фасадата на театъра нямаше нужда от ремонт, партийната касичка и чекмеджето на Боко имаха нужда от този ремонт.