Ще стоят ли софиянци на тъмно и студено през зимата?

Проф. Касчиев: Има реален риск
87

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев.

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза още Касчиев.

Може ли да има втори Чернобил? Докога може да работи безпроблемно АЕЦ "Козлодуй"? Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: криза с газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Fena "Защо като генерирате повече от половината от БВП не си плащате реалните сметки за парно?" ----- ти малооумен ли си??? Парното е социална услуга! Как според теб пенсионер ще плаща "реалната" сметка с пенсия от 500 лева??? И ако си мислиш, че чакаме някой да ни плаща парното, на мен дето парно не ползвам (спряно от вертикалните щрангове) ми е 400 лева за общите части на сезон! Та освен, че плащаме подобни сметки, плащаме и с данъците си!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега това ли измислихте да разединявате хората?Да ги делите на софиянци и несофиянци?По-скоро вън от България разединителите на народа!Разединявате ни,за да може когато излезнем зимата на протести да не ни обърнат внимание.Господ гледа...
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво праиме сега ? Разбра се, че сме за пореден път от към губещатата и то напълно страна ?
35
0
 
0
 
! Отговори
Gogi преди 1 година
Аз и сега съм на тъмно, и онзи ден и преди 4 дни. И не само в този квартал, Люлин от 1 до 7, Дружба, Лозен,Враня, Герман, Горубляне, Толева махала, Репъблика и Обеля.През ден аварии.
34
2
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Газпром бил ненадежден доставчик !?!?!?!?! Алоууууу,гъдулките НИ-ТО Е-ДИН газопровод който минава през Украйна не е спрял работа ! Чаткате ли - НИТО ЕДИН !!!!! А там се води война ! И всички които са закачени към тези тръбопроводи полувата газ! разбира се теци които си плащат по схемата на Газпром, включително и Гърция, която ни ПРЕПРОДАВА РУСКА ГАЗ. От европейска солидарност риаш ли . Та кой о л и г о френ казва че Газпром бил ненадежден доставчик ?
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стоят.Те ни натрисат тия сорошки майкопродавци на власт.
32
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миии живея в панел в Младост на първи етаж и съм си сложил дограма (1000лв с монтаж). Отвън на терасата имам XPS, а отвътре гипс картон отвътре (май всички материали ми излезнаха около 500лв). Зима-лято няма никакво значение. Апартамента поддържа 18 градуса денонощно. Ток не знам дали въобще ми трябва, ако го спрат още по-добре, че и без това ми свети от лампата пред входа. ;)
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще им бъде дадено право да избират. Който не иска да живее на тъмно и студено, ще трябва да се откаже от скъпата храна.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали ще седя на тъмно и студено през зимата, но със сигурност го правя цяло лято. Предните 3 вечери навъртях по 25,000 - 30,000 крачки обикаляйки с кучето града пеш от Младост до Центъра и обратно след полунощ. Днес пък бях на сянка в гората уж да се къпя на Симеоновските "езера", ама уви ги почистват и ремонтират. Днес пак щях да обикалям вечерта, но имам пришка на палеца на левия крак, заради евтинджос адидасчетата и го пишем дъждовен.
29
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
.. правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г... Какво повече има да се каже? Айде плащате сега 5-6 пъти по-скъпо!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се сгряват групово на жълто паве... Само по-встрани от Хаджионзи, че да не барнат мюмюнска шарка...?
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да стоят. Може да им уврат тиквите и да излязат на улицата най-накрая. Всички ще платим неустойките по договора с Газпром.
26
10
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Ще стоят и още как! Освен ако на изборите на есен не проявят разум (нещо, което за съжаление по принцип не е характерно за тях) и не гласуват за ГЕРБ. Само така има шанс да се подобри ситуацията в държавата и да изкараме зимата без сътресения.
25
0
 
5
 
! Отговори
ED преди 1 година
Само това остава - да спираме и ние кранчета!
24
2
 
4
 
! Отговори
Самоковлия преди 1 година
И няма са банят, ужаст
23
3
 
9
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 22. Защо като генерирате повече от половината от БВП не си плащате реалните сметки за парно? Сметка под 1000 лева за парно е невъзможна при тези цени! Аз плащам 500лв за апартамент от 100м2 за газ, като имам нов кондензен котел, пълна изолация и нямам почти никакви загуби по трасе. ТЕЦ има километри компрометирана тръба с почти 70% загуби и плащат по 200лв за парно! Всяка година ТЕЦ София получава по 700 млн. - през когенерация и директна субсидия. Тази зима ще е над 1,5 млрд. Кой ще плаща?
22
2
 
10
 
! Отговори
Болни мисли на преди 1 година
Един бо....н човек.1. Кой ще ти разреши да тръгнеш кранчето бе пич?2. Мазут от САЩ ли ще ви докарват?3. Кой в САЩ знае за вашите 7 кораба, че никой не може да намери нищо по въпроса?Софийските отпадъци да не се изживяват като някакъв божи дар за човечеството. Да мръзнат до един.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваме обещания за самолети вместо да довършим АЕЦ Белене и да си осигурим бъдещето. Затворим ли Козлодуй, става мрачно
20
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости... Това е поредната публикация, която е платена от руските марионетки - Фигуранта, БСП и Възраждане... Обществото се манипулира за да се стартират нови преговори с paшистите относно плащането с рубли на газа...
19
4
 
12
 
! Отговори
Ако пак гласуват преди 1 година
за Кики Гриндера, Кокорчо меката китка, Лорейн чиф*та, гуг*Лена, тиквата, Корни, мравояда, гнома и свирчеф ще гладуват и студуват! Но пък ще защитят евроатлантическите си ценности и ще направят баба фон дер лай н ен много хепи!