Ще стоят ли софиянци на тъмно и студено през зимата?

Проф. Касчиев: Има реален риск
87

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев.

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза още Касчиев.

Може ли да има втори Чернобил? Докога може да работи безпроблемно АЕЦ "Козлодуй"? Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: криза с газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна!
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "София не е България." ----- в грешка си! София е България! След като над 30% от населението обитава СФ и над половината от БВП се генерира в СФ, то СФ е България! И аз много бих се радвал да си приберете изпуснатото семе обратно на село, така че "СФ да не е България", но май няма да го доживея! И не! Няма как СФ да се откаже от парното при условие, че цялата инфрструктура с десетилетия е градина върху централизираното отопление! Просто няма съществуваща алтернатива!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Америка за България да инвестира няколко милиона и няма да имаме проблем. Тя е раздавала и повече пари." ----- на шорош целта е да прави децата пееераси за да се намали популацията на територията! Другата основна цел е произвежда "политически елит", който да слуша и изпълнява всичко, което му се каже, колкото и антибългарско да е! Подобен род нпо никога не са имали за цел да подобрят живота на обикновения българин!
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е от "Америка за България", радвайте се джендъре! Та нали за това мo4axте две лета по паветата?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, Каскчиев ще питат. Та той е най- големият противник на АЕЦ. Това е, нито един специалист няма да дойде в студиата им, защото ще е политически некоректен и ще им каже неудобната за тях истина!
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София не е България. Ние живеем в Пловдив в Кършияка и се отказахме от Топлофикация от преди 20 години. Радиаторите ги нарязахме и изхвърлихме. Така направиха масово хората.Нямаме намерение да ставаме роби на ТЕЦ. Когато се отказахме дори нямаше топломери. Съседи си бяха монтирали тайно радиатори и крадяха топла вода. Разпределяше се от общия водомер. За претопляне на водата и парно хората натрупаха хиляди левове борч. В един момент агонията престана. Разведохме се с монополистите.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Как ще седим на тъмно, като АЕЦ е осигурена с гориво до 2024 година. Дори без нищо друго само с АЕЦ без да изнасяме ток на нас ни стига. Какви глупости говорят. Да спират с износа на ток, това е." ------- хахахахаха, ти ако си мислиш, че съществуващата електропреносна мрежа може да замести отоплението с парно, много се лъжеш! Първо ще започнат да се включват защитите, после да гърмят трансформатори, а паднат ли големи сектори, може да се наложи и цялостно разкачане на мощности/АЕЦ
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарското правителство вчера призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев. От вашите сеяндури не съм чул никакъв призив те ще ви изненадат както винаги.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка за България да инвестира няколко милиона и няма да имаме проблем. Тя е раздавала и повече пари.
9
18
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Нима забравихме режима на тока и водата - класиката на 80те години в София Хайде дали ще издържа 4 часа без ток и ще спася живота на дете в Украйна? Дори няма да се оплача.
8
0
 
3
 
! Отговори
Шопландия преди 1 година
Това ще зарадва неимоверно много всички граждани (и селяни) от провинцията.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екстра.Няма да има ни телевизия,ни интернет.Одеала има.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще седим на тъмно, като АЕЦ е осигурена с гориво до 2024 година. Дори без нищо друго само с АЕЦ без да изнасяме ток на нас ни стига. Какви глупости говорят. Да спират с износа на ток, това е.
5
6
 
0
 
! Отговори
при толкова лъжи преди 1 година
Ако минат на ток няма да стоят на студено.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и на *** да работи топлоФъкация, като хората няма да имат пари да си платят сметките.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както газпром ни врътна кранчето,така и ние можем.В такъв случай те ще плащат неустойки,и ние също.Но не знаем какво е написано в договорите.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само някои. Ковид измамниците имат крадени пари.
1
9
 
2
 
! Отговори
СЪС СИГУРНОСТ преди 1 година
Жалкия фигурант мрази София!!!