Ще стоят ли софиянци на тъмно и студено през зимата?

Проф. Касчиев: Има реален риск
87

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев.

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза още Касчиев.

Може ли да има втори Чернобил? Докога може да работи безпроблемно АЕЦ "Козлодуй"? Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: криза с газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.