Ще стоят ли софиянци на тъмно и студено през зимата?

Проф. Касчиев: Има реален риск
87

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев.

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза още Касчиев.

Може ли да има втори Чернобил? Докога може да работи безпроблемно АЕЦ "Козлодуй"? Вижте целия разговор във видеото


87
Още по темата: криза с газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
да-м преди 1 месец
Този експерт много се е политизирал мисля. Газпром доставя десетилетия наред и преди 89 г. без проблем, но сега бил ненадежден понеже отказал доставки ако се плаща в блокирани сметки. А софиАнци все някога ще ги застигне съдбата на България, така, че не мога да ги мисля, топло ли им е или им става течение...
71
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Нали искахте промяна и бяхте пред НС в защита на ППромяната - ТОВА Е ПРОМЯНАТА, няма всичко да върви по мед и масло. Кквито избирателите, такива и избраните и обратно
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо да спрат парното в Парламента и всички Министерства и институции. Щом сме на този хал, явно не работят. Администрации и какви ли не се греят, а хората да мръзнат, да бе да.
69
0
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
А защо в заглавието не пише "Кога ще напъхаме в затвора виновните за това"
68
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Ще гласувам пак за баце или киреДошло е време да закриваме дьржавата
67
13
 
5
 
! Отговори
до 79 - с долари ли преди 1 месец
Който има пари брато - няма да мръзне !Така е от 5000 години насам , така ще е и следващите 5000г.Така че моя гейски програмистки зад-ик ще му е топло зимата.А твоя русофилски зад-ик - със сигурност ще мръзне.
66
13
 
2
 
! Отговори
до 70 - София не е преди 1 месец
:) аз съм гейски програмист (според твоите критерии) И може да си сигурен че зимата ще ми е топло.Бачкам си за американска фирма - заплатата ми е идеална.Аз със сигурност няма да мръзна . Да му мислят обожателите на сибирската империйка и вожда и :))
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Касчиев е най-големия в българската енергегика, спор няма, легенда най-великата, но вече е изкукал стареца, така че си го преместете просто относно меговите виждания и преминете на друга новина в сайта...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 73:Онези са били някакви платени.Нямат общо със софиянци.Шефът на Еконт е пратил съобщение на всички служители да ходят на протеста и щяло да им се плати извънреден труд.Дори да им плати с тези пари те сметките не могат да си покрият.А вие видяхте ли онзи възрастния на снимката с очилата?Не ми прилича на българин този.Прилича ми на един от протестите в Македония,който беше с качулка и беше зловещ.Този също е зловещ.Може да е провокатор.Кой нормален няма да иска да се къпе?Хайде стига...
63
0
 
11
 
! Отговори
селянин украинец преди 1 месец
До Анонимен22 Не мога да ви разбера какво искате.Хем да не се отказвате от парното си, хем да се откажете от газпром.Е успех !
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На сбирщината си пред президентството миналия ден софиянци носеха плакати,че няма да се къпят,искат да студуват и да гладуват! Тъй,че за тях няма проблем, те си искат всички екстри,които им осигури любимото им антибългарско правителство на предателите Киро-Кокори и Корнела! А хората от провинцията не са длъжни да плащат за топлото на софиянци,защото на тях никой не им плаща за топло и светло! И данъците на провинцията отиват всички в София, за регионите се връщат само жалки мизерни подаяния!
61
1
 
7
 
! Отговори
Свобода за преди 1 месец
Мизия,Тракия и Македония София по дяволите
60
0
 
9
 
! Отговори
София нее България преди 1 месец
Само гей паради могат да си ядат прогрсмите гейските програмисти
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59 До Анонимен %ВРЕМЕ Е СОФИЯНЦИ ДА БЪДАТ РАВНОПОСТАВЕНИ..." __ ХУБАВО, ЧЕ СПОМЕНА ДАНЪЦИ. МНОГО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ ЗА ДОТАЦИИТЕ И СУБСИДИИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - МЕЖДУ 4 И 6 МЛРД ЛВ. ХАЙДЕ, ДАВАЙ СМЕЛО НАПРЕД!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 месец
О йеще има бейби бум :)
57
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Оий на бати пингвинчетата !
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има проблеми тази зима,то за Гушата е време да се хване, вече Задължително Самият ЕС!! Хайде да не прехвърляме повече " вината" на Неточните виновници!!! Да се събудим вече а???!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако не провеси продажните управници това е сигуерно
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма ли да проумеете че газа не е само парно- а електроенергия- промишлени производства в цялата страна дето дават повече от половината брутен продукт в страната ни - ами като последните гл-уп-аци се карате помежду си вместо да изритате - виновниците за тая газова кризца - които ви гледат и потриват ръци - и пълнят гушки чрез посредници доставящи руския газ със 30 и повече процента поскъпване- айде свестете се
53
8
 
2
 
! Отговори
програмист 30 К евра преди 1 месец
Дреме ни на нас програмистите! Да му мисли лошия Матриал !