Боклуци, палене на огън - туристи замърсяват местността "Ветровала"

Не всички посетители на Витоша съвестно си изхвърлят отпадъците
10 авг 2022 07:50, Нели Христова
23

В разгара на лятото и пълният с туристи парк "Витоша" - възмутени туристи сигнализираха за изхвърлени в планината боклуци.

На разходка в природен парк "Витоша" срещаме Пепа и Гергина. Рядко посещават района, но са категорични, че винаги, когато го правят, не оставят след себе си боклуци.

"Някъде има салфетки по пътя, капачки", сподели Гергина пред Bulgaria ON AIR.

"Събираме си боклука и като стигнем донякъде, където има кошче, го изхвърляме", допълни Пепа.

Така прави и Димитър. Седнал да почине и да похапне на едно от местата за отдих в планината.

"Всичко се събира в колата и в София", коментира той.

Не всички туристи обаче са като тях. Възмутени посетители разпространиха снимки, на които се вижда, че едно от местата за отдих в местността "Ветровала" е затрупано с боклуци. Забелязват се и следи от палене на огън, въпреки табелите, че това е забранено. След сигнала - мястото е почистено от "Зелени системи" към Столичната община.

"През последните седмици се забелязва по-голямо количество отпадъци на територията на природния парк. СО регулярно възлага почистване на масово посещаваните места, полянки и туристически пътеки. Като това се прави през ден", каза главният експерт в "Зелени системи" към СО - Сияна Хлебарска.

На места има поставени и кошчета, с които също се злоупотребява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 1 година
От 1989 България за 33 години се превърна в евротоалетна.Освен тотално замърсяване на околната среда,населените места и тотално бездействие от всички органи,растящия брой нерегламентирани сметища и липса на какъвто и да е контрол сме замърсени необратимо от вносни храни,добавки и др.Постепенно липсващото възпитание,купено образование или неграмотност ражда плодовете на които се"възхищаваме"
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много диви и примитивни хора се заселиха в София.Обикновено са от най-ниската социална прослойка с ромски манталитет.Обичат да се събират на групички да крещят и да трупат отпадъци.Обикновено се събличат полуголи кълчейки обилно татуираните си тела под звуците на цвилеща чалга.Копират най-пропадналите прослойки от Африка,Азия и Южна Америка само че с ориенталски ритми.90 процента от тях са от провинцията и се гордеят с това личи си по диалектът им и зарадти това че смятат чалгата за добра музика
15
0
 
3
 
! Отговори
Контра преди 1 година
И аз съм пускал сигнали, но какво от това? Точно около Ветровала, въпреки че си в планината, не се диша от пушеци, барбекюта, смрад, кола до кола, ако може в реката директно паркирани, пищящи хлапетии и селяния... Затова в събота и неделя, особено лятото не стъпвам горе. Това не са ТУРИСТИ по никакъв показател, така че не обиждайте!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Матеряла не става.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После се чудите защо македонците не искат по никакъв начин да бъдат асоцирани с нас... кой нормален ще иска да бъде наричан ''българин'', племе изостанало 3 века във всякакво развитие.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е българина. Великия ''националист'', който унищожава собствената си природа. В другите държави как става така, че половин хартия *** няма да видите в планината или гората? Защото не са българи.
11
0
 
6
 
! Отговори
Нормален Софийски преди 1 година
Цяла България е превърната в сметище. Няма култура на хората , няма контрол и потдръжка от Държавата. Всяка градинка, парк, пътна отбивка , горска пътека, дере на река, около язовирите е отвратителна, гнусна, ***. Хората масово не могат да говорят литературен Български, храчат, псуват , хвърлят фасове, използвани опаковки, памперси, пластмаси и какво ли не. И няма значение от това дали е с джип с регистрация с еднакви цифри за 100 000 евро или някой с гнил опел
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са туристи, те са това което оставят след себе си...Освен това е крайно време в тия паркове да се пусне паркова полиция и да блъска едни яки глоби на замърсителите и унищожителите.
9
0
 
12
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Знаем ги ние тези туристи, още Алеко ги е описал : измъкнати от кръчмите нищоправци, разбиращи от всичко.
8
3
 
11
 
! Отговори
Наков преди 1 година
Нищо чудно София се напълни с хора от провинцията, особено тези от Враца и Монтана , те са най дивите С. . . Ни
7
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Ама всички ли сте такива?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Gaнчака е сила велика,така отмаря ,заровен в това от което е изпълзял.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простаци е имало, има и ще има.Навсякъде.С пример може да им се въздейства да са по- малко, може и да взимаш равнис по тях с "всички така правят". Това не може да се избегне.А управата затова е управа - за да организира минимизиране на щетите.
4
3
 
23
 
! Отговори
не сме хора преди 1 година
Цялата ни територия е една голяма *** !!! На всяка пътна отбивка мръсотията е извънземна !!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, това е новата журналистика
2
4
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Така е. Щото пускат простолюдието да се качва с кола в планината. Ако затворят пътя ще има шепа хора горе
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каквато русия, такива туристите й